Джордж Фридман: Свалянето на Янукович беше най-просташкия преврат в историята

Джордж Фридман, основателя и ръководител на една от най-известните частни разузнавателни компании – „Стратфор“, често наричана „частното ЦРУ“ заради тесните ѝ връзки с държавните агенции и структури в САЩ, определи свалянето на украинския президент в началото на 2014 като „просташки преврат“

stratfor-george-friedman-map-photo1

В интервю за „Коммерсант“ Джордж Фридман коментира ситуацията в Украйна, преди и след свалянето на Виктор Янукович, какви интереси и цели преследват Съединените щати и защо те са несъвместими с тези на Русия.

Пред руското списание „Коммерсант“ американския политолог, ескперт по сигурността и основател и ръководител на „частното ЦРУ“ от 1996г. насам Джордж Фридман определи свалянето на президента на Украйна Виктор Янукович на 22 Февруари по неочакван начин.

„Това наистина беше най-просташкия преврат в Историята“, заяви основателят на „Стратфор“.

Констатацията му не е далеч от истината, тъй като всички бяхме свидетели на какво ли не в Украйна в рамките на една година и продължаваме да виждаме тоталното невежество и на новата власт в Киев, но подобно изказване от човек като Джордж Фридман, което се разминава с официалните позиции на САЩ е наистина необичайно. Според някои коментатори причината за „нервното“ поведение на Фридман може да е свързано с факта, че напоследък неговата „Стратфор“ влоши малко отношенията си с официален Вашингтон.

„Руските власти не могат да допуснат ситуация, в която западните военни сили ще бъдат на едва 100 км. от Курск или Воронеж“, това откровение направи американския стратег, визирайки, че разрастването на военното присъствие на НАТО в близост до Русия и по нейните граници е дошло в повече, когато алианса се опита да направи това и в съседна Украйна.

Според Джордж Фридман, Европа е по-слаба от Русия и Съединените щати се опасяват, че европейските лидери не горят от желание да продължават агресивния курс срещу Русия, а предпочитат пътят на диалога и сътрудничеството. Според американският експерт, най-големия страх за САЩ е сътрудничество и съюз между Германия и Русия.

„Съединените щати считат за най-голям потенциален риск за себе си един алианс между Русия и Германия. Това би бил един съюз между немските технологии и капитали и руските природни и човешки ресурси. Затова САЩ правят всичко възможно да отново да антагонизират и противопоставят Германия и Русия, което отслабва и двете страни“, заявява Фридман.

Основателят и ръководител на разузнавателната компания „Стратфор“ изрази мнението, че в украинската криза няма нищо специално – тя е, образно казано, „разтягане на конфликта от Сирия“, заяви експертът.

Според Фридман, основните цели на САЩ са да запазят на всяка цена световната си хегемония и да продължават да държат съюзниците си в НАТО в курса на евентуалния конфликт между Европа и Русия. За Русия пък основната цел експертат смята, че е да се противопостави на опитите на САЩ да я „затворят“ и обсадят, чрез НАТО, по собствените ѝ държавни граници.

 

 

Джордж Фридман е американски политолог от унгарско-еврейски произход, създател и ръководител на разузнавателната компания „Стратфор“.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s