Новата стратегия на САЩ срещу Куба и Иран след „затоплянето“

Вашингтон осъзна, че не може да свали реолюционните власти в Хавана и Техеран със силата на икономическа война, липса на дипломация и индиректна военна агресия, осъществявана години наред чрез съюзниците на Съединените щати

cubaembargo

Обявеното възстановяване на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана ще преначертае бъдещите отношения с Иран.

Съединените щати не са се отказали от амбициите си, нито революционните власти в Куба и Иран от своите позиции. САЩ постъпи прагматично, бидейки в пълното съзнание, че тези две държави няма да бъдат подчинени чрез дипломатическа изолация и икономическа война – американците се придържаха към тази стратегия дълги години и проумяха, че тя не работи. Сега Вашингтон се готви за нов тип конфронтация с Иран и Куба.

Едновременното обявяване от Раул Кастро и Барак Обама за възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба изненада Европа. Както обикновенно, Вашингтон тайно преговаряше със своите опоненти.

Две години американския президент Обама се опитваше да постигне умиротворяване между американската империя и двете държави, които ѝ се противопоставят – Куба в Латинска Америка и Иран в „Широкия Близък Изток“. Всъщност, повече от очевидно е, че едностранните санкции, военната агресия, подплатена от Вашингтон и упражнявана от неговите съюзници не работят. Куба и Иран понесоха жестоки удари, но не спряха да се противопоставят на САЩ.

1-5036-60057-2-16f90

Раул Кастро, Махмуд Ахмадинеджат (Януари 2012)

По време на Студената война Куба се противопостави срещу апартейдната политика в Южна Африка, която заплашваше да се разпространи и в нейните съседи. Белия режим в Претория беше подкрепян от САЩ и Израел. Кубинската армия беше разположена в Ангола и Намибия до приемането на мирното решение от 1988 година. Фидел Кастро се оказа ключов фактор за унищожаването на онази идеология, противоречаща на всички демократични ценности и разделяща хората на два вида – господари и роби. Отне още три години докато апартейдния режим не беше премахнат и Нелсън Мандела стана президент на обединената Южна Африка.

По идентичен начин Иран мобилизира своята политика срещу апартейдните инспирации на Израел, който искаше да пренесе бруталния си апартейден режим от Палестина към своите съседи. Политика на Израел, която той следва от обявяването на израелската държава през 1948 година. Тогава под портрета на идеолога на ционистката политика – Теодор Херцел, първите ръководители на Израел обявиха създаването на еврейската държава на територията на Палестина. Затова термина „ционистки режим“ е съвсем обективно название на характера и политиката на властта в Тел’авив.

По времето на Махмуд Ахмадинеджат, Съединените щати и Израел претърпяха тежки поражения от Иран, особено в Ливан, Палестина, Сирия и Йемен.

Thierry MeyssanТиери Мейсан е френски интелектуалец, основател на независимото издание „Voltaire Net“, автор на няколко книги и колумнист във френски, английски и руски ежедневници по въпроси свързани с геополитическите процеси.губят

Връзката между Южна Африка и Израел е широко документирана. Двете държави имат и общ „произход“ – Южна Африка беше проект на диамантения магнат Сесил Роудс – теоретик на „Германския империализъм“, докато Израел се роди от неговия ученик – Теодор Херцел. През 2002 година Кралица Елизабет дори нареди цензурирането на кореспонденциите между Роудс и Херцел по необясними причини.

От другата страна – приликите между Кубинската революция и Ислямската революция са незначителни. Али Шариати, идеолог на Иранската революция е бил преводач на Ернесто Чегевара на персийски. Куба и Иран никога не са имали значителни политически връзки. Бях очуден да проумея колко дълбоко е безразличието между тези две държави в разговорите си с техните лидери през годините. Вярно е, че културните разлики правят диалога по-труден: Кубинското общество е сексуално разкрепостено и по-неконсервативно, докато в Иран е точно обратното, например.

Очевидно е, че интересите на САЩ  от една страна и тези на Иран и Куба от друга са били и ще бъдат несъвместими. Не може да има компромис между империализма и национализма. За това не може да очакваме „спиране на огъня“ в тези региони, нито пък, че възстановяването на дипломатическите отношения между Хавана и Вашингтон прекратяване на икономическата, война, която САЩ наричат „налагане на санкции“.

Новата стратегия на Вашингтон

За Съединените щати беше спешно да намалят сблъсъка с Куба и Иран. Повторното инвестиране на САЩ в Латинска Америка и придвижването на американски войски от  „Широкия Близък Изток“ към Далечния Изток бяха блокирани от съпротивата на иранците и кубинците. Възстановяването на дипломатическите отношения между Хавана и Вашингтон бе добро решение точно преди върховната среща на Америките, която през 2015 година ще се проведе в Панама. Именно там Раул Кастро и Барак Обама ще се срещнат за първи път след „затоплянето“. Същевременно САЩ не може да се надява да раздели Ирак на три отделни държави без да се договори с Иран.

Новата ужким „миролюбива“ стратегия на Вашингтон е изключително опасна. Съединените щати няма да спрат опитите си да дестабилизират Иран и Куба, но сега си осигуриха „достъп отвътре“. Нито Куба, нито Иран сега ще могат да следят какви хора влизат в страните им от САЩ официално като бизнесмени и туристи. ЦРУ няма да се поколебае да осъществи „цветни революции“ в Куба или Иран при първа възможност.

В заключение – връщането на дипломатическите отношения между Куба и САЩ префигурират и отношенията с Иран.

 

 

Автор: Тиери Мейсан (превод: Alter Information)

Етикети: , , ,

2 коментара to “Новата стратегия на САЩ срещу Куба и Иран след „затоплянето“”

  1. ами няма да се учудя ,ако до някоя година не спретнат някоя „оранжева“ революцийка и в Куба , „демократични“ Кубинци в САЩ бол…

  2. ще ги купят, предатели винаги е имало , справка България

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s