Новата руска супертежка ракета „Сармат“ ще замени страховитата „Сатана“

Работата по новата ракета „Сармат“, тежаща цели 100 т. вече е на финалната права. Според разчетите тя ще бъде въведена на въоръжение и ще замени страховитата „Сатана“ през 2022 г., но може би и още по-рано

0_2e619_46d37c39_orig

Изгражданите в Русия шахти за новата свръхтежка 100-тонна балистична ракета „Сармат“ ще бъдат в Оренбургска област и в Красноярския край. По този начин наследникът на прословутата „Сатана“ излиза на финалната права.

„Сармат“ е една от основните нови загадки на руския военно-промишлен комплекс. Ракетата ще замени RG 20B „Воевода“ (по западната класификация – „Сатана“).

„Воевода“ в момента е най-голямата и най-страшна стратегическа ракета, която въобще е била създавана. Тя тежи 210 тона и носи 10 ядрени бойни глави по 750 килотона всяка.

Някога в СССР тези ракети бяха 308, днес в Русия са 52 и са на бойно дежурство в селищата Домбаровски и Ужур – в Оренбургска област и в Алтай.

19-1Изготвяха се в Днепропетровск, но заради сложните отношения в Украйна руската страна вече не разчита на това сътрудничество.

Новите ракети, които трябва да влязат на въоръжение до 2022 г., вероятно ще се появят по-рано.

Със своите характеристики „Сатана“ е невъзприемчива към действието на всякакви електромагнитни импулси и може да стартира от шахтата даже след попадение в нея на ядрена бойна глава. Ракетата носи голям комплекс за преодоляване на противоракетна отбрана, в това число и на перспективната на САЩ. Може да достави до всяка точка на света 10 тона бойно тегло, 10 ядрени бойни блока с индивидуално насочване от мегатонен клас. Само една такава ракета е достатъчна, за да унищожи напълно целия Ню Йорк. Именно заради това на Запад беше наречена „Сатана“.

Не по-малко впечатляваща ще е новата ракета, наследник на „Сатана“ – „Сармат“. Тя ще се произвежда от „Макеев“, който има опит в създаването на големи балистични ракети. Преди време именно там беше създадено оръжието за най-големите атомни подводници в света – 941 от проекта „Тайфун“, ракетата РСМ-52. Тази твърдогоривна ракета тежеше 100 тона и доставяше до целта 10 ядрени бойни глави. Но заради финансови причини, както цялата серия най-мощни подводници, така и ракетите РСМ-52 бяха пенсионирани. Последният пуск на последната такава ракета беше през 2012 г. Последната подводница „Дмитрий Донски“, намираща се все още в строя, ще бъде също пенсионирана.

Новата свръхтежка ракета „Сармат“ ще бъде течногоривна. За разлика от твърдогоривните ракети, течногоривните имат най-висока производителност. Например в хода на ученията „Стабилност-2008“ морската ракета „Синева“ установи световен рекорд по далечина на полета за ракета от този клас – 11 500 километра.

Новата сухопътна ракета „Сармат“ ще бъде с тегло не повече от 110 тона, на нея ще има бойна част с няколко ядрени бойни глави с индивидуално насочване. Според някои данни това ще бъдат маневриращи хиперзвукови блокове, като онези, които вече са с най-новите руски стратегически ракети „Топол-М“, РС-24 „Ярс“ и морската „Булава“.

Подобна комплектация дава на ракетата почти пълна неуязвимост при преодоляване на системата за противоракетна отбрана, онази, която днес САЩ създават по границите на Русия и онази, която ще се създава от тях в бъдеще. Нито една ракетна система не може да проследи ракетата или нейните бойни глави, които летят по индивидуални балистични криви, ако те изведнъж се скриват в тази дъга и започват да летят със свръхзвукова и даже хиперзвукова скорост, прилепвайки плътно към релефа на местността, маневриращи по курса и височината. Да се прехване и още повече да се унищожи такава ракета е невъзможно. Далечината на обхвата на „Сармат“ ще надвишава също 11 000 километра.

„Сармат“ ще бъдат разположени в шахтени пускови установки. За това свидетелства и фактът, че ракетата ще бъде изпълнена в размерите на старите тежки ракети РС-20 и РС-18.

В новата ракета са заложени редица иновационни изисквания, за да може да преодолява всяка противоракетна отбрана, която може да включва и космически ударен ешелон. Едновременно се предвижда и дълбоко модернизиране на наличните шахти за тежки ракети, което предполага тяхното технологично преобразуване и ново качествено равнище на фортифицирането на защитата със създаване на елементи за пасивна обектова противоракетна отбрана. Това ще позволи с пъти да се увеличи жизнеността на пусковите шахти срещу атаки на противника, както с високоточно оръжие, така и с ядрено.

Ракетната шахта е сложно инженерно съоръжение, което осигурява не само пуск на ракетата, но и гарантира нейното съхраняване даже при пряко попадение в нея на ядрена бойна глава. В СССР преди години извършиха експеримент с удар по подобни обекти с ядрени бойни припаси. Оказа се, че да бъде изведена от строя стояща на бойно дежурство шахтена ракета трябват не по-малко от 7-9 ядрени бойни глави, които, отгоре на всичко, трябва да попаднат точно в целта. Подобна устойчивост гарантира на Русия нанасяне на ответен удар спрямо САЩ. Това означава, че в „Макеев“ ще правят ракета, която ще може и след ядрен взрив да стартира и да порази целта в другото полукълбо.

Преди години „Воевода“ стана факторът, който принуди САЩ да седнат на масата на преговорите за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения. Днес историята се повтаря. Русия отново изгражда супероръжие. „Сармат“ ще превъзхожда „Сатана“ със своите тактико-технически характеристики. Това ще е уникално оръжие, което в САЩ едва ли някога ще се появи.

 

 

 

Автор: Красимир Иванджийски

 

3 коментара to “Новата руска супертежка ракета „Сармат“ ще замени страховитата „Сатана“”

  1. Крайно време е някой да спре САЩ в поробването на света… Радвам се че русия се съвзема след Елцин….

  2. Руските джуджета са най високите джуджета.. Американците са империалисти а Руснаците миротворци. Вие сте глобалисти ние сме антиглобалисти…

  3. Личи си, че авторът е фанатизиран и обзет от мания по Нова студена война. А колко струва такова изпълнение? Затова руснаците ще умират от глад, отиват им парите на федерацията за въоръжение. А не е тайна, че САЩ също имат високотехнологично оръжие, което Русия не може да направи. Докато едните и другите се въоръжават, трети умират от глад, не от война. Днешната война е от друг тип и с други средства.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s