Вероника е поредната жертва на нефункциониращата ни държава и течащия над 20 години разпад

d9251b89f59854e98f5ff4894923610b_4

Осемдесет лева. Толкова струва живота на едно младо момиче в България.

Вероника Здравкова се превърна в една от безбройните жертви на престъпния преход в България. Тя е моя връстница. Разликата ни е точно една година. Ние с нея сме (тя беше) представители на едно изгубено поколение. Поколението, което израстна след края на Народна република България и евроатлантическа и европейска Република България. Поколение без перспектива. Поколение, което е убеждавано колко лошо е било преди, как е нямало „Тоблерон“, яйца „Киндер“ и дънки „Ливайс“, как държавата е извършвала репресии и как сега живеем по-добре. Но колкото и да ни убеждават в това повечето българи ми разказват друго – че сега живеем много по-лошо. Защо това има значение? Виж ти, да не би да реабилитира комунизма това момче? Не.

Когато Вероника се е родила преди 23 години тя не се е родила в комунистическа България. Тя се роди в тази България – „гордия член на НАТО и ЕС“, „демократична България“ и тъй нататък. Ще ми се някой по-ерудиран от мен да се заеме най-накрая да направи една равносметка докъде сме се докарали след падането на стария режим. Но няма кой. Защото истината е тъжна.

Очевидно, че в днешна България 20-годишна възраст е горния праг на това да живееш в нея. Или те убиват, за да те ограбят, или вече си напуснал страната, за да живееш, работиш и образоваш в друга, нормална страна. И аз не съм сигурен, че утре няма да ми се случи нещо като това, което се случи с младата Вероника. Веднъж ме няколко мангасара (о, това не е политически-коректно!), тоест роми, ме нападнаха и ограбиха. От Пирогов пристигнах в районното, където ме убедиха, че няма смисъл да се занимавам да подавам жалба. И така, остана си неприятен спомен.

Но ето какво е преживяла Вероника, чиято история е една от многото трагични в последните години.

Понеже за над двадесет години държавата ни не може да поеме отговорност за елементарни неща като нормални пътища, улици и осветление, спряване с престъпността на ниско ниво (на каквато жертва е Вероника Здравкова), ремонтиране и поддържане на детски площадки и всякакви такива елементарни работи, се стига до такива случаи.

В случая Вероника Здравкова е трябвало да премине през неосветения път през жп-гарата, който единствен води до вътрешността на Велико Търново. Той всъщност не съществува. Точно както и самата ни държава върви незнайно накъде по черен път, така и всяка вечер със страх Вероника (и много други) са се прибирали по този път. Защото държавата не е могла, натъртвам – за над 20 години, да изгради един път.

Този път приятелят ѝ не получава обаждане от нея, че е преминала „жива и здрава“ и всичко е наред. Вероника е издебната в гръб от заловения на 06 март 40-годишен циганин Илиян Здравков. Той е издирван от правосъдието за нападение и обир над 18-годишно момиче. Но спокойно си живеел в селото до Велико Търново и даже си бачкал като козар, или нещо такова. Той се осъден на четири години затвор, но поради добре известната практика осъдените да не се вкарват директно в затвора (по този начин избягаха всеизвестните Братя Галеви, например) той избягал и се скрил.

Илиян Здравков проследил в гръб Вероника и я ударил с брадва по главата. Изрода дори не я е заплашил, а направо я е ударил с тежката брадва, което е довело до смъртта ѝ. И всичко това, за да открадне скромната сума от 80 лв., с които студентката е разполагала…и телефонът ѝ.

И историята от движещата се към разруха и непрестанно разграбване държавичка наречена България нямаше да е типично българска, ако два дни отговорните органи не обикаляха около Янтра без да успеят да намерят безжизненото тяло на младата девойка. Намерил е я някакъв рибар. После я извадиха водолази, а от прокуратурата обясниха, че това е много лошо стечение на обстоятелствата, защото тялото е престояло два дни във водата и много от следите по него са заличени. Медиите бомбардираха семейството и близките на младото момиче с глупави въпроси от типа „Как се чувствате?“, гарнирани с малоумните изявления на прокуратурата и органите на реда.

Сигурен съм, че по „комунистическо време“ този осъден за нападение и грабеж над другото момиче отдавна щеше да кърти камъни в „Белене“. И знаете ли? Мисля си, че трябва да върнем „Белене“. И всички като него, включително и тези, които над двадесет години крадат и продължават да крадат да му правят компания. Защото, мамка му, слушаме колко лошо е било преди, а още се возим на рейсовете, купени от Тодор Живков. Нещо не се връзва.

Почивай в мир Вероника.

6 коментара to “Вероника е поредната жертва на нефункциониращата ни държава и течащия над 20 години разпад”

  1. tova sa trikuvEte na komunqgite da ima beznakazanost za da ni se iska pak da ni qhnat te pone o6te 50 godini. v lasta e v tqh vinagi e bila tqhna partiite im sa velikdenski qica za da imame uj izbor a te sa zad vsi4ko tova mrasnite ruski komunqgi…tva e relabnostta o toz sait i toj e tehen da ni napomnqt kolko sme bili dopbre bredi IZRODI MRASNI

  2. ……докато така неречения народ не вземе правосъдието в ръцете си ,няма да ни се получат нещата…….

  3. Да се използва смърта на това невинно момиче за политическа пропаганда е недостойно!

  4. Ей трол. Всички знаем че си трол. Спазваш всички принципи, заръки и насоки за всеки истински трол (неграмотно писнае, провокации, писане само с главни букви и т.н.). Само те информирам, за да си наясно. Трола се познава отдалеч по миризмата на гнилоч и разложение.

  5. INACHE – RIP NA MOMICHETO

  6. KOMUNISTITE SA VINOVNI ZASHTOTO NE PODARJAT TOVA KOETO SA SI STROILI. NE SME GO STROILI NIE I NE E NASHA RABOTA DA IM PODARJAME TAPOTIITE, YASNO??? MRASNI KOMUNISTI

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s