Заплатите в Украйна вече по-ниски отколкото в бедните африкански държави

С продължителния срив на украинската национална валута цените растат, а заплатите намаляват

1

Минималната заплата в Украйна вече е по-ниска от тази в редица африкански държави като Бангладеш, Гана, Замбия и Чад.

Минималната заплата в Украйна отбеляза нов анти-рекорд – 1, 218 украински гривни или по-малко от $ 43 щатски долара. В африкански държави като Бангладеш, Гана и Замбия минималните заплати са по-високи с около $4 долара, отбелязва ua-reporter.

Същевременно украинското правителтво щле увеличи възрастта за пенсиониране на 65 години при средна продължителност на живота в Украйна от 63 годишна възраст. Безработицата пък продължава расте уверено.

За една година (2014-2015) инфлацията в Украйна се увеличи с 24, 9%, като само през декември цените се увеличиха с 4%.

Въпреки асоциацията с Европейския съюз се оказа, че голяма част от държавите в съюза са увеличили износа си за Украйна, но успоредно с това са намалили вноса на украински стоки. Най-големия проблем за Украйна обаче е, че тя не получава обещаното ѝ кредитиране от МВФ, Европа и Съединените щати.

Четете още: Украйна е дала повече пари на Запада, отколкото е получила

През 2008-2009 правителството на Ю.Тимошенко получи безпроблемно кредит от $ 11 млрд.долара от МВФ, въпреки че ситуацията тогава далеч не беше толкова критична отколкото сега, когато страната е на малка крачка от същинския фалит. Въпреки това МВФ принуди Украйна да погаси докрай този кредит набързо през 2014 г. и в крайна сметка се оказа, че страната е изплатила $14 млрд.долара, а е получила нови кредити за едва $9 млрд.

В края на 2014 година от Международния валутен фонд се оправдаха, че замразяват отпускането на кредитни траншове за Украйна, защото са „подходили твърде оптимистично“. Нужно е да припомним, че в разгара на „Евромайдан“ Русия и Китай предложиха по-изгоден кредит на Украйна, който страната, под натиска на МВФ, отказа и прие този на фонда. Тогава беше ясно, че на страната са нужни минимум $35 млрд.долара, за да бъде спасена от фалит – средства, които САЩ, Европа и МВФ обещаваха, че ще осигурят.

 

7 Коментари to “Заплатите в Украйна вече по-ниски отколкото в бедните африкански държави”

  1. Не знаех че Бангладеш е в Африка 😀

  2. А може би и една от причините за организираната война е обезценяването на полученото и създаване на необходимост от допълнителни заеми?!

  3. Бангладеш не е в Африка, а насред Азия, може да е грешка на украинските журналисти.

  4. I ??? KAKVO OT TOVA ??? VAJNOTO E CHE VECHE OBQVIHA ROSIA ZA VRAG I ZAPO4NAXA VOINATA I VECHE SA POD KRILOTO NA NAI DEMOKRATICNATA DARZAVA V SVETA – USA ! PO-DOBRE BEDNI , NO V EVROATLANTICESKOTO SEMEISTVO !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s