ЕС окончателно хлопна вратите пред Украйна

Европейския съюз няма да премахне визите за украинци и грузинци, както бяха обещали

europatagempfang-hahn

Идеята, че милиони източноевропейци от фалиралата Украйна ще бъдат приети в Европейския съюз звучеше наивно още, когато уж обещаваха, че това ще се случи в разгара на кървавите сблъсъци на площад „Независимост“.

Новата Европейска комисия (ЕК) побърза да замрази приема на нови държави в съюза. Практически, това беше първото нещо, което оглавяваната от Жан-Клод Юнкер комисия предприе след назначаването си. Тогава стана ясно, че Украйна няма да бъде приета в евросъюза. По-късно все пак страната беше асоциирана в ЕС, но държавите-членки на съюза, в т.ч. дори и България през 2014г. рязко намалиха вноса на украински стоки, като успоредно с това увеличиха износа за украинския пазар. Страната не беше приета и в НАТО.

Преди да предаде поста си на Юнкер, Жозе Мануел Барозу обяви, че

„Такава страна като Украйна няма място в Европейския съюз“

На предстоящата среща по „Източно партньорство“ въпроса за премахването на визите за украинци и грузинци няма да бъде разискван, заяви Йоханес Хан – председателя по регионалната политика в ЕК. И така и последната надежда, че поне ще имат достъп до европейския трудов пазар за украинците остава празно обещание.

Още по времето на Саакашвили на грузинците беше обещан безвизов достъп до държавите-членки на Европейския съюз, но това обещание явно няма да се случи и сега.
По-рано украинския президент Петро Порошенко помоли лидерите на ЕС да включат точка за премахването на ограниченията за украинците за предстоящата среща през месец май. По думите на украинския президент, това ще бъде важна стъпка в сътрудничеството между Украйна и съюза. Стъпка, която естествено евросъюза не желае да предприеме, поради недоволството от големия брой гастербайтери и имигранти от Източна Европа в по-развитите държави-членки. Естествено е държави като Германия, Франция и Великобритания да не искат да отворят трудовия си пазар за още десетки милиони жители на Източна Европа, коментират анализатори.
В същото време дори Полша усложни свободното влизане в страната на украинци. Властите обявиха, че не искат повече украински имигранти. Посланика на Полша в РусияКатажина Наленч направи изявление, в което обяви, че ръководството на нейната страна е взело решение да преустанови работата на 100-километровия участък от полско-украинската граница, през който украински граждани щяха да имат право на свободно и безвизово предвижване. Полша обяви и че няма да приема бежанци от Украйна.

4 Коментари to “ЕС окончателно хлопна вратите пред Украйна”

 1. УКРАЙНА е измислена държава на основата на
  отколешния български етнос, живеещ край реките Днепър, ДНЕСТЪР и ДОН там от хилядолетия!
  Пътя на Украйна минава през създаване на:
  КОНФЕДЕРАЦИЯ „ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ“, състояща се от ДУНАВСКА И АЗОВСКА БЪЛГАРИЯ!

 2. 😀
  Горки излъгани пиленца!!! 😀

 3. Полша обяви и че няма да приема бежанци от Украйна.
  А ние приемаме всякакви бежанци.Без условности .

 4. сащ настояваха ес да приеме украина за да им дадат все пак нещо но тъпите европейци не искат украина

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s