Der Spiegel: Ястребите в САЩ и НАТО искат да провалят мира в Украйна

Преувеличените коментари на главнокомандващия силите на НАТО – ген. Филип Брийдлав са „опасна пропаганда“ и поставят съмнения върху правдоподобноста на позициите на Запада – така са коментирали войнствената риторика на ген. Брийдлав източници от администрацията на Ангела Меркел, цитирани от Der Spiegel

000a2b82-642

В сряда генерал Филип Брийдлав поднесе поредна порция от войнствена риторика по адрес на опълченците в Украйна и Русия. Главнокомандващия силите на НАТО за пореден път обяви, че Русия е вкарала „над хиляда бойни машини“ и „усъвършенствани противовъздушни артилерийски системи“ в Югоизточна Украйна. Естествено, както винаги, доказателства не бяха представени.

Очевидно е, че главнокомандващия силите на НАТО и Съединените щати не одобриха мирното решение от преговорите на „нормандската четворка“ в Минск, инициирани от Франция и Германия. Според Брийдлав „ситуацията става по-лоша“.

Коментарите на генерал Брийдлав дойдоха в деня, когато ОССЕ подчерта напредък в изпълняването на мирните договорки от Минск между Украйна и опълченците в Донецк и Луганск.

Говорителя на ОССЕ на мисията в Украйна заяви, че и двете страни оттеглят тежкото въоръжение от предните линии.

Властите в Германия не посрещат добре опитите на НАТО и САЩ да ескалират и подклаждат конфликта в Украйна, въпреки усилията на Франция и Германия той да бъде решен по дипломатичен път.

„Опитват ли се американците да осуетят европейските усилия за мирно решение, водени от Ангела Меркел?“, попита немското издание Der Spiegel.

Изданието цитира политици от администрацията на немския канцлер Ангела Меркел, който определили риториката и нападките на генерал Брийдлав като „опасна пропаганда“.

Според Der Spiegel това не е първия път, в който Ангела Меркел не е съгласна с главнокомандващия на НАТО и американските твърдения относно конфликта в Украйна.  Изданието пише, че Меркел и Брийдлав „удрят главите си една в друга“, когато правят коментари за събитията в Украйна.

„Безпочвени обвинения и преувеличени информации, предупреждава немско официално лице по време на скорошната среща за Украйна, поставиха НАТО и целия Запад в опасноста да загуби доверието на общественоста“, пише вестника.

Изданието цитира немските лица, които нарекли Брийдлав като „супер-ястреб, чиято роля е да подклажда натиска над онези европейски партньори на САЩ, които искат мирно решаване на конфликта“

По-рано Берлин възложи на Федералната служба за разузнаване да провери истиността на изнесените от главнокомандващия силите на НАТО цифри за присъствието на руска армия в Украйна. Тогава германското разузнаване потвърди за  „само няколко бойни машини“.

untitled

Ако трябва да вярваме на генерал Брийдлав, властите в Киев или определени ястреби като американския сенатор Джон Макейн, то сумирайки ежедневните обвинения, че Русия вкарва „хиялди танкове и техника“ от началото на конфликта до днес ще получим космическо число. А остава и неясно как въобще е оцеляла окаяната украинска армия, ако наистина Русия вкарваше по „хиляди танкове“, които да бъдат използвани срещу нея…

„Германските разузнавателни служби оценяват нивото на риск много по-акуратно, отколкото американците“, заявил международен военен експерт в Киев заявява, цитиран от „Der Spiegel“.

„Der Spiegel“ припомня и други случаи, в които главнокомандващия силите на НАТО „изглежда си разчесва езика“.  Например един негов коментар от началото на конфликта, в който Брийдлав заяви, че руснаците били струпали 40, 000 войници на границата с Украйна и ситуацията била „изключително притеснителна, защото се готвят за инвазия“.

Това изказване беше опровергано по всяка точка от немското разузнаване, припомнят от изданието.

„Нямаше 40, 000 войници на границата, нямаше 30 или дори 20 хиляди. Нещо повече на границата нямаше дори и бойна техника, която би била нужна за предстоящата инвазия. Имаше само военна техника, която беше там още преди началото на конфликта. Нямаше никакви доказателства за логистичната подготовка за инвазия, като поне наземни щабове“, пише „Der Spiegel“.

„Генерал Брийдлав направи неточни, противоречиви и дори подвеждащи изказвания“, коментира източник от екипа на Ангела Меркел пред изданието.

Германия е един от най-гласните противници на въоръжаването на украинската армия отвън.

„Заключенията [за Украйна] от нашите източници не съвпадат със заключенията, изказани от НАТО и САЩ“, заяви Франк-Валтер Щайнмайер – германския външен министър в събота. „Заинтерсувани сме да не допускаме недоразумения“, добавя външния министър на Германия.

Изказването на германския външен министър съвпадна с деня на изказването на Федерика Могерини – върховния представител на ЕС по външните работи, която заяви, че „Европа няма да бъде вкарана и тласкана в конфронтация с Москва“.

Припомняме, че на 12 февруари в столицата на Беларус – Минск украинското правителство и опълченците подписаха мирно споразумение след почти цяла година на интензивни сражения. Дотук се стигна благодарение на медиаторството на Германия  и техните партньори от „Нормандската четворка“ – Русия и Франция.

Конфикта в Украйна започна през април 2014 година, след като Киев изпрати армията в Югоизточна Украйна, където хората отказаха да признаят новата власт след преврата и свалянето на Виктор Янукович. По официални данни убитите в конфликта до момента са над 6,000 души, над 15, 000 са били ранени, сочат даните на ООН, изнесени последно през изминалата седмица.

 

 

4 Коментари to “Der Spiegel: Ястребите в САЩ и НАТО искат да провалят мира в Украйна”

  1. Не с пари човече, с бомби го прави Америка! Погледни картата на света и ми кажи къде не са бомбардирали англо – американците през последните 2 века?

  2. Европа е цивилизация! Както и Азия. Америка пренебрегва всичко това и си мисли, че с пари всичко може. Не, не може! Гордея се, че съм ЕВРОПЕЕЦ.

  3. Най-накрая разумът е надделял само нашите врагове на държавата-президента и министъра още не са разбрали и продължават да бръщолевят глупости,но народния съд наближава и вече мирише на пролет….

  4. РАЗБИРАТЕЛСТВОТО МЕЖДУ ГЕРМАНИЯ И РУСИЯ Е СМЪРТ ЗА ПОДСТРЕКАТЕЛИТЕ КЪМ ВЪОРЪЖЕН КОНФЛИКТ С РУСИЯ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САЩ !
    РОЛЯТА НА ЕВРОПА КАТО ВАСАЛ НА САЩ Е СМЪРТ ЗА САМАТА ЕВРОПА !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s