Как САЩ и Русия се надлъгват в Украйна?

Анти-терористичната операция в Източна Украйна не е операция на Украйна, а на НАТО. Украинските войници са само живата сила, а по всичко личи, че освен нова пешка Украйна е и шахматната дъска, на която се води поредната кървава партия между САЩ и Русия

10403318_917197418311448_6577210366650893353_n

Има ли сред обкръжените части на украинската армия в Дебалцево и бойци на НАТО и опитват ли се да ги изведат от там силите на алианса?

Колко са чуждестранните наемници и от кой са изпратени в Украйна, за да подпомагат небоеспособната украинска армия? Тези въпроси изникват все по-често напоследък.

Наскоро „The Strategic Culture Foundation“ съобщи, че в Дебалцево, заедно с украинската армия, са обкръжени и 2, 200 войници на НАТО и чужди наемници. Според изданието, 25% от състава на украинската армия, приклещена в „котела“ е попълнен от бойци на алианса. За по-запознатите и следящи събитята отблизо и опитващи се да бъдат обективни е ясно едно – САЩ доставя оръжие и обучава украинската амрия, а Русия прави същото за опълченците. 

Преди няколко дни бившия кандидат-президент, конгресмена Рон Пол пред студенти във Вашингтон заяви, че

„Единственото, което НАТО и САЩ могат да направят в полза на Украйна в момента е да се изтеглят от страната“.

След като шефа на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) посети на 12 април, 2014 г. Киев, за да кординира т.нар. „антитерористична операция“ веднага украинската армия атакува бунтуващите се Югоизточни райони на Украйна. Първата мишена беше Луганск. Малко по-късно се заговори за навлизането на руски войници, танкове и военна техника. Адекватни доказателства не бяха представени. Очевидно е, че Русия отбранява регионите, граничещи с нея, защото не може да допусне войските на НАТО да се „заселят“ по границите на Русия. Въпреки че алианса продължава да се разраства на Изток и да поглъща все повече държави от бившия соц.блок, трупайки войски по границите на руската държава. Редно е да не забравяме с такава лекота, че Горбачов и Рейгън се бяха договорили, че след като Русия приеме обединяването на Германия и падането на Берлинската стена, както и приемането ѝ в НАТО, алиансът повече няма да се разширява на Изток към Русия. Това не беше спазено. Със сигурност в момента Русия подпомага бунтовниците в Източна Украйна, населяващи градове, управлявани още от времето на Екатерина II. Те са създадени от руски монарси и са населявани от етнически руснаци. За да се разбере защо в Украйна ситуацията е толкова сложна трябва да се проследи историята на тази държава. Изключвайки Галиция, ние не можем да говорим за „украинска нация“. В Украйна живеят много и различни по етнос общност, включително и българи. Страната дори е била под полската корона, а градове като Лвов са си „полски“. Можем да сравним опита на НАТО и САЩ да откъснат Украйна от Русия с борбата на римокатолическата църква, Полша и Австро-Унгарската империя да направят същото в миналото. Затова днес виждаме разделението на „Западна“ и „Източна Украйна“, най-просто казано. Днес Полша играе важна роля в конфликта в Украйна. Първо страната беше тази, която инициира „Източно Партньорство“, преди няколко години и още тогава анализаторите предсказаха, че ще се случи това, което виждаме днес. Полша иска да си върне под контрола териториите, влизащи днес в състава на Украйна, които тя някога е контролирала. Това обяснява и големия брой полски наемници в украинската армия и цялостната политика на Полша спрямо украинската държава. 

Трябва да си спомним и как жителите на Източна Украйна посрещнаха украинската армия с яростна съпротива. Много граждани бяха убити при навлизането на армията. 

Помощта, която Русия оказва на бунтовниците е продиктувана на първо място от факта, че Русия повече не може да позволява НАТО да струпва войски по границите ѝ. Русия не може да позволи една съседна на нея държава да бъде превърната в плацдарм на САЩ за атаки срещу нея. Не на последно място – руснаците очакват от своя президент да окаже помощ на техните сънародници в Украйна. Тази помощ обаче е ограничена. Става въпрос, може би, за спускане на данни към бойците на ДНР и ЛНР, или т.нар. ВС на Новорусия от разузнаването и ограничен брой инструктори на руската армия и спец.части. Вероятно и периодично се доставят огнестрелни оръжия и боеприпаси. САЩ правят същото, отново неофициално. Чуждестранни експерти обучават украинската армия, а индиректно през други държави САЩ доставят оръжия на армията. САЩ нямат избор, защото след многото мобилизационни вълни на заколение биват изпращани съвсем неопитни мъже, като горната граница е около 60 години. Тези мъже са без никакъв боен опит, преминали съвсем кратко обучение и изпратени на почти сигурна смърт. Ако твърденията на Киев, който от година насам периодично изнася „данни“ за руски войски, танкове и техника, навлизащи в Украйна, то войната отдавна щеше да е свършила. Факт е, че САЩ и Русия засега спазват паритет, но ако една от страните се включи открито, тогава другата ще отговори със същите мерки и ще се стигне до открит сблъсък между НАТО и Русия – нещо, което никой в двата лагера не иска и опитите на Франция и Германия за намиране на мирно решение го потвърждават. Те отидоха „на крака“ при Путин и му предложиха по-голяма автономия на ДНР и ЛНР, с което открито ги признаха окончателно, както и опълченците да задържат териториите, които владеят до момента. 

