Изритаха председателя на Нобеловия комитет, който номинира Обама през 2009 г.

Торнбьорн Ягланд е сменен от поста ръководител на Норвежкия нобелов комитет, който определя лауреата на Нобеловата награда за мир и става редови член на комитета

https://alterinformation.files.wordpress.com/2013/03/nobel-committee.jpg

Очевидно неудачната идея наградата да бъде връчена на Обама през 2009 г. и то много преди официалното му встъпване в длъжност доведе до сериозни критики към Ягланд, който номинира Обама за наградата за мир.Така за пръв път в 114-годишната история на Нобеловия комитет се  сменя нейният председател принудително. Новия председател ще бъде Карин Сесил Кулман, съобщиха от Комитета.

Торнбьорн Ягланд е бивш премиер на Норвегия от Лейбъристката партия. Той ръководеше Комитета от 2009 година, но на 3 март 2015 беше свален от председателския пост заради непрестанните критики и недоволство от нелепото решение на комитета да награди Барак Обама с Нобел за мир. Интересно е, че Карин Кулман, която ще го наследи на поста е от консерваторите в Норвегия. За нея се споменава, че е бизнесдама.

Трябва да се отбележи, че Торнбьорн Ягланд не беше свален от председателския пост на Комитета само заради номинацията си за Обама, аргументирана с „Невероятния принос в опитите да се подсили международната дипломация“. Само година по-късно нобеловия лауреат Обама стартира интервенцията в Либия, резултатите от която днес виждаме много добре. Обама беше критикуван и за огромния брой цивилни, които бяха избити от американските удари с безпилотни апарати в Йемен. Освен това Обама забави изтеглянето от Ирак и Афганистан, а към днешна дата, въпреки официалното изтегляне, САЩ все пак ще запазят присъствието си в двете разбити държави, в които под техния нос в Ирак „Ислямска Държава“ завладя огромни територии, а Афганистан се превърна в най-големия производител на хероин във света – 98% от световната продукция. Но освен нелепата номинация на американския президент, Ягланд е остро критикуван за поне още шест странни номинации. През 2010 г. Ягланд номинира китайски „дисидент“ със съмнителни връзки и покровители, което разпали остри дискусии и критики от Комитета към председателя. Пика на недоволството беше през 2012г., когато Торнбьорн Ягланд номинира и връчи наградата на Европейския съюз, въпреки провалите му да се справи с огромната безработица, икономическите проблеми и да защити интересите на европейските граждани, освен тези на Съединените щати.

Самия Ягланд призова по-късно Барак Обама да върне Нобеловата награда за мир, тъй като не е спазил обещанията си от 2009 година.

„Нищожните 10% от американските войници ще бъдат изтеглени от Афганистан. Да, шепа войници ще си отидат у дома, но Афганистан ще бъде окупиран още поне до 2014г. Политическия затвор Гуантанамо все още работи. Бомбардировките над Либия, убиват Бин Ладен вместо да го изправят пред правосъдието. Не ме карайте да споменавам и Йемен.“, аргументира се Торнбьорн Ягланд през 2013 година, когато призова Обама да запази достойнството си и да върне наградата.

За всички е ясно обаче, че Нобеловата награда за мир всъщност е инструмент за политически пи-ар, отколкото някаква награда с истинска стойност и честен избор на носителите ѝ. Така например през 1948 г. Нобеловия комитет присъжда, че „няма подходящ жив кандидат, който да получи наградата“ въпреки че цялата световна общественост припознава Ганди като достойния кандидат за нея. За сметка на това хора като Барак Обама я получават с лекота, по-малко от година от встъпването им в длъжност като президент на САЩ.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s