Анализ на разсекретените страници от доклада за мъченията на ЦРУ

Френския журналист, интелектуалец и основател на „Voltaire.net“ Тиери Мейсан прочете и анализира 525-те страници от доклада на Конгреса за секретната програма за мъчения на ЦРУ. Какво научихме от разсекретените части на доклада, който в 6 000 страници документира едно от най-гнусните международни престъпления на ЦРУ?

ciafloor

На 09 Декември, 2014 Комисията в сената разсекрети една дванадесета от целия доклад, или 525 страници, касаещ незаконната и секретна програма на ЦРУ за използването на мъчения и тайни затвори в Близкия Изток и дори Източна Европа. Според френския журналист Тиери Мейсан, който се е запознал с разсекретените данни от доклада той окончателно поставя под огромно съмнение достоверността на официалната позиция на Съединените щати за терористичните атаки от 11 Септември, връзката на Ал Кайда и причините за последвалата инвазия в Ирак.

– Резюме –

ABu-Ghraid-tortureСам по себе си докладът не е ангажиран с премахването на огромната система на военноморските сили на САЩ, изградена по времето на президент Джордж Буш (младши), за да послужи като инструмент за международни отвличания и секвастирането на над 80 000 души, които бяха превозвани на борда на 17 плоскодънни лодки, разположени в международни води. Тези лодки са: USS Bataan, USS Peleliu, USS Ashland, USNS Stockham, USNS Watson, USNS Watkins, USNS Sister, USNS Charlton, USNS Pomeroy, USNS Red Cloud, USNS Soderman, USNS Dahl MV PFC William B Baugh, Alex Bonnyman MV, MV Franklin J Phillips, MV Huage Louis J Jr, James Anderson Jr. MV. Обект на проучване са 119 случая на човешки същества, превърнати в „опитни мишки“ и подложени на мъчения включващи давене с вода, сексуален и психологически тормоз и разбира се физическо насилие в незаконния затвор „Гуантанамо“ и в още 50 тайни затвора на ЦРУ, които функционираха от 2002 до края на 2009 – година след избирането на президента Барак Обама.   Разсекретените страници от доклада не дават яснота какви са били критериите, по които тези човешки „опитни мишки“ са били избирани. Единственото официално обяснение от ЦРУ бе, че тези хора са избрани не заради насилствено изтръгнати признания, а заради информация, получена от донуси за това, че те по някакъв начин са лица, застрашаващи сигурността на САЩ – което оправдава морално провеждането на експериментите, според ЦРУ. В оригиналната версия на доклада имената на агентите и сътрудниците на ЦРУ са подменени с псевдоними. Цензурирани са и имената на държавите, които са спомогнали международното престъпление на ЦРУ. Сред тях има и държави от Европа като Полша и Румъния.

– Съдържанието на доклада –

Прочетох всички 525 разсекретени страници от докладът. От тях научих следното. ЦРУ са отвличали, задържали и въвеждали в незаконни затвори на територията на 50 държави по света, ръководени от „Alec Station“ – звеното в ЦРУ, което отговаряше за следенето на лица като Осама бен Ладен. Инфраструктурата, персонала и транспортирането са били отговорност на „Групата за задържане“ в ЦРУ. Методите, използвани по време на разпитите и работата със задържаните са творение на двама наети психолози, които по-късно, през 2005 година, създадоха своя официална компания. Техниките, които служителите в незаконните затвори на ЦРУ са използвали включват и мъчения, които целят да принудят задържания да предостави информация или да сътрудничи. Condoleezza_Rice_Colin_Powell_George_W._Bush_Donald_RumsfeldВицепрезидента Дик Чейни, съветника по нац.сигурност Кондолиза Райс, секретаря по правосъдието Джон Ашфорт, секретаря по отбраната Доналд Ръмсфелд, държавния секретар Колин Пауъл и директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Джордж Тенет посещават срещи по въпроса, организирани в Белия Дом.  Също така са присъствали на симулации, отново в Белия Дом, както и са гледали автентични записи от разпити на задържани в незаконните затвори на ЦРУ. Тези записи са незаконно унищожени.   През Юни 2007 година Кондолиза Райс е била запозната лично за методите и предназначението на цялата секретна програма от сътрудника на ЦРУ, който ръководи експериментите. Съветника по нац.сигурност на САЩ дава одобрението си експериментите да продължат, но е намалила общия брой на списъка с видове мъчения. Разсекретените страници от доклада разкриват как анализатори от ЦРУ са лъгали представители от администрацията на Буш, медиите и Конгреса.

