Американският реактор ще е с три пъти по-скъп ток от руските

Увеличаващите се цени на тока и респективно сметки са „благодарение“ на американските ТЕЦ-ове „Марица“ 1 и 3, както и заради ВЕИ-централите. Сега се оказа, че цената на тока от 7-ми блок на АЕЦ „Козлудуй“ ще е три пъти по-висока от цената на тока от руските централи…

11-03-15-47247_13

Цената на тока от седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде между 75 и 84 долара на мегаватчас, ако новата ядрена мощност се построи с американски реактор АР-1000, пише в-к „Преса“.

Това съобщиха вчера двама вицепрезиденти на компанията „Уестингхаус“ Азиз Даг и Майкъл Кърст по време на работна закуска с дипломати в София.

При сегашния курс на долара спрямо лева цената на тока от седми блок излиза 13-15 ст.

за киловатчас. Тя е около 3 пъти по-висока от стойността на енергията, произвеждана от пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, които са с руски реактори. Токът от тях струва 4,939 ст./квтч, а се продава по цена, определена от държавата едва на 3,0 ст./квтч, сочат данни на централата.

В стойността от 75 долара/мвтч за енергията от седми блок 45 долара са за капиталови разходи – за строителство и финансиране, а 30 долара са оперативни разходи – гориво, поддръжка, заплати. Цената може да достигне 84 долара/мвтч, ако стойността на финансирането се окаже по-висока – например заради лихвите.

1425060527

Азиз Даг (вторият от дясно на ляво) и Майкъл Кърст (вдясно) от „Уестингхаус“ представиха пред Форума на бизнес лидерите и 20 посланици плановете си за нов VII реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

 

Очаква се 1000-мегаватовият седми блок на АЕЦ да струва 7,762 млрд. долара при ръст на икономиката под 2%, обяви вчера Азиз Даг. За да го финансира, българската страна ще трябва да вземе кредити. Самият блок AP-1000 ще струва 5,3 млрд. долара, каза Майкъл Кърст. Според него в момента лихвите са много ниски и затова сега трябва да се реализира проектът.

„Искаме от правителството гаранции, както и решителност да се започне този проект“, подчерта Кърст. „Уестингхаус“ все още не е започнала разговори за финансиране, освен това не знае дали ще бъдат предоставени държавни гаранции за кредитите. Кърст призна, че в посочената стойност на тока липсват разходите за извеждане от експлоатация. За разлика от седми блок тези пари са включени в сегашните цени на енергията от пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Анализите на „Уестингхаус“ показват, че приходите от продажбите на ток от новата мощност ще бъдат 11 млрд. долара за 20 години. Азиз Даг припомни, че през август м.г. „Уестингхаус“ се е съгласила да поеме 30% от инвестицията в смесената компания за седми блок. Според подписаното акционерно споразумение обаче АЕЦ „Козлодуй“ обаче трябваше да изкупи този дял, когато блокът бъде пуснат в експлоатация. Още при старта българската централа трябваше да вложи в проекта 700 млн. долара в периода до 2017 г. В същото време АЕЦ трябва да инвестира и в удължаване на живота на пети и шести блок за 270 млн. евро.

Акционерното споразумение

за новата мощност беше сключено между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ на 1 август м.г. След изтичането на скандални данни за заробващи клаузи по проекта, кабинетът „Орешарски“ даде съгласие за споразумението, но постави условие, че то ще влезе в сила само ако бъде одобрено от следващото правителство.

На среща с държавния секретар на САЩ Джон Кери премиерът Бойко Борисов постави като условие „Уестингхаус“ да стане инвеститор в проекта.

Ако седми блок бъде построен с американски реактор, отработеното гориво ще трябва да се складира в България. За разлика от него касетите от пети и шести блок се връщат в Русия за преработка.

7 коментара to “Американският реактор ще е с три пъти по-скъп ток от руските”

 1. „Тя е около 3 пъти по-висока от стойността на енергията, произвеждана от пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, които са с руски реактори. Токът от тях струва 4,939 ст./квтч“

  „В стойността от 75 долара/мвтч за енергията от седми блок 45 долара са за капиталови разходи – за строителство и финансиране, а 30 долара са оперативни разходи – гориво, поддръжка, заплати.“

  Тъй като капиталовите разходи за 5-ти и 6-ти блок са направени от държавата, т.е. сме си ги изгладували, тия 4.939 ст/квтч са само за оперативни разходи. Оперативните разходи на 7 блок ще са 30$ за мвтч или по днешния курс на долара около 5 ст./квтч. Т.е пак същото.

  Но най-важното е, че не ни трябват ни американски, ни руски реактори, щото и така се чудим какво да си правим тока.

 2. Те копаят извън находището, проверете го , те не знаят какво е находище! Те са толерирани от държавните служители в МЕ!

 3. Когато се строи една фабрика или завод защо държавата не я строи и не дава гаранции за изкупуване на продукцията? А за АЕЦовете всички „инвеститори“ се ослушват??
  Като им е изгодна инвестицията-да строят и да продават тока на свобдония пазар! Държавата има екологични и строителни норми. Дотам е нейното участие. Какво повече???

  • Забележете докъде стига в наглостта си господина от „Уестингхаус“ – ИСКА гаранции от държавата:

   „Искаме от правителството гаранции, както и решителност да се започне този проект“

 4. Сега като сатираме и сметките за ток ще паднат или ще минем на свещи!

 5. Еби си путката майна чалгарче!

 6. MOZE DA E TROINO PO SKAP NO VAZHNOTO E DA NE E RUSKI HORA RAZBERETE RUSKOTO VLIQNIE TRQVA DA SE OSTRANI OTVSQKADE! NISHTO RUSKO NE TRQVA DA IMA!!!!!!!!!!!!!1111

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s