Защо циркаджиите пропищяха?

Untitled

Имам десет камили! Сега чакам още три да се родят“, описва инвентара си възмутен от новия закон в защита на дивите животни циркаджия, използвани като атракции в цирковете – лъвове, тигри и тн.

В същото време възторжено заяви „Вижте колко са щастливи!“, докато сочеше натъпканите камили в някакво подобие на клетка с размери 2х2. Щастливи били и обичали на студено – такава им била „природата“, нали в пустинята живеели на до минус 40 градуса нощно време. Само, че тъпия цирк не е „пустиня“ и животните са опитомени, дресирани (по-късно ще ви разкажа как се „дресират“ животните), съответно са привикнали да живеят от малки в условия с друг, различен от пустинният климат. Свикнали са и да пътуват със седмици, натъпкани в каравани, в които дори не могат да се завъртят, което за животното е просто повече от мъчително, а живота им да премине от синджир един метър до изпълняването на тъпите „номера“ по време на циркаджийските спектакли.

Най-ироничното е, че големия удар за родните циркаджии ще влезе в сила на 1-ви април…

Не слагам никой под общ знаметел, има много зоопаркове и циркове, в които хората са добронамерени, въпреки че са натикали дивите животни като затворници в клетки. В „Цирк Дьо Солей“ защо няма диви животни, а в „легендарния“ „Цирк Балкански“ трябвало да има. Да не говорим, че България е пренаселена с кретени. Спомняте си как избяга онзи ягуар, защото работника в зоопарка (цитирам го) „Забравил да заключи клетката“ и видите ли този див ягуар е имал наглостта да избяга, не може да става дума за човешка вина! Наскоро пък някакъв лъв в столичното бунище, наречено „зоопарк“, което е забито на майната си, както и животните в него, избяга и се „поразходи“ на свобода в парка.

Мястото на дивите животни е в природата, а не в цирковете и зоопарка. Ще ми бъде интересно как ще се чувстват циркаджиите, ако ги сложа всичките в една мъничка клетчица натъпкани и пред националния ефир да заявя:

ВИЖТЕ КОЛКО СА ЩАСТЛИВИ

Наскоро гледах два клипа – един документален филм за живота на животните в цирковете, който събуди в мен желанието да фрасна първия срещнат представител на човешкия род

…и още един от цирка в Лвов. Докато един от лъвовете изпълняваше малоумните номерца, които чрез здрав бой и „дресировка“ е научил изведнъж нападна един от циркаджиите и го тръшна на манежа, точно като мишка, каквата най-вероятно е. Защо го нападна ли? Защото го е страх, защото този човек го е бил със скапания камшик, който по време на представленията деликатно се използва без да бие на очи, за да изпълнява глупавите и елементарни номерца като да сяда по команда и да скача по команда.

Oтношението на хората към животните в цирковете е като отношението им във „фабриките“.

2 коментара to “Защо циркаджиите пропищяха?”

  1. Хората са напаст, която трепе наред.Колко тигри останаха?- още малко по зоопарковете ще ги има само , още колко видове изчезнаха от безумното избиване на животни за кожи или отгани? Май хората сме прекалено много , че да върви ,,каруцата“ нормално, с нашето самоунищожително мислене!
    P.s. И нека всички животни , особенно ягуарите в бг планините :::) да се скрият или изчезнат безкрайно, за да може господина да се разхожда спокойно и необезпокоявано!

  2. „Мястото на дивите животни е в природата“
    А на хората мястото къде им е – в бетонната джунгла ли? Искам да мога да се разходя в планината и да спя на палатка без да ме е страх че ще ме убие мечка, ягуар или нещо друго.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s