„Шеврон“ се маха от Европа, след като Румъния стана последната държава, която изгони енергийния гигант

Съпротивата на румънците не беше излъчена по телевизиите, но тя се овенча с успех. Две години, след като  „Шеврон“ получи концесии за проучване за шистов газ в Румъния, близо до границата с България, американската компания обяви, че се оттегля от страната заради масовото недоволство срещу нея

A protester holds banners during a protest over a decision by Romania's government to award exploration rights to US giant Chevron to drill for shale gas at the Black Sea shore in the region of Dobrogea, in downtown Bucharest

Американския енергиен гигант „Шеврон“ прекратява операциите си в Румъния и в цяла Европа.

Причините, които изтъкват от „Шеврон“ са слабите резултати от проучванията и продължителните протести срещу добива на шистов газ в страната. С оттеглянето си от Румъния компанията закопа последния си проект на територията на Европа.

Друга причина, поради компанията трябваше да се откаже от проектите си в Европа е и спада в цените на нефта. Сега „Шеврон“ е принудена да се концентрира и преориентира обратно към САЩ. По-рано компанията се сбогува с концесиите и проектите си в Полша, Латвия, Украйна и България. В Източна Украйна се намират най-богатите находища на шистов газ в Европа, но компании като „Шел“ и „Шеврон“, които щяха да получават над 90% от печалбата от добития шистов газ бяха изгонени.  Британско-холандската компания „Шел“ първа спря добива на шистов газ в източна Украйна, а след нея и американската „Шеврон“.

 Споразумението за срок от 50 години за добив на шистов газ беше подписано през януари 2013 година – след свалянето на Виктор Янукович, който отказваше да предостави договр на енергийните компании с намалени ставки, както самата Виктория Нуланд призна, че е „изискала“ на среща с украинския президент няколко месеца преди свалянето му.

„Изтеглянето ни от Румъния бележи процес на загърбване на нашите концесионни интереси в Европа“, заяви представител на компанията пред „Wall Street Journal“, който не конкретизира причините за изтеглянето им от Румъния.

Обясненията, че американския гигант се изтегля от Румъния заради незадоволителни резултати при проучванията противоречат на предишните твърдения на румънското правителство, лобистите и представителите на „Шеврон“, който уверяваха колко би било изгодно да се започне добива на шистов газ в Румъния, защото

„тя притежава газ, който ще покрие изцяло вътрешните ѝ нужди за следващите сто години“.

В глобален мащаб за „Шеврон“ 2014 година се оказа пълен провал. Провалените проекти се покачиха на 30%, сравнение с 18% през 2013, сочат изследванията на Bloomberg. Като цяло „шистовия балон“ в Съединените щати се спука. Много компании преустановяват или намаляват проектите и дейността си заради спада на цените на нефта, но и заради факта, че трябва да дупчат все по-дълбоко.

Четете още: „Американския шистов балон и колапса в цената на петрола“  

Румънците се съпротивляваха яростно срещу решението на правителството да предостави концесии за проучване за добив на шистов газ на „Шеврон“ в страната. Протестите продължиха от 2013 г. и не бяха излъчвани в повечето румънски, български, съответно и чужди медии. Правителството се опита да потуши протестите, давайки свобода на органите на реда да прилагат колкот насилие е нужно, за да провалят и обезкуражат протестиращите. Стотици бяха арестувани и ранени, на места имаше и смъртни случаи. Изтеглянето на „Шеврон“ от Румъния е голяма победа за активистите и будните граждани в Румъния.

8 коментара to “„Шеврон“ се маха от Европа, след като Румъния стана последната държава, която изгони енергийния гигант”

 1. TUK PRAST IMA RUSIA SAS SIGORNOS !

 2. Тотална дезинформация цари в нашата държава – никъде засега това не е изнесено като информация. Браво на румънците! Шеврон да си отиват там, откъдето са и да си дупчат, ако желаят.

  • А вие знаете ли, че румънците не са някакъв си там чужд нам народ, а най-близки роднини! И допреди два-три века са говорели нашия език, който нарочно е бил заменен с език от чужд произход! Така че ние можем спокойно да се гордеем с нашите братя гети и даки на север от Дунава!

   • Така е! Нищо, че няма нищо общо с темата. Това е самата истина. Гените са ни едни и същи-тракийски. Това е нашия етнос: българи, македонци и румънци.

 3. Поклон пред хилядите пребити от полицията румънци! Демократичните медии мълчаха за техните протести, както за десетките, а може би и сто хиляди избити славяни от киевската престъпна хунта извършваща геноцид над славянското население в Източна Украйна. Позор за продажните ни журналисти!

 4. Браво. Да си шистват в САЩ.

 5. Шистовият газ е мираж, халюцинация на болни умове. Печелят единствено химическите компании, които произвеждат тези 65 вида токсични водно разтворими химически компоненти за сондите. След пробиването на ландшафта, от всички шисти едва 10% дават смислена продукция и то само за около 36 месеца, след което сондажите заедно с отровената земя се изоставят и започва ново дупчене на кладенци, и ново заразяване с токсични химикали на земята. Постепенно заразената територия заприличва на лунен пейзаж, негоден за живот. Поради ниската рентабилност няколко компании за шистов газ вече фалираха, а други са в процес на фалит. Това са: Red Fork, Chesapeake, TXCO Resources, WBH Energy, Forest Oil, Sabine Oil & Gas и други.

 6. Действително трябва да се поздравим с тази голяма победа! Спасихме земята си, но сега трябва да спасяваме самите себе си от планираната трансатлантическа зона за свободна търговия, която би изсипала в Европа купища американски храни със съмнителна безопасност за здравето на семействата ни!

  (Мисля, че датата „януари 2013 година“ в статията трябва да се разбира „януари 2014 година“)

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s