Псевдо-дисидентите от „Протестна мрежа“ и баснописците на Иво Прокопиев

От седмица насам тече активно мероприятие във всички издания на „Икономедия“. То цели да напомни за „Протестна мрежа“, за ролята ѝ за свалянето на предишния кабинет, борбата им за „демокрация“ и тн., но и да им придаде още по-дисидентски образ. Цялата, съшита с бели конци история, заприлича на махленска клевета, след като дори Бойко Борисов опроверга „скандалното“ откритие на „Протестна мрежа“ и медиите на олигарха, че били подслушвани протестиращи в рамките на над 300 дни. За публиката не е трудно да сметне „2+2“ и да се замисли дали звучат праводподобно твърденията на една медийна група, финансирана от „Америка за България“, че други лица, финансирани от същата фондация били репресирани…

19_151703283

Не знайно защо от седмица насам медиите на бизнесмена Иво Прокопиев за пореден път занимават цялата държава с поредната си нескопосана партенка. 

Според „разследванията“ на журналистите от медийната група на олигарха, по време на протестите срещу кабинета „Орешарски“ протестиращите били подслушвани над 300 дни. 

Вчера дори премиера Бойко Борисов опроверга тази информация и дори се отнесе подигравателно към опитите на „Протестна мрежа“ да напомни за себе си. 

„Става дума за следене на цяла система, а не за някаква мрежа. И понеже може да се объркате: не, не става дума за „Протестна мрежа“…някой си мислил, че бил на площада, пък те го следели…става дума обаче за много по-сериозно нещо“

Така премиерът отся глупостите на Прокопиевите медии и „Протестна мрежа“ и направи най-разумното – акцентира над това, че е на лице много по-сериозно нарушение. Според Борисов това е начинът, по който е издадено разрешение за подслушване и неспазване на сроковете. 

Тази сутрин „Би Ти Ви“ и „Нова“ телевизия дадоха думата на представителите на „Протестна мрежа“. Едновременно, гостуваха две от „лицата на протестите“ – Асен Генов в „Би Ти Ви“ и Иво Божков в „Нова“. 

Разбира се следваха стриктно опорните точки. По-стриктно дори отколкото в онази статия, публикувана в медиите на Иво Прокопиев, в която се обясняваше за рекламите на „Лафка“ в „Капитал“. Тя беше озаглавена „Защо има реклами на „Лафка“ в Капитал?“ и в нея се обясняваше как всичко било просто бизнес, а борбата срещу олигархията и нейния най-едър, във всеки смисъл, представител – Делян Пеевски си остава враг на демокрацията у нас. Много по-трудно беше обаче, особено на неопитния Иво Божков, да обясни как една медия, получаваща милиони от „Америка за България“ твърди, че хора като Асен Генов, един от организаторите на протеста, който също получава пари от същата фондация, били подслушвани над 300 дни и защо това въобще е главна тема в медийното ни пространство. 

Преди и по време на разговора с Божков беше включен Цветлин Йовчев – бившия вътрешен министър в кабинета на Пламен Орешарски. Той обясни, че разработката с име „Червеи“ е била зададена с цел да се установят „къртици“ вътре в МВР, а не да се подслушват протестиращите, които бяха по цял ден между площада и телевизиите. Божков заяви, че МВР е събирало инфорамция за организаторите на протеста. Нелепия опит да се изфабрикува някакво „дисиденство“ удари на камък, защото му беше обяснено, че МВР е събирало информация за това кой организира протеста, което е редовна практика навсякъде, от „отворени източници“. Иво Божков, разбира се, не знае какво са „отворени източници“ и продължи да защитава тезата, че е имало подслушване на протестиращи и да счита, че само това е начинът да се събира информация. Редно е да уточним, че „отворени източници“ са източници като матеирали и публикации в интернет и пресата, например. Съвременното разузнаване и водещи агенции като „Стратфор“ подготвят анализите си, осланяйки се на 80% на „отворени източници“. 

Затова е повече от нагло хора като Иво Прокопиев, чиито медии получават милиони от „Америка за България“ да ни занимават с партенките си, как едни други храненици на същата фондация били репресирани. 

И въобще не повдигам въпросът за бизнес интересите и схемите на Прокопиев и кръгът „Капитал“. Те са всеизвестни. 

4 коментара to “Псевдо-дисидентите от „Протестна мрежа“ и баснописците на Иво Прокопиев”

 1. защо аз не съм получил пари от „Америка за България“? Ходих по убеждения всеки ден на протестите, слушах, че се раздават пари на някои по-изявени, на някои от „окупаторите“, но ми се струваше маловажно. Според мен няма такова нещо! Аз незнам!

 2. „Кой се страхува от „Америка за България“? Финансирането е прозрачно и не се крие! Обявени са и целите: подпомагане на гражданското общество, свободата на словото, демокрацията и други ценности, които явно на вас не ви се харесват, така ли?“
  ……
  И как се подпомагат „демокрацията“? Като се трият мнения подкрепящи Русия и изобличаващи Америка и слугите й? И като се банват за седмици наред всички неудобни? Айде скрийсте се с вашата подкрепа за вашата демокрация!
  И защо демокрацията има нужда от 3 милиона лева?Аз не съм видял Икономедия да има репортери в Уркайна или в Донецк, за какво тогава ги изразходва тези пари?Заплатите на журналистите били 100 000 за 3 месеца, както наскоро разбрахме. 3 милиона за 2 години-за заплати отиват 800 000,. останалите 2 200 000 за какво са?Награда за какво? За красивите очи ли на Икономедията?
  Отвратен съм!

 3. #Кой ???
  #Кой ???
  Кой се страхува от „Америка за България“? Финансирането е прозрачно и не се крие! Обявени са и целите: подпомагане на гражданското общество, свободата на словото, демокрацията и други ценности, които явно на вас не ви се харесват, така ли?

 4. И Ганев и Божков да се стягат за мобилизация. Стига са търкали задници по телевизиите. Както ни въвличат във война техните патрони, да се запасват да хващат мешките и чепиците и в Плевен на обучение. Нека да докажат, че в края на краищата са патриоти, или прекалено много искам. Не е прекалено много а толкова, колкото все пак да докажат, че са мъже. Мисля, че пак прекалявам. Сигурен съм, че няма да постъпят доброволци, а ако ли пък получат повиквателни вече ще са напуснали родната земя и заминали някъде по работа. Да се бият баламите, да се бият гоите. Хайде бе лекета да ви видим и вие нещо да направите за род и родина. Но като ви гледам мазните зализани физиономии няма да знаете тези понятия. Тях чичко сорос ги е пропуснал да ви ги каже.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s