Става напечено. Какво се случва в Йемен?

Йемен рядко влиза в новинарските емисии у нас, а и като цяло в международния поток. Но разположението на страната е до такава степен важно, защото през страната минава оръжеен поток, дрога, бежанци, имигранти. В Йемен се сблъскват силите на саудитската и иранската политика, а това е взривоопасно…

Yemen04022015

B реч, излъчена във вторник вечерта, лидерът на групата “Ансар Аллах”, позната сред местните като хуси, увери милиони йеменци, че въпреки слуховете за възможен преврат в столицата Сана, Абд Раббо Мансур Хади ще продължи да бъде президент на страната. На 22 януари Хади се оттегли от поста, заедно с премиера на Йемен.

Йемен рядко влиза в новинарските емисии у нас, а и като цяло в международния поток. Но разположението на страната е до такава степен важно, че събитията там неслучайно се следят с внимание от САЩ, Саудитска Арабия, Иран и Африканския съюз. През Йемен минава оръжеен поток, дрога, бежанци, имигранти. В Йемен се сблъскват силите на саудитската и иранската политика. Знаем за Йемен, че е най-бедната арабска държава и се намира достатъчно далеч, за да се интересува светът от него. Но сътресенията в държавата показват, че ситуацията заслужава внимание.

Йемен претърпява тежък период. Най-трудният от 1990-те, когато предишния президент Салех обединява двете части на страната – Северен и Южен Йемен, които до този момент живеят собствен живот. Днес, освен политическата криза следствие на свалянето на Салех, се появи и нов фактор – шиитското население в северната част на страната, известно като хуси. Как лидерът на хусите, Абд ал Малик ал Хуси, се превърна в най-мощната фигура в Йемен?

 

“Ансар Аллах” е основана в началото на 1990-те в северната йеменска провинция Саада. След това, известните като “Вярващите младежи”, оказват отпор на саудитското влияние, ставащо все по-силно в Йемен, идващо от мощния им съсед.

Хусите са заиди, разклонение на шиитския ислям, разпространени изключително в северен Йемен и разпространението на уахабизма през последните десетилетия, притеснява лидерите на общността. В епохата след 11 септември 2001 хусите са загрижени за прекалено добрите връзки между Али Абдулла Салех и САЩ. Въпреки възраженията им, управляващите в Сана не обръщат сериозно внимание на исканията.

 

Напрежението между надигащото се политическо движение и Салех достига връхна точка през 2004 година, когато правителството праща войски в Саада, за да арестуват лидера на хусите по това време, Хусеин ал Хуси. По време на този арест ал Хуси е убит и бунтовниците започват кампания срещу президента и неговата мрежа от племенни лидери и генерали.

 

В годините след смъртта на Хусеин ал Хуси, новото поколение от заиди започва трансформацията на хусите от политическо движение към ожесточена военна сила. В Сана, Салех иска да представлява хусите, правещ връзка със Заидския имамат, съществувал в началото на XX век.

 

Но въпреки насилието в продължилата 6 години война, хусите удържат. През ноември 2009, кампанията, водена от йеменската армия, прелива в саудитската територия. Януари на следващата година, Саудитска Арабия вече не може да удържи сраженията и подкрепя примирие между Салех и хусите, които се изтеглят в провинция Саада, отказвайки се от териториите заети от тях отвъд саудитската граница и смятани традиционно за йеменски.

Когато избухват масови протести срещу президента Салех през 2011 година, хусите виждат още една възможност. Оставяйки оръжието си, те се включват в демонстрациите, провеждащи се в столицата.

Когато президентът се оттегля от поста си след 34 годишно управление, хусите търсят допълнително включване и влияние в новото управление като политическа организация – организация, контролираща десетки хиляди от най-добрите бойци в целия район.

В последвалия период, в който Йемен се опитва да се възстанови от политическата нестабилност, хусите представят себе си като алтернатива на старото управление и хората на Салех. Така влиянието на шиитската общност се увеличава от ден на ден. И докато политическото им участие се стабилизира, бойците на хусите започват да изтласкват редовните сили от провинция Саада към съседните територии северно от столицата. За две години, хусите завземат големи част от Амран и ал Джауф. Към края на 2014, движението им, което се е борило за оцеляване само до преди няколко години, вече е на подстъпите на столицата Сана.

 

Днес, въпреки подписаното споразумението между президента Хади и хусите, лидерството на държавата се оттегли и вече назрява нова политическа криза – мнозина не желаят хусите да управляват страната. Задаващата се криза в Йемен, новата вълна от насилие, новините от Саудитска Арабия за смъртта на крал Абдулла и натискът на Иран, показват, че района навлиза в нов етап – повече несигурен и по-малко оптимистичен.

Автор: Руслан Трад

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s