Юнкер: ЕС повече не може да отпуска финансова помощ на Украйна

След Международния валутен фонд (МВФ) и ЕС обяви, че замразява финансовата си помощ за Киев, която трябваше да спаси Украйна от предстоящия фалит juncker_2140199b На 30 Април МВФ одобри стабилизационна програма за Украйна, включваща кредитиране в обем от $16 млрд. долара на изправената пред фалит държава, който трябваше да бъде получен от новата власт в Киев до 2016 г. Сега МВФ обаче обяви, че е подходил „твърде оптимистично“ спрямо закъсалата държава и оценките и прогнозите не са били реалистични. Освен това от МВФ допълниха, че новата власт не е изпълнила икономическите и антикорупционните реформи, които са очаквали от нея и поради тази причина спасителния кредит се замразява до второ решение. До момента Киев е получил само два транша – $3,16 млрд.долара в началото на месец Май и втория транш от едва $1,39 млрд.долара през септември. За нещастие сега и Европейския съюз – другия основен „спасител“ на Украйна обяви, че повече не може да кредитира страната. На 03 Декември Евросъюза отдели за Украйна кредит с общ обем 500 млн.евро в рамките на втората програма за макрофинансова помощ (MFA2). Този малък кред ит най-вероятно ще е втория и последен финансов транш в рамките на икономическата помощ за Украйна от 2014 г. На 20 Май Киев получи 100 млн.евро, а на 17 Юни – 500 млн.евро. След това на 12 Ноември – 260 млн.евро – крайно малки и символични средства за държавата, която се нуждае от поне $32 млрд.долара, за да избегне фалита и на която новите партньори обещаха да не допускат тя да фалира като поеха ангажимента да осигурят нужните ѝ кредити. Оказва се обаче, че поради липсата на финансови средства както Брюксел, така и западните партньори на новата власт в Киев не могат да изпълнят поетите си ангажименти и обещания. Общия обем на фиансовата помощ за Украйна от ЕС ще бъде едва 1,61 млрд.евро. Евросъюза няма повече възможност да помага на Украйна. Това заяви председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

„Ще продължим да обсъждаме финансова и икономическа помощ за Украйна, но ние достигнахме нашия предел на допустими бюджетни разходи“, заяви Юнкер.

По-рано Киев помощи ЕС да стартира трета програма за макрофинансова помощ с обем от поне два милиарда евро. На 15 Декември еврокомисаря по разширението Йоханес Хан заяви, че Брюксел може да отпусне „някакви средства на Украйна, но само, ако налице са очакваните реформи“. Припомняме, че сред първите задачи пред новата Европейска комисия, оглавявана от Жан-Клод Юнкер бе да замрази приемането на нови членове на съюза поне до 2020 г., което беше отчетено като знак, че водещите сили в Европа са далеч от мисълта да приемат закъсалата държава, в която бушува гражданска война от осем месеца насам и чието население е силно разделено в мнението си „за“ и „против“ членството на страната в ЕС или НАТО.

2 коментара to “Юнкер: ЕС повече не може да отпуска финансова помощ на Украйна”

  1. Така става с евтините курви!

  2. Значи всички хвърлиха някакви смешни сумички и после казаха: „Сори, повече пари нямаме за вас“ и си измислиха оправдания как да зарежат Украйна. Е не са ли „кучки“ новите олигарси в Киев – толкова евтино се продадоха – прелъстени и захвърлени

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s