Само в един клон на HSBC са изнесени 380 млн.лв. от България (HSBC LEAKS)

От тях само един българин държи внушителните 264 млн.лв.

Fea0007571_19.JPG

380,8 млн. долара са били изнесени от България в сметки в швейцарското поделение на HSBC.Международният консорциум на разследващи журналисти (ICIJ) съвместно с френската медия Le Monde (която получи изключителните права) започна да публикува данните от изтекли файлове на швейцарското поделение на HSBC и неговите клиенти от 200 страни.
Първата публикация беше на 28 януари, а сега – в поредната изгря и българската следа.
Според данните 74 лица и организации, притежаващи сметки в швейцарския клон, се свързват с нашата страна. От тях 11% (осем човека) имат българска националност и паспорт.

Парите (не) миришат

България е на 68-о място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили във въпросната банка. Парите са от различни източници – бизнес, звезди в спорта и изкуствата, диктатори, наркотици…

В списъка на данните са световно известни личности – актьори като Крисчън Слейтър, Джон Малкович, футболисти като Диего Форлан, автомобилни пилоти като Фернандо Алонсо, крале като мароканския крал Мохамед Шести, музиканти като Фил Колинс, Тина Търнър, Дейвид Боуи и т.н. Швейцарските вложители са 31,2 млрд. долара, тези от Великобритания – 21,7 млрд. Интересно – лица от страната от третия свят Венецуела имат 14,8 млрд.

Според разследващите през Женева са прехвърлени 180,6 милиарда евро на повече от 100 хиляди клиенти и 20 хиляди офшорни компании през сметките на „Ейч Ес Би Си“.

Данните са за периода от 9 ноември 2006 г. до 31 март 2007 г. Този период отговаря на цифровизираните архиви на „Ейч Ес Би Си прайвът банк“, предадени на французите от Ерве Фалчиани, бивш служител на банката. (защитен свидетел във Франция под охрана на спецслужбите им и с отказ за екстрадация в Швейцария заради нарушаване на законите за банковата тайна).

Швейцарската банка е предоставяла услуги на лица, свързани с търговия на оръжие, изнудване и корупция, на бивши и настоящи политически лидери от Великобритания, Русия, Украйна, Грузия, Румъния, Кения, Ливан, Тунис, и др.

В списъка присъстват имената на няколко души, които понастоящем попадат под американските икономически санкции – като Генадий Тимченко – собственикът на „Стройтрансгаз“, който спечели търга за строителството на „Южен поток“ в България, и турският бизнесмен Селим Алгуадис, свързван с доставки на високотехнологична продукция за тайния ядрен проект на Либия.

Пика на изнасянето на пари от България в HSBC е 1997 година…

Общо 264 са „българските” сметки, най-много са открити през 1997 г. Най-голямата сметка е на 264 млн. долара, останалите са до 30 млн. долара. Данните са категорични обаче, че първите сметки са открити преди падането на комунизма и редица от тях „дебелеят“ в следващите десетилетия.
Журналистическото разследване на екип от различни държави (Суислийкс), сочи, че секретните служби в България са информирани за данните. Неоспорим факт: френските данъчни органи, които през 2006-2008 са получили данните от информатор, заявяват, че са ги предоставили на всички заинтересовани страни, вкл. и на нас.

Данните идват от три типа вътрешни банкови файлове. Единият засяга клиенти и техните частни сметки в швейцарския клон от 1988 до 2007 г. Друг показва максималните суми в клиентски сметки от 2006 до 2007 г. Третият са бележки за клиентите и разговори с тях, проведени през 2005 г. В сметките има повече от 100 млрд. долара – от 12.6 млрд. долара, които се водят на името на държавни институции във Венецуела до нулеви сметки.

Гузните швейцарски банкери

След разкритията HSBC влезе в обяснителен режим. Те увериха, че вече не съдействат за укриване на данъци и пране на пари. HSBC съобщи официално за агенция Франс прес, че се е променил радикално след пропуските, установени през 2007 година, и вече не помага за укриване на данъци и пране на мръсни пари. В съобщението генералният директор на филиала Франко Мора посочва, че „новото ръководство е разгледало задълбочено тези случаи“. Закрити са сметки на клиенти, не отговарящи на високите стандарти на банката, въведена е и система за строг вътрешен контрол, по думите му.

 

 

По данни на Global Financial Integrity (GFI) само за периода между 2003-2013 от България незаконно са изнесени поне $36 млрд.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s