В Украйна крият радиоактивен теч – цяла Европа е заплашена от ядрена катастрофа

Документи разкриват, че в Запорожската АЕЦ е възникнал радиоактивен теч, пътищата до централата са блокирани, а хората са в паника. Въпреки това украинското правителство притиска медиите да не разпространяват никаква информация за аварията

1024px-Kernkraftwerk_Saporischschja

От документите става ясно, че мащабите на аварията са повече от страшни – експертите са заключили, че увеличението на радиоактивният фон в областта се е увеличила с цели 16%. 46287_TbD8FdbakEBhdyvmgG0NTiwaEK5yO2Само преди месец в Украйна няколко дни мълчаха за авария в най-голямата в Европа и пета в света ядрена централа, след което премиерът Арсений Яценюк съобщи, че на 28 ноември в Запорожската АЕЦ е станал инцидент. Той помоли министъра на енергетиката Владимир Демчишин да свика пресконференция и да съобщи подробности.

Централата се намира на 50 километра западно от 800-хилядния град Запорожие. Тя е построена през 1984 година.

Проблемът от края на ноември бе предизвикан от спирането на ТЕЦ в Донбас и на трети енергоблок на Запорожската АЕЦ. Местната компания „Полтавенерго“ въведе режим на тока. В продължение на няколко часа бяха спрени тролейбусите в град Полтава.

Само преди четири месеца „Грийнпийс“ предупреди, че в Запорожската АЕЦ може да се стигне до ядрена катастрофа с непредвидими последици за Европа.

В Запорожката централа изглежда цари и пълно нехайство – външната защита на обекта не е надеждна, а  контейнери с отработено гориво се намират в двора на централата под открито небе.

13 коментара to “В Украйна крият радиоактивен теч – цяла Европа е заплашена от ядрена катастрофа”

 1. Минимално да се увеличи радиационния фон, това веднага ще бъде засечено и няма да остане тайна! Има много измервателни станции по света!

 2. Вие за посочване на източници чували ли сте? Или „документи“ е достатъчно? Ако вие сте журналисти, аз съм трамвай.

  • Кой ти каза , че сме журналсити, трамвайче?

   • Искаш „източници“ – отваряш гугъл и след 0.003 секунди имаш колкото искаш, второ – документа е повече от източник и трето, журналистите не са длъжни да дават или разкриват източници, кретенчо. Или това важи само за малките сайтчета, зад които не стоят разни фондациики и щедри спонсори, които чество впрочем крадат статии и от тук. БЕЗ ДА СПОМЕНАВАТ „ИЗТОЧНИК“.

 3. 16 пъти…не 16 %…..

 4. Е хайде , „радиоактивният фон в областта се е увеличила с цели 16%“ не е нещо драматично!

 5. Къде са нашите медии да информират българите какво става в украинските АЕЦ или Гамизов видя, че Русия е виновна и заплещи глупости. Никъде не се и дума споменава за това което става там. „СВОБОДНИ ДА ВИЖДАТЕ ИСТИНАТА“, рефрен на Нова телевизия всеки ден хайде де дайте я тази истина да я видим, а не Гамизовите открития.

  • Българските медии, дори не пускат международни новини…толкова са зле и трите национални!

   • Тази информация не е излязла на запад и нашите не са я пуснали. Никакви журналисти няма в Бг, а едни слуги за пари.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s