Напоследък някой измисли дъвката и контра-аргумента, звучащ така:

„А как ще реагирате, ако Русия дойде да защитава руското малцинство в България, или Турция дойде да защитава турското малцинство в страната ни?“

Въпросът е зададен тъй че всеки от нас да отговори, че това е недопустимо. И е така. Но как ще реагират повечето Българи, ако страната ни си поиска изконните български територии като Западните покрайнини? Защото Русия защитава гражданите на едни исторически територии, принадлежащи на Русия и попаднали в състава на изкуствената държава Украйна пак по нейна воля. Точно както Хрушчов даде Крим на Украйна през 1954г. Украйна и Русия са като Македония и България. В Украйна беше извършен геополитически преврат и страната попадна под контрола на САЩ. Русия си взе базата на ЧМФ в Крим и никой не е очаквал, че това няма да се случи. Русия можеше да си върне Крим по всяко време и тук не става дума за ‘анексиране’, а за условията, при които Крим беше даден на Украйна – Русия имаше правото да си го върне точно в такива случаи. Ако Турция приложи „кипърския сценарий“ в България, за да защитава турското малцинство това ще е нещо много по-различно. Турция е неосманистка и авторитарна държава, опитваща се да си върне териториите, поне на Балканите, които някога са влизали в нейните владения. Но преди това те са били български, останали са си такива след Освобождението и ще бъдат такива. Това е историческата справедливост. Колкото до примера, че Русия ще тръгнела да „защитава руското малцинство в България“ това граничи с инфантилните анти-руски бръщолевеници, които никой сериозен човек не би седнал да коментира.

Simplified_historical_map_of_Ukrainian_borders_1654-2014

В момента Украйна е бойното поле, на което за пореден път НАТО предизвика „на дуел“ руснаците. Реакцията на САЩ, ако Русия започне да дрънка с оръжия в Куба или Мексико едва ли ще е по-различна. Едва ли, ако крайно-десни радикали пристигнат въоръжени пред Белия дом медиите в САЩ ще ги описват като „борци за демокрация“, както описваха „Десен сектор“ на пл. „Независимост“. 

Появиха се информации, че подразделение от специалните сили на Северноатлантическия алианс се опитват да подпомогнат украинската армия в битката за едно от селата край стратегическия град Дебалцево. Става въпрос за село Логвиново. Там за пътя Дебалцево-Артьомовка се водят ожесточени боеве, защото обградената в „котела“ Дебалцево украинска армия не може да получи снабдяване, ако той е под владението на опълченците. Но основната причина да се включат и части на НАТО в битката за Логиново и пътя Дебалцево-Артьомовка е да се изтеглят войниците на НАТО, намиращи се в обградения град Дебалцево. 

Разузнаването на ВС на Новорусия твърди, че голяма част от прихванатата радио-комуникация на украинската армия се води на полски и английски език. Според МО на ДНР, което най-вероятно черпи информация от руското разузнаване, сред наемниците в украинската армия има французи, британци, американци, поляци и др. 

За никой няма съмнение, че в момента силите на НАТО и силите на Русия водят непряк сблъсък помежду си в Украйна, който може да ескалира до директна конфронтация между силите на алианса и руската държава. Засега и двете страни обаче предпочитат т.нар. „прокси война“. Американските стратези знаеха какво ще се случи, след като спомогнаха свалянето на олигарха Виктор Янукович и заменянето му с друг олигарх –  политическия номад Петро Порошенко, които влезе в ролята на „проевропеец“. Кога по-точно Петро Порошенко се превърна от „замесен в корупционни схеми“ и наричан „засрамения олигарх“ в докладите на американския посланик в Киев в „проевропеец“ ?! Плана как да започне и да се проведе операцията на НАТО е бил готов още преди свалянето на Янукович.

4 коментара to “Как САЩ и Русия се надлъгват в Украйна?”

 1. Ръководството на Украйна и Русия е от евреи, а на бойното поле измират славяни или както се казва- когато атовете се ритат, магаретата страдат. Ако почетете малко история, примерно 1000 години назад ще ви стане ясно защо това е така и защо по цялата територия на бивша Хазария имаше и има конфликти и ако тази истина продължава да се крие то тези конфликти ще продължат и така до края на света.

 2. Въпросът е защо руснаците проспаха завземането на властта в Киев?

  • Добър въпрос. Ето какво казва шефа на руското разузнаване:

   „Нашите специалисти алармираха за високата вероятност от ескалация на ситуацията в Украйна в контекста на политическата и икономическа нестабилност, особено под външно влияние. В същото време не допускахме вероятността от бързо завземане на властта в Киев с помощта на въоръжените крайно-десни радикали. Нека ви напомня, че преди преврата Москва спазваше всички договорености в сътрудничеството с Киев.

   Ние постоянно предоставяхме ресурси и финансова помощ, без която Украйна не беше в състояние да преодолее икономическите трудности, които се превърнаха в нейна хронична болест. За да подкрепим нашите съседи, ресурсите и финансовата помощ, възлизащи на десетки милиарди през годините не спираха.“

   https://alterinformation.wordpress.com/2014/11/08/6976984333/

   • Руснаците „спазваха всички договорености в сътрудничеството с Киев. Ресурсите и финансовата помощ, възлизащи на десетки милиарди през годините не спираха.“
    За тази лоялност и ефективна помощ на Русия за Украйна преди преврата Западът и досега окачествява руснаците като АГРЕСОРИ ! А американците, които задкулисно действаха за развитието на събитията в желаната от тях посока се изживяват като НЕВИННИ СЪПРИЧАСТНИ БОРЦИ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ.
    Камъкът, който прекатури колата в полза на последните беше слабият страхливец Янукович !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s