Ноам Чомски не бил трогнат от всеобщия печал след атаките в Париж

Повод за критиката на американския дисидент този път е фалша последвал след скорошният терористичен акт в Париж 

Noam Chomsky Lectures At Peking University

Американците и европейците игнорират зверствата, извършвани от собствените им правителства, защото официалните власти в техните държави и медиите имат тясна дефиниция за тероризъм“, казва Ноам Чомски.

Чомски сравнява как дългогодишния кореспондент на New York Times Стивън Ърлангър отразява терористичната атака над редакцията на изданието „Шарли Ебдо“ от 7 януари, 2015 г. и удара с ракета, който НАТО нанася над Сръбската държавна телевизия през април, 1999 г.

Тогава Ърлангър се опитва да оправдае нанесения от САЩ и НАТО удар с ракета, който уби 16 журналисти и свали държавната медия от ефир, заявявайки че тв-станцията е била „законна цел“, защото е „помагала на югославския президент Милошевич“. 

„Тогава никой не правеше демонстрации и не крещеше „ние сме RTV“, нямаше никакви разследвания.“, припомня американския дисидент и професор по лингвистика. 

„Тъкмо напротив – атаката беше оправдавана и дори възхвалявана. Американския дипломат в Югославия Ричърд Хелбрук описва нанесения удар с ракета над телевизията като „успех от огромно значение“, продължава Ноам Чомски.

В последствие директора на телевизията беше осъден от Европейския съд за правата на човека на десет години затвор, защото се е „провалил да евакуира сградата“. Същевременно Международния трибунал заключи, че атаката на НАТО не е военно престъпление.

Чомски недоумява и защо през 2011 г., когато Андреш Брейвик изби 77 деца заради религията им не е имало такава истерия, каквато имаше в началото на 2015 г. след атаката над „Шарли Ебдо“.

„Също игнорирана е и „войната срещу тероризма“, която сама по себе си е най-екстремистката терористична кампания на модерните времена. Барак Обама, американския президент, е отговорен за избиването на стотици хора само заради „подозрения“, че са терористи. Всеки може да попадне под тези удари и смъртта му ще бъде просто злощастна, никой няма да разпитва защо е бил убит.“, заявява Ноам Чомски.

Чомски припомни, че над 50 цивилни бяха избити през изминалия месец по време на бомбардировките на водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава“ – факт, който е бил почти премълчан от медиите.

Американския почетен професор по лингвистика в Масачузетския технически университет припомни, че само през изминалото лято на 2014 г. Израел изби десетки журналисти, дори в случаи, когато са се движили в ясно и лесно идентифицируеми медийни автомобили. 31 журналисти пък са убити в Латинска Америка през последната година.

„Има повече от дузина журналисти, убити в Хондурас, само след преврата от 2009 г., след който САЩ призна за легитимна новата власт. Хондурас е лидер по убийства на журналисти на глава от населението. Но отново – никой нищо не е казвал затова.“, аргументира се Чомски.

 

 

3 коментара to “Ноам Чомски не бил трогнат от всеобщия печал след атаките в Париж”

  1. Относно заглавието: „Ноам Чомски не бил трогнат от всеобщия печал след атаките в Париж“,
    трябва да информирам авторите, че колкото и да им е чудно, „печал“ е от женски род!

  2. Чомски е тотално изперкал

  3. Ноам Чомски-президент на САЩ!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s