САЩ и НАТО тайно доставят оръжие в Украйна, а тя го препродава на вън

Проблемите при доставянето на оръжие за Украйна са два: дали то ще стигне до армията въобще и дали небоеспособната украинска армия може да оперира с оръжие на НАТО. Другия важен аспект при дискутирането на въпроса дали да се достави оръжие на Киев е дали това няма да провали споразуменията на „нормандската четворка“

Ukrainian president Petro Poroshenko visits Zhitomir Region

Най-голямата „златна мина“ след разпада на Съветския блок бяха хилядите тонове натрупано оръжие за защита от Запада през Студената война. В Украйна – една от най-корумпираните държави във света те бяха в изобилие.

Така само от пристанище „Одеса“ в Украйна са изнесени оръжия, боеприпаси и военна техника за над  $32млрд., което превръща тази кражба в една от най-крупните във световната история.

Оръжията от бившите съветски републики, вече попаднали в орбитата на Запада, се оказват из цяла Африка и Близкия Изток. Британската и американската армия не се свенят да използват услугите на най-големия трафикант на оръжие в съвременната история – Виктор Бут, който те наричат с прякора „Господаря на войната“. Виктор Бут доставя оръжия на „приятелски“ на Запада режими в Африка, на талибаните, биещи се срещу Съветската армия в Афганистан и на кой ли не. Така например в периода 2001-2005г. на Бут е възложена част от американската логистика в Афганистан и Ирак. Изпълнява и стотици полети за британската армия. Но най-вече влиза в бизнес-отношения с „Халибъртън”, фирмата на тогавашния американски вицепрезидент Дик Чейни. Виктор Бут се ползва с политически чадър на различни нива в Москва, Вашингтон, Париж, Лондон, Кейптаун и в много други столици.

Това продължава вече над двадесет години. Състоянието на украинската армия се дължи именно на тази корумпираност. Армията беше занемарена, съкращавана и оставяна без адекватно финансиране, а всичко, което можеше да се продаде от кубинки и автомати, до цели танкове и хеликоптери се разпродаваше, а печалбата отиваше в ръцете на шепа хора.

За това обяснението на Обама, че не само се „съмнява дали украинската армия трябва да получава оръжия от САЩ, а дали въобще е в състояние да ги използва“ е съвсем основателно. Оръжията на НАТО и САЩ ще са неизползваеми в ръцете на деморализираната и небоеспособна армия на Украйна.

Доставките на американско или НАТО – оръжия за Украйна предизвикаха разкол по върховете на американската власт. Белия Дом и ЦРУ очевидно са на различни мнения не само по въпроса със Сирия, а и за Украйна.

Барак Обама не иска да доставя, поне не директно, оръжия на режима в Киев, защото знае, че Русия ще отговори на подобни действия. Подобни действия биха и договореностите на „нормандската четворка“, на срещата, инициирана от Франция и Германия като отчаян опит да се спре войната в Украйна и да се избегне появата на „европейския Ирак“ в задния двор на евросъюза.

Тази смес от деморализация, слаба и окаяна армия, корупция и нестабилност на самата власт в Киев, която скоро може да посрещне новите тълпи на „Независимост“, останали излъгани и разочаровани от несбъднатите обещания, с които ги засипваха само преди година е сериозна причина САЩ и НАТО да не искат да доставят оръжия на украинската армия.

Въпреки това чрез трети посредници не голям брой летална помощ все пак беше доставяна от време на време. Дори Обама да преразгледа решението си и да се съгласи да се доставят оръжия за армията на Украйна не е ли вече твърде късно? Повратния момент беше падането на Дебалцево. Но американците и европейците оставиха опълченците да изритат армията и от там. Меркел и Оланд дори предложиха на опълченците да задържат всички територии, които са под техен контрол.

Основното, над което трябва да се акцентира е небоеспособността на украинската армия. Украинската армия не е в състояние да отблъсне опълченците. Продължават мобилизационните вълни, а в тях влизат все по-небоеспособни мъже. Предимно млади момчета набори около 1990-ти набор и твърде възрастни мъже, които заедно с тях отиват на сигурна смърт. Командването на армията е принудено да лъже войниците – така например през лятото ги пращаха на летището в Донецк, убеждавайки ги, че то е под контрол на армията. Или пък сега, в Дебалцево Киев лъжеше, че града е под контрола на ВСУ, а всъщност вече беше прочистен и под контрола на опълчението. Въпреки това като пушечно месо бяха пращани войници до последно, на които се казваше, че Дебалцево е под контрола на армията. Отчаянието е пълно. Крие се истинския брой на загиналите, за да не се ескалира социалното напрежение и протестите срещу мобилизацията и войната. Както и за да не се изплащат компенсации на семействата на загиналите. По данни на немското разузнаване истинския брой на убитите украински войници е 50 хил. Според изтекли данни на министерството на отбраната на Украйна украинската армия е изгубила почти половината си бойна техника в хода на войната…

Все пак САЩ са готови да доставят оръжие на Украйна, ако сегашното положение не се запази. Под сегашното положение трябва да имаме предвид дали опълченците ще продължат да настъпват на Запад. Очевидно САЩ и Европа приемат владенията на опълченците до момента. Това стана ясно след преговорите в Минск. И беше дадено да се разбере на Порошенко, че ще трябва да се примири.