– Експериментите на проф. Мартин Селиван –

1-5011-7c592-3-87304

проф. Селиван

Разсекретените части от доклада потвърждават, че ЦРУ е провеждало експерименти, базирани върху работата на професор Мартин Селиван (автор на „теорията за безпомощността“). Тяхната цел не е била сдобиването с признания или информация, а да насажда у задържания поведение или „свидетелства“, базирани на версии измислени от самите служители на ЦРУ. По-голямата част от цитираните в медиите данни от доклада са повече от объркващи. Всъщност, ЦРУ говори за „методи на кондициониране“, но ги нарича официално „нестандартни средства за разпити“.

1-5012-3963c-3-6545b

Брус Джейсън, Джеймс Митчъл

Имената на всички мъчители са цензурирани в разсекретените части от доклада. Въпреки това може да разпознаем хора като Брус Джейсън, който е „скрит“ зад псевдонима „Грейсън Суигърт“ и Джеймс Митчъл като „Хамънд Дунбар“. От 12 Април, 2002 двамата мъже са ръководители на програмата за задържане. Често са посещавали някои от незаконните затвори на ЦРУ, изградени в чужди държави. През 2005 година създават своя частна компания – „Mitchell Jessen & Associates“, която в доклада е цензурирана като „Компания У“. От 2005 до 2010 година компанията им получава $81 млн.щатски долара. Частната компания е използвана от американската армия, за да провеждат тяхната поведенческа програма с 1.1 млн.американски войника. През Май, 2003 година, старши офицер от ЦРУ информира главния инспектор на управлението, че методите на проф. Селиван са базирани над методи за мъчения, използвани във Северен Виетнам, чрез които са изтръгвани „признания за пропагандни дейности“. Офицерът поставя ефективността на цялата секретна програма под въпрос.

– Защо има международно престъпление, продължило толкова дълго време, но няма виновници? –

Според сенатския комитет, стартирането на програмата за мъчения на ЦРУ е било заповядано от американския президент Джордж У.Буш на 17 Септември, 2001 година. Програмата е открита незабавно, но в разрез с някои от инструкциите на президента. От момента на атаките от 11 Септември, 2001 година ЦРУ, без знанието на Белия Дом, започва да фабрикува фалшиви доказателства, свидетелстващи за връзката на Ал Кайда с атентатите. Когато на 06 Септември, 2006 година президента Джордж Буш призна за съществуването на секретната програма за мъчения на ЦРУ, той защити тази практика с аргументите, че изтръгнатата чрез мъчения информация е „спасила много човешки животи“. Но тази увереност на президента идва от лъжливите доклади на самото ЦРУ и той не е бил наясно, че често доказателствата не се извличат чрез работата на агентите, а просто са били фабрикувани. Така про-американските медии влязоха в кампаниен режим за оправдаването на мъченията, които днес най-накрая признаха и те като варварски и контрапродуктивни, и ги описваха като „необходимо зло“. Физическите извършители на мъченията имат законен параван – действайки от името на Департамента на правосъдието, те не подлежат на законово наказание заради престъпленията си. Въпреки това обаче практиките за мъчения, които са използвали (от типа на инсценирането на екзекуции, погребения, давене с вода, сексуален тормоз и прочее), както и цялата програма са незаконни. ЦРУ дало указания каква следва да е единствената съдба на „опитните мишки“, подлагани на мъченията. Ако те не издържат по време на мъченията телата им били изгаряни, а ако оцелеят тяхното бъдеще е доживотен затвор.

– Фабрикувани „самопризнания“ за връзката на Ал Кайда с 11 Септември –

Трябва да сме наясно, че Комитета в Сената не казва, че признанията, изтръгнати от задържани на ЦРУ са нелегални, защото са получени чрез използването на мъчения. Комитета заявява, че мъченията не са ефективни, а агентите от ЦРУ не са използвали мъченията, за да получат информация, а за да получат самопризнания за неща, за които подложения на мъчения може реално да не знае нищо. Комитетът разкри, че разпитващите служители на ЦРУ дори не са си правили труда да погледнат какво са признавали преди това лицата, които са разпитвали в момента. ЦРУ не е взимало под внимание какво са признавали пред други служби или правораздавателни органи разпитваните от тях лица. С други думи, ЦРУ не са търсели и разследвали доказателства за връзката на Ал Кайда с атаките от 11 Септември, но със всичките си действия са се стремяли да генерират фалшиви доказателства за това.

