ЦРУ: Българите са изчезващ вид

Населението в България се е стопило с няколко милиона от 1989г. насам, като тенденцията се запазва, а нацията ни е една от най-застаряващите във света. След 25 години преход към демокрация страната ни се нарежда до държави като Сомалия и Афганистан по смъртност сред населението

618x346

ЦРУ ни преброи. И установи, че сме близо четвърт милион души по-малко, отколкото твърди официалната статистика в България, пише „Стандарт“.

Данните на американското разузнаване показват, че у нас в момента живеят едва 6 924 716 души. Справката може да се види в секция „The World Factbook“ на сайта на US агенцията. Там е посочено, че сме на 103-о място по население от общо 240 държави и общности.

Официална справка на Националния статистически институт у нас сочи, че към към 31.12. 2013 г. българите сме 7 245 677 души. Според последното преброяване на населението, проведено през 2011 г., в България живеят 7 364 570 души. И двата анализа обаче потвърждават, че населението на България непрекъснато намалява.

Bulgaria-demography

България е на една от последните позиции по „прираст на населението“, сочат анализите на ЦРУ. Страната е с отрицателен прираст от -0,83%. Това нарежда страната ни на 229-о място в света. Непосредствено преди нас е Естония, а на 231 място е Молдова. На последно място е Сирия, което се дължи на милионите бежанци от войната.

Най-голям проблем за страната е високата смъртност. С 14.3 на 1000 души България е на 6-о място по смъртност от анализирани 225 държави. По този показател изпреварваме дори Афганистан (7 място) и Сомалия (9 място), в които от години се водят военни действия и условията за живот са далеч от нормалните.
България е сред държавите с най-застаряващо население. Средната възраст на българите е 42.6 г. – 40.3 г. при мъжете и 44.8 г. при жените.

Общо 42.4% (малко под 3 млн.души) от българите са на възраст между 25 и 54 г., 19.3% (над 1.3 млн.души) са на възраст над 65 г. Едва 14,2% българчета (почти 1 млн.души) са между 0 и 14 години. Общо 14% от населението (под 1 млн.души) са между 55 и 64 г. Само 10.1% (около 700 000 души) е младежкото население на България, т.е. между 15 и 24 г., сочат данни на ЦРУ.

 

6 коментара to “ЦРУ: Българите са изчезващ вид”

  1. това колко дни остава на земята не е наша работа и не е утеха, утеха е да имаме вяра и надежда за по-добро бъдеще та дори и при по-лоши моменти Бъдете здрави

  2. Ниски заплати, ниски пенсии. Каква раждаемост да има.Повечето хора работят за 600-700 лв. и то ако си намерят работа.

  3. Съмнявам се, че ще сме ние.

  4. Като след война намаляваме. Този период,който преживяваме е сравним само с турското робство.

  5. te da ne se kosqt za nas che i predi tqh sme bili i sled tqh dhte budem

  6. Има една утеха. Дните на живота на Земята в този му вид са преброени. Новото, което следва е несравнимо по своята прелест. Въпросът е само – кой ще се добере до него !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s