До момента са доставени не голям брой оръжия за украинската армия през трети страни.

Преговорите в Минск между Путин, Порошенко, Оланд и Меркел, домакинствани от Лукашенко се провеждаха през нощта, когато в Съединените щати респективно беше ден. Порошенко излизаше постоянно и телефонираше на Вашингтон, за да ги уведомява какво се случва.

В същия момент в американския Конгрес беше внесен законопроект, който да разреши доставянето на оръжия за украинската армия. Обама обаче не бърза, а и не изгаря от желание за това.

До момента знаем следното: американски и натов-ски инструктури обучаваха небоеспособната армия на Украйна. Доставена им беше несмъртносна военна помощ. Заради все по-трудното изпълнение на мобилизационните вълни чужди наемници попълваха редиците на украинската армия. Знаем със сигурност за наемници от Полша и прибалтийските републики (основно). Освен това чрез трети страни е доставено и известно количество оръжия.

Например самоходни гаубици Paladin M109, противотанкови системи Javelin и автомати М16, както и бронирани превозни средства като Humvee.

  • Горловка, 1 февруари. Снаряди от гаубици М109, използвани от ВСУ.

  • 18 януари, летището в Донецк. Опълченците намират след изтеглянето на украинската армия леки оръжия на НАТО.

Така че внесения законопроект в Конгреса за доставяне на оръжие на Киев цели да се легитимират вече осъществяващите се доставки на западно оръжие. Една от тези доставки стана чрез кораба Yasar Abi, който отплава в началото на февруари от Бургас към пристанище Октябрск, натоварен с 680 тона западно и съветско оръжие за агонизиращата украинска армия.

На 24 февруари в Абу Даби, столицата на ОАЕ, Порошенко договори последните детайли за доставка на западни оръжия за Украйна през посредник ОАЕ. Основно оръжия от западни компании като Lockheed, GE, Krupp, Euromissile и др. Оръжията ще бъдат предплатени със заеми от МВФ. Подобна сделка между Украйна и съюзниците на САЩ  – ОАЕ няма как да се случи и осъществи със самосиндикално решение на властта в Киев – тя е била предварително „одобрена“ от Вашингтон.

unnamed

Проблема с корупцията, който исторически набързо прегледахме в началото на статията съществува и сега. Защото в Украйна се въртят различни олигархични кръгове, които действат по един и същи начин и в името на едно – да трупат пари.

Стана ясно, че всичко, което тайно е доставено на украинската армия и си е заслужавало да бъде изнесено вече е продадено от корумпираната власт в Киев, немотивираните да воюват на Изток украински войници и техните началници.

Оръжията се продават не само на „черния пазар“, където един Ак-47 струва в порядъка на $400-500, а една граната около $10, но и извън границите на Украйна.

Висши политици и военни продали оръжия на сирийски генерал, приближен до Башар Асад

В началото на месец февруари разследвания доказаха, че оръжия, които Киев е получил от западните си партньори са били изнесени в Сирия. Зам.министъра на отбраната Петро Мехен и сирийския бригаден генерал Талал Махлуф (приближен до Башар Асад) бяха осветени като двете страни по тъмната сделка. И за капак се оказа, че парите от сделката са се оказали в банкова сметка на премиера Арсений Яценюк и министър Арсен Аваков.

Mehed-Mahlouf-letter

В края на 2014 година Украйна е поискала от Пентагона доставка на 400 снайпера и 2,000 автомата, 720 гранатомета, около 200 минохвъргачки, ракетни системи и различни видове военна екипировка и амуниции. Поти същия списък с оръжия изплува в писмото на зам.министъра на отбраната  до сирийския генерал (горе)…

Практически се оказва, че доставянето на оръжия за корумпираната власт в Киев е същото като да ги хвърлиш на световния черен пазар директно. Те не свършват в ръцете на украинската армия, която агонизира и отчаяно се бие срещу превъзхождащите ги и по морал и по сила опълченци, а бива препродавани навън или на местния черен пазар. И пак оставяме на страна въпроса дали некомпетентната украинска армия въобще може да оперира с оръжия на НАТО.

 

 

 

 

 

 

Alter Information ©

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s