– Заключение –

сен. Даян Фейнщайн

Сенатор Даян Фейнщайн прояви изключителна смелост и чрез неуморната си работа допринесе за появата на този доклад на бял свят, части от който бяха декласифицирани. Комитета в Сената се сблъска и продължава да е подложен на изключителен натиск и атаки от страна на ЦРУ, които отказват да приемат, че програмата за мъчения трябва да бъде прекратена. Президента Барак Обама обяви, че няма да инициира подвеждането под съдебна отговорност на никой от ЦРУ (или сътрудниците), взели участие в секретната програма на управлението или участвали в нейното разработване и организиране. Тоест, позицията на САЩ е, че е имало международно престъпление и то ще бъде прекратено. Но, както винаги, никой няма да бъде подведен пред правосъдието. Но разковничето се крие във въпроса защо ЦРУ е трябвало да извършат подобно престъпление? Защо е фабрикувало изкуствени връзки между Ал Кайда и атаките от 11 Септември? И ако атаките от 11 Септември не са организирани от Ал Кайда, тогава кой е бил умишлено, или не, прикрит от ЦРУ? Освен това експериментите с „опитните мишки“ касаят само 119 души. Какво ли не знаем за останалите 80 000 затворници на военноморските сили на САЩ?

7 коментара to “Анализ на разсекретените страници от доклада за мъченията на ЦРУ”

 1. Понякога за да вземеш сигурна информация,която е важна за живота на невинни граждани, е необходимо да се използва по силна и груба намеса.Но не съм сигурна дали е нужно тези доклади да стават на показа.В крайна сметка това е страна,която прави каквото си поиска, има власт, пари и много връзки.Статията ви беше много интересна и се надявам, че пак ще ни пишете.

 2. хахаха 🙂 Год Блес Америка, укеана ли, бре, моето момче? Най-вероятно и правосадие? … и много други малоумни грешки виждам… но всичко е ОК, явно е, че си дебилче 🙂 Само не разбрах защо пишеш България с малка буква? На батко дебилчето демократичничко 🙂

 3. “God Bless America“ Върни се моляти се обратно в психиятрията от която си избягал! Ти си общественноопасен пич!!!

 4. God Bless America ако не Ви е ясно още е една продажна душица, на която се плаща за да пише тези коментари. Даже с неграмотното му писане се чудя дали не е някой си чужденец дори. За мен подобни хора с такива изказвания представляват чужди агенти на други държави, които трябва да бъдат изловени и затворени, но в нашаша „демократична“ държава такова действие е забранено и тези продажни души са неприкосновени.

 5. Пожелавам с цялото си сърце на God bles хамериканеца, да го препоръчат и вкарат в такъв концлагер обвинен по подозрение за да се порадва на демократичните им ценности, да му направят мозъка на плондер, не че и сега има гънки, което си личи от правописа му. Че е платен гаден трол е ясно, ма защо вика „дръжте крадеца“? Да не би до го гонят скурполи. Нещастник и оцеубиец. Проклет да е той и джинса му до девето коляно или поне до свършека на Света! Казах!

 6. Но не вие стоите в демократичния свят /западна европа, българия (за щастие вече не сме роби на комунизма), САЩ и тн./ плюете срещу ценностите на този свят – печалбите, човешките права, бизнес и тн.получавате десетки хиляди за да продължавате да плюете този свят в които сте получили дори и правото да го плювате по цял ден но не отивате да живеете в Корея, мАсква, Куба или Венесуела, защо ? какво ви липсва там което го имате в този зъл капиталистически западн свят а ?

  А да – пари, работа, жени без забратки и обезкосмени, луксозни стоки и коли, пълни магазини, училища, болнизи, СВОБОДНИ ИЗБОРИ, демокрация, сигурност, стабилност, ресторанти, развлечения, жени, разкрепостено и свободно общество което отдавна еволюира и дори приемаме вече за нещо съвсем нормално порно индустрията например, музика…не вие искате да се биете на опашки за банани и да ядете 4 дена боб и 3 дена леща защото не ви пускат в Корекома , а сега влизаш в мола и имаш всичко от целия свят – водка от рАсия, уиски от САЩ, сьомга от Норвегия, скариди, банани от Африка, вносни дрехи и парфюми и тн. – вие ще се откажете ли от това бе? Тъпи комуняги вие само знаете да взимате пари и да говорите за равенство но да имате всички луксове на злия капитализам ! ИЗРУДИ

 7. Вие сте пални кретеми! Ако утре недай си Боже (Бог да пази България и нашите партньори отвъд укеана) някой извърши нещо подобно на това което стана на черния ден за Америка и целия демократичен свят на 11 септември,2001 ще страдате ли ако българия нахлуе в държавата която е виновна за това и започне да задържа и раздава правосадие на РЕЗАНИТЕ талибани?! Тази програма даде ясно послание на враговете на демокрацията и поддържниците на глобалния тероризам че трябва да се страхуват от САЩ – гарант за световния мир и стабилитет!

  А тази статия по всичко личи че е поръчкова кой знае колко пари сте се нагушили от този саит като гледам бая хора влизат тук така че и заплащането трябва да ви на ниво! ИЗРУДИ ТЕКИВА КАТО НЕ ИСКАТЕ КАПИТАЛИЗЪМ И ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ЦЕМНОСТИ – МАРШ В КОРЕА!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s