Правозащитна организация припомни на САЩ за мъченията над чернокожите

Правната организация Инициатива за справедливо правосъдие (Equal Justice Initiative) публикува доклад, съдържащ шокиращите заключения след проучвания относно линчуването на чернокожите в САЩ. Докладът засяга периода 1877 – 1950 и касае само разкритите случаи на линчуване на чернокожи в Съединените щати.

10959445_842044802500206_4167754826419485341_n

Докладът е публикуван в момент, когато след няколкото убийства на чернокожи младежи в страната от полицаи отново се повдигна темата за отношението към афроамериканците и расовото профилиране в САЩ.

Само документираните случаи сочат, че близо 4 000 души са били обесени и линчувани без съд и присъда.

Линчуването е форма на тероризъм срещу чернокожото население в този период. Тогава расистки организации или отделни лица са бесели, изгаряли и разстрелвали чернокожи, лишавайки ги от правото им на живот. 

Цели 246г. в Америка съществуват хора, които „принадлежат“ на своите господари, нямат никакви елементарни човешки права и съществуването им е определено от самите им „господари“ – да им робуват. Милиони чернокожи, „внесени“ от Африка са експлоатирани, продавани като стока и нерядко избивани, тъй като те нямат никакви права и убиването на един роб не било дефинирано като престъпление, нито пък трогвало някой, тъй като това било нещо съвсем общоприето.

Много след като хитлеристите вече не съществуват, а думата „Холокост“ вече означава само и единствено избиването на евреите през ВСВ чернокожите в Америка все още нямат равни права с останалите граждани. Десетилетия след като американците „освобождават“ толкова хора от несправедливите гонения, избивания, затваряния в лагери и отделянето им от обществото на етнически принцип в държавата „освободителка“ все още чернокожите нямат елементарна равнопоставеност с останалите американци. 

Чернокожото население е отделено от белите има пейки, чешми и седалки в градския транспорт „само за цветнокожи“. Цветнокожите нямали право да посещават и заведения, които са „само за бели“. Наказанията били жестоки, а цветнокожите били заплашени от това да попаднат в затвора. Всичко това приключва чак през  1964 г. – след обявяването на Закона за гражданските права.

 

„1919 година е година на активизирането на Ку Клукс Клан. Само през тази една година в южните щати животът си губят 76 души, убити по расистки мотиви. Един от тях е редник Уилям Блейкли, който е бил обесен от расисти, защото носил своята униформа и това ги подразнило“, пише в доклада на организацията.

EJI планират да построят мемориални плочи в южните части на страната, където са избивани цветнокожи, за да напомнят за това какво са преживели и защото днес расовото профилиране все още съществува под някаква форма в Съединените щати.

От организацията припомнят още, че САЩ е страната с най-много затворници на глава от населението и с най-много малолетни лица, излежаващи присъди в поправителните институции. Близо 3 000 деца в САЩ са осъдени на доживотен затвор без право на помилване.

„Деца до 13-годишна възраст са съдени като пълнолетни и осъдени да умрат в затвора,  без да се взима под внимание тяхната възраст или обстоятелствата, при които са извършили нарушение на закона“, пише в доклада на правната организация.

3170 души в Съединените щати очакват изпълнение на смъртната им присъда, сочи статистиката на EJI. Откакто смъртното наказание е възстановено през 1976 година са екзекутирани 1314 мъже, жени и деца, в т.ч. и психично болни чрез разстрел, обесване, смъртоносна инжекция, електрически стол или са били асфискирани, заключават правозащитниците.

One Comment to “Правозащитна организация припомни на САЩ за мъченията над чернокожите”

  1. Да приветстваме „най-демократичната“ страна на света. Такава „демокрация“ и „зачитане“ на човешките права няма и в държавите където властва шериата!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s