Катар е създал тренировъчен лагер за „умерени бунтовници“ в пустинята

Бойците се набират директно от Сирия, прехвърлят се в Турция, а оттам излитат за Доха. След това биват прехвърляни в американската военна база „Ал Удеид“, след което с помощта на ЦРУ биват обучавани и връщани обратно в Сирия

camel_market_doha-udeid_air_base_abu_nahlah

Тайния лагер се намира между границата на Саудитска Арабия и най-голямата американска въздушна база в Близкия Изток – „Ал Удеид“.Повечето от обучаваните наемници в секретния катарски лагер са от Северна Сирия. Източници от сирийската въоръжена опозиция споделят, че голяма част от бойците са от Сирийската свободна армия, а лагера действа от около една година.

Тренировъчния лагер, в който съвместно с ЦРУ Катар обучава наемници, които биват изпращани в Сирия, за да се бият срещу силите на президента Башар Асад затвърждава образа на Катар като една от държавите, които са най-активни в т.нар. „Арабска пролет“. Властите в Катар и външният им министър и говорителя на Сирийската свободна армия в Турция, както и ЦРУ отказват всякакъв коментар по въпроса.

Известно е, че държавите от Залива, съюзници на САЩ, омаловажават, пренебрегват или в някои случаи подпомагат действията на „Ислямска държава“, твърдейки, че единственото важно е да бъде свален Башар Асад. Западните съюзници на САЩ обаче са обезпокоени, че обучаването и предоставянето на оръжия на наемниците в Сирия трябва да се ограничи само до т.нар. „умерена опозиция“, тъй като многократно вече се оказа, че тази помощ е стигала до екстремистите.

 

 

2 коментара to “Катар е създал тренировъчен лагер за „умерени бунтовници“ в пустинята”

  1. БРАВО НА КАТАР ТЕ СА ДОСТОИНИ ПАРТНИОРИ В ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКОТО СЕМЕЙСВО!

    • И най-вече евроатлантическа Турция, тя все пак е най-близко до Сирия и има най-отговорни задачи, нали „ЕвропееТЗ ПРОАМЕРИКАН“ ?

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s