Без много шум – НАТО върна Афганистан на талибаните

Това ще е последната Коледа, която американските и европейските войници от ИСАФ ще посрещнат в Афганистан. На 28 декември, 2014 г. тринадесетгодишната окупация приключи, НАТО официално се изтегли от азиатската държава. Всичко това стана далеч от камерите, на тиха церемония в обедните часове в Кабул…

141228rs2

Обяснимо е желанието на НАТО и Съединените щати да не се повдигат много въпроси за това, което ще оставят в Ирак, Афганистан, за това, което се случи с „освободената“ Либия и въобще за политиката на западните държави и техните съюзници в региона и отражението ѝ и последствията от нея за целия Близък изток.

Когато САЩ нахлуваха в Ирак и Афганистан в корпоративните медии цареше същинска еуфория. Цялата американска, а и световна, общественост денонощно беше подготвяна, обясняваше ѝ се колко правилна е политиката на САЩ да нахлуят в тези две държави и най-накрая да ги освободят и да разгромят тираничните режими в тях, както и радикалните ислямисти. Разбира се по-късно всички „забравиха“ за биологичните оръжия, които изведнъж САЩ заподозря, че са в ръцете на Хюсеин.

Сега медиите вече, с десетгодишно закъснение все пак започнаха да допускат критични мнения и анализи за американското наследство в Ирак, Афганистан и Либия, но забележете с какъв плам отново лъгаха през лятото на 2014 година, повтаряйки официалната позиция на Вашингтон, според който Башар ал Асад е използвал химически оръжия. Година по-късно самите американци след проучвания, анализи и разследване заключиха, че ракетите със зарин са изстреляни от позициите на т.нар. „бунтовници“, които те подкрепят. Е, доклада го доказа, но не получи особено внимание, беше споменат между поредната визита на някой си чиновник от САЩ или Брюксел в Украйна, раздаването на пирожки или демонизирането на Путин, руския президент, който има уникалната наглост да твърди, че Русия и Китай са държави, които имат свои интереси и ще ги защитават, така както защитават американците собствените си.

_71083774_afghan_opium_624

И докато Украйна е на път да се превърне в един европейски „Афганистан“, то наследството на САЩ в азиатската държава е повече от тъжно. За тези 13 години окупация Афганистан се превърна в производител номер едно на хероин – над 95%, спорез СЗО и други източници, от произведения световен хероин идва от Афганистан. Писал съм многократно за това, защото това не се случва просто така, докато Коалицията е била разсеяна. Защото през 2002 година Афганистан почти не произвеждаше хероин, защото талибаните, сред всичките им зверства и безумия все пак свършиха и нещо полезно за нас, европейците. Милиони европейци, както и руснаци, употребяват един от най-опасните и унищожителни наркотици, който идва главно от Турция и Афганистан…

Доколко е ролята на САЩ и НАТО в този глобален наркотрафик можем само да гадаем. ООН заяви, че резултата от 13-годишната окупация в Афганистан е трагичен, а Русия обвини НАТО в „наркотрафик“. Това не би било прецедент. Американското ЦРУ от дълги години е замесено в наркотрафик. През септември, 2007 година станахме свидетели на нещо комично. Един от самолетите на ЦРУ, който уж трансферирал задържани (по скандалните програми за мъчения и арести, които тези дни отново повдигнаха голям дебат, след публикуването на доклада) лица, но всъщност се оказа натоварен с 4 тона кокаин. Доста неловка ситуация.

Трябва винаги да умеем да разделяме думите от действията. Ние с огромна лекота позволихме на западни издания като „Индепендънт“ да ни представят Осама бин Ладен като някакъв „боец за мир“, „антикомунист“, повел армията си от муджахидини да освободи Афганистан. Този висок саудитски бизнесмен е може би един от малцината терористични лидери, имал честта да се снима лично с държавния секретар на САЩ, тогава Бжежински. Същия този господин сам признава, че Роналд Рейгън е отделил десетки милиарди, за да спонсорира муджахидините и да набере наемници и оръжия за организацията на Ладен в Афганистан. В течение на години САЩ и Саудитска Арабия изхарчиха към 40 млрд. долара във войната в Афганистан. ЦРУ и неговите съюзници вербуваха, екипираха и подготвиха близо 100 000 радикални муджахидини от 40 мюсюлмански страни, включително Пакистан, Саудитска Арабия, Иран, Алжир и дори Афганистан. 

independent-1993 (1)-1

Какво имаме днес? Трудно е да се информираш само от медиите, тъй като те като цяло не са източник за информиране, а източник на формиране на правилните гледни точки и оправдаване на политики. Към този момент е трудно да чуем от „Евронюз“ някакво поне правдоподобно оправдание защо Европа трябва да изпраща свои войници ту в Ирак, ту в Афганистан и за чии интереси се биха те всъщност. Само преди няколко дни почетохме дузината загинали български войници в Кербала преди години. И тяхната безумна смърт, както и това защо въобще пращаме български войници в тези държави, ни се обясняваше с „поети ангажименти“, „евроатлантическо“ и тн. Откровен цинизъм, но нека не забравяме, че НАТО е организация, създадена от САЩ и водена от нея и нейните интереси, а не тези на Европа.

Сега талибаните имат един проблем по-малко, а по всичко личи, че скоро Афганистан съвсем необезпокоявано пак ще е под техния контрол. Дори най-вероятно ще започнат да се избиват като племената в Либия. Има някаква малка надежда, че след окончателното оттегляне на коалиционните сили от Афганистан талибаните може да започнат да принужават афганистанците да не отглеждат опиум и да произвеждат хероин. Но това е твърде не сигурно, става въпрос за третата по оборот (годишен) стока след петрола и оръжията.

И въпреки, че всички виждаме какво се случва в Афганистан, Ирак, който „под носа“ на САЩ и НАТО едва не падна в ръцете на „Ислямска Държава“, на тази церемония днес в обедните часове в Кабул командващия силите на коалицията в Афганистан бил направил „положителна равносметка за дейността на чуждестранните бойни войски в страната в момент, в който частите се изтеглят след 13-годишен конфликт въпреки все още активните действия на талибаните“ (АФП).

Талибаните, хероина…дребни подробности.

Тази война струваше трилиони на американските и европейските данъкоплатци, мисля че всички ние заслужаваме по-добро обяснение, или поне честна равносметка, особено, когато резултатите ни касаят пряко. Живеем в свят, в който не можеш да изпратиш за повече от десетилетие войници, да нахлуеш и да се окопаеш там без това да има ефект и за самия теб. Афганистан не е на друга планета, всъщност е по-близо, отколкото си мислите.

Българските медии са наистина трагични в това отношение. В САЩ е разбираемо, едва шест корпорации притежават всички медии в страната. Но при нас е просто „забранено“ да се коментират международни новини особено много, попринцип рядко се намира и някой нормален журналист, но основния „риск“ е, че евроатлантическата закалка, поднесена в пластмасова чинийка, може много лесно да се изпари. Затова си гледаме само в нашата малка, но за сметка на това обилно пренаселена от немислещи и неинтерсуващи се хора страна, защото сме си самодостатъчни! А по коледните празници е нещо повече от ужасно, тогава дори и новини от България няма, следим Дядо Мраз, по новому Санта Клаус, снимаме сърми и питки, сещаме се да изпратим 1-2 репортера в домовете за сираци и да призовем да сме добри християни.

А добрия християнин не успорва решението на правителството му да финансира и дори да изпраща армията на поредния „кръстоносен поход“ в Близкия изток.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s