САЩ превръщат Украйна в европейски „Афганистан“ – П. Бюкенан

Статията  на Патрик Бюкенън в American Conservative, съветник на двама американски президенти – Рейгън и Никсън и кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия в предварителните избори, озаглавена „Украйна се нуждае от мир, а не от оръжие!“

patbu

По време на Берлинските кризи през 1948 и 1961, Унгарската революция през 1956 и интервенцията на армиите на държавите от Варшавския пакт в Прага през 1968, американските военни останаха в казармите си. За нас, както и за руснаците, Елба беше своеобразна „червена линия“, която не биваше да се пресича.

Очевидно обаче, предпазливостта и благоразумието, проявявани от САЩ по време на студената война, са останали в миналото. Доказателство за това е, че Конгресът и либералите-интервенционисти сред съпартийците на президента Обама го подстрекават да изпрати тежко въоръжение на режима в Киев, който води гражданска война с проруските бунтовници в Донецк и Луганск. Подписаното през септември 2014 в Минск споразумение за прекратяване на огъня се провали. През последните седмици бунтовниците овладяха още 500 квадратни километра територия и обстрелваха с артилерия черноморското пристанище Мариупол, разположено между Донецк, Луганск и Крим.

В края на миналата 2014 Конгресът представи на Обама законопроект за предоставяне на тежко въоръжение на Киев. А сега, както твърди New York Times, за оказване на военна подкрепа на Украйна се обявява и главнокомандващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав, както и държавният секретар по отбраната Чък Хейгъл. Казват също, че държавният секретар Джон Кери и председателят на Обединения комитет на началник щабовете генерал Мартин Демпси не възразяват против това и са готови да дискутират този въпрос.

Комисия, включваща осем бивши чиновници от апарата за национална сигурност, начело с Мишел Флурной, за която се смята, че може да стане държавен секретар по отбраната, ако Хилари Клинтън спечели следващите президентски избори, призова американското правителство да отпусне три милиарда долара за оказване на военна помощ на Украйна. Тази помощ включва доставката на противотанкови ракети, безпилотни разузнавателни самолети, армейски всъдеходи Humvee, както и радарни системи за локализиране на противниковите артилерийски и ракетни установки. Предоставянето на това въоръжение несъмнено ще доведе до ескалиране на въоръжения конфликт, поставяйки САЩ в сложна ситуация, и ще принуди Владимир Путин да предприеме ответни действия.

 

В момента, въпреки доказателствата за присъствието в Украйна на руски инструктори и твърденията, че там има и руски танкове, Путин отрича намесата на страната си в конфликта. Но, ако американските транспортни самолети започнат да се приземяват на летището в Киев, натоварени с преносими противотанкови ракетни комплекси Javelin на борда, Путин може да реагира по няколко начина.

 

Той може например да отстъпи, изоставяйки бунтовниците, т.е. да се окаже в неприятната роля на самохвалко, който въпреки отправяните от него закани, всъщност няма никакво намерение да защитава руснаците по света. От друга страна, ако се съди по характера му, напълно възможно е той да приеме намесата на САЩ като предизвикателство и да изпратим бронирана техника и артилерия в подкрепа на бунтовниците за да могат да укрепят позициите си на овладените от тях територии, а след това да предупреди Киев, че Москва няма да допусне разгрома на бунтовническите сили и при възникване на сериозна заплаха ще осъществи военна намеса в Украйна. Впрочем, Путин може – още преди американското оръжие да е пристигнало в Украйна – да заповяда на армията си да овладее Мариупол, създавайки по този начин сухопътен коридор към Крим, а след това да съобщи на Киев, че е готов да преговаря.

 

Как в такъв случай следва да реагираме ние, американците? Да изпратим свои инструктори и да се сражаваме на страната на украинското правителство, докато въоръженото противопоставяне се изостря, а броят на убитите и раненине нараства непрекъснато? А може би трябва да изпратим военните си кораби в Черно море? Мислим ли за последиците, след като навремето не помислихме, какво ще се случи, когато решихме да свалим Саддам Хюсеин, Кадафи и Мубарак?

Америка никога не е имала жизнено важни интереси в Крим или Донбас заради които си струва да се забърква във въоръжен конфликт с Русия. Освен това, нямаме възможност за пряка военна намеса и изтласкване на руската армия без съответната подготовка за по-сериозно военно противопоставяне и възможните разрушения в Украйна.

Какво биха си помислили Айзенхауер, Кенеди, Никсън или Рейгън за американския президент, който рискува да влезе във въоръжен конфликт с ядрената свръхдържава Русия заради две области в Югоизточна Украйна, управлявани от Москва още от времето на Екатерина II?

Всичко, което се случва днес в Украйна, е трагедияа и катастрофа. И ние също сме виновни, че подкрепихме държавия преврат на киевския Майдан, в резултат от който беше свалено законно избраното проруско правителство на тази страна.

Съществува обаче опасност от още по-страшна катастрофа, ако позволим да бъдем пряко въвлечени в украинската гражданска война. На първо място, изглежда почти сигурно, че ако не ние самите, то нашите съюзници са обречени на поражение. На второ място, ако изтласкаме Русия от Европа и я отдалечим още повече от Запада, няма да и оставим никакъв друг избор, освен да задълбочава отношенията си с намиращия се във възход Китай.

Предвид икономическата криза в Русия и факта, че Украйна вече е на ръба на катастрофата, какво, според нас, ще се случи с тези страни, ако избухне по-сериозна и пълномащабна война?

Паникьорите във Вашингтон твърдят, че не бива да признаваме анексията на Крим от Путин. Според тях, ние уж не можем да допуснем Луганск и Донецк да се превърнат в проруски анклави в Украйна, подобно на Абхазия, Южна Осетия или Приднестровието. Само че никой никога не е вярвал, че заради тези анклави, възникнали на етнически признак в резултат от разпадането на СССР, следва да влезем в открит конфликт с Русия. Тогава защо трябва да го правим заради Луганск и Донецк?

Вместо да ставаме нечий съюзник в тази чужда гражданска война, защо Америка не се нагърби с ролята на посредник, който да помири враждуващите страни и да прекрати войната? Нима това не е достойна задача за един носител на Нобеловата награда за мир?

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s