Повечето българи не подкрепят позицията на България за събитията в Украйна

Позицията на българските власти драстично се разминава с общественото мнение в страната за събитията в Украйна. Това показват резултатите от национално представително социологическото изследване на агенция „Медиана“, правено в периода на 21 февруари – 1 март 2015г.
3640ba883536567c98e564686caea34e

Българите не одобряват официалната позиция на властите, прокарвана най-категорично от външния министър и президента, прилепващи се плътно до позицията на САЩ и НАТО.

Анкетираните откриват отговорността и вината за украинските събития в много по-голяма степен в Съединените щати и НАТО, отколкото в Русия, без последната да е оневинена изцяло.

Образът на Русия като агресор, а САЩ и НАТО, като радетели на мира, справедливостта и демокрацията не издържа критиката на общественото мнение.

Съответно нагнетяването на напрежение в отношенията с Русия засилва анти НАТО настроенията и изправя голяма част от обществото пред въпроса за смисъла на присъствието ни в този блок.

Една трета (33%) от пълнолетните смятат, че при евентуален конфликт НАТО-Русия България трябва да напусне блока, а едва 9% смята, че страната ни трябва да остане в него.

Това дава отражение и по въпроса за потенциалните военни бази и други военни структури на територията на България. За бази на НАТО в страната се обявяват 14 %, а против са 52%.

Данните от това изследване на „Медиана“, което показва дълбока пропаст в оценките на общественото мнение и позицията на властта, пораждат сериозни съмнения доколко страната води външна политика, отговаряща на националните интереси и доколко следва диктат отвън, противоречащ на тези интереси.

32% от пълнолетните смятат, че правителството отстоява националните интереси, а 68% са на чнение, че управлението подчинява страната на чужди икономически и политически интереси.

Промяната на политическата власт не е променило дълбокия песимизъм по отношение на бъдещето на страната. Слуховете (лансирани в анализи към някои изследвания) за „успокоение“, покълване на оптимизъм и други подобни позитивни промени са силно преувеличени. Оптимистите по отношение на бъдещето на страната са едва 12 %, а песимистите близо четири пъти повече – 44 %.

За първи път (от последните пет редовни правителства) наблюдаваме такова високо ниво на песимизъм и негативизъм по отношение на управлението в началото на неговата работа. За една четвърт (24%) от запитаните новото правителство „вдъхва доверие“ – докато 52 % считат, че то разочарова.

Според анализ на изследователите причините за скептицизма и негативизма на българите  следва да се търсят в две групи причини. От една страна това е продължаващата икономическа криза, която е изправила много домакинства пред сериозни трудности – 81%, но ,от друга страна, се наслагват и позицията на нашите управляващи за външни политическите фактори – загубата на „Южен поток“, Русия и Украйна в конфликта, САЩ и НАТО, призивите за въоръжаване. Пропастта в мненията и разделението за пръв път не е сред обикновените българи, а между властимащите и голяма част от хората в страната. 

11 коментара to “Повечето българи не подкрепят позицията на България за събитията в Украйна”

 1. България трябва да напусне ЕС и НАТО.Всеки който е против световния агресор НАТО да дойде на протеста в неделя от 12ч. пред президентството.Да кажем НЕ на НАТО!

 2. Леле, колко неграмотни деца има……

 3. Вече много хора са на мнение , че без гражданска война няма да се оправим.Хората срещу мутрите.Това е.

 4. Сигурен съм, че Плевнелиев, Ненчев и Митов ще отговарят за предателството си към българският народ.

 5. Аз съм родена в България и се определям като българка, въпреки че единият ми родител е българин, а другият украинец. Изцяло подкрепям действията на Русия, спрямо Украйна, а що се отнася до САЩ, те единствено знаят да се месят в политиките на другите държави, да внасят смут и размирици, да не говорим за военните действия. От руски: Владимир – владеещ мир, а Барак – малка дървена постройка!

 6. Не подкрепям досегашната официална политика на България по отношение кризата в Украйна, но в последно време се забелязват нюанси на различие от общата позиция на Плевнелиев и Митов. Политиката, която трябва да води една държава като нашата в момента е изключително трудна работа и не може да се сравни с това, че е достатъчно бялото да се назовава „бяло“ и черното – „черно“.
  Всичко това, разбира се, ако се търсят националните интереси, а не интересите на чужди величия!

 7. Абе, от ЦРУ ги учат добре да говорят местния език на аборигените, но на писане не могат още да го докарат, требе още да се попотрудят, още часове по писане требе.

 8. Срам ме е като чета и гледам нескопосано-непремерените, в някои случаи направо предателски изказвания на нашите „политици“ и „дипломати“. Като започнеш от Президент, Министър – Председател, Външен министър, Лидери на парламентарни партии, обикновени депутати! До кога тези „българи“ ще бъдат ненаказуеми за своите думи и действия? Къде остана обещанието за промяна на Избирателния Закон? Ясно – гарван, гарвану око не вади! А къде сме ние, обикновените хора, и как взискваме от тях???

 9. ТОЖА ПРОУЧВАНЕ Е ПОРАЧАНО ОТ ПЕТАТА КОЛОНА НА РУСИЯ В БАЛГАРИЯ И ОТ ДИКТАТОРА ПУТИН. НЯМА НОРМАЛЕН БЪЛГАРИН КОИТО ДА НЕ ПОДКРЕПЯ САЩ И НАТО – САМО КОМУНИСТИ, РУСОФИЛИ И ВСЯКАКВИ БОЛНИ МОЗАЦИ. АКО ПРОУЧВАНЕТО Е ВЯРНО ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ МНОЗИНСВОТО БАЛГАРИ СА АБСОЛУТНИ КРЕТЕНИ И ТЪПАЗИ.

  • Преди да коментираш, първо се научи да пишеш грамотно български език. Аз не съм нито комунист, нито болен мозък, нито кретен, нито тъпак. Да, може да съм българо-украински русофил, но поне родословното ми дърво не включва престъпници и психопати заселили Америка и наричайки себе си „американци“. В тяхната има-няма триста годишна история няма нито един паметен владетел, който да се е борил за своята земя, народ, религия и чест, а само „врене на носа в чуждите работи“. И имайки предвид, че тази на България е с около 1000 години по-дълга, както и тази на Русия, смешно е да определяш българите като ненормални, само и единствено за това, че предпочитат историята, политиката и религията на един братски народ, вместо тази на хора, чиито коефициент на интелигентност е под 50! И така както е тръгнало, Америка колкото и да се прави на велика, един ден ще падне на колене пред Русия! И тогава може да си промениш мнението за това кой е кретен и кой тъпак!

 10. Абе я веднага марси рийс да вкара танковете да да размаже дебелите ни чутури. От къде на къде ша обичаме повече Русия от колкото САЩ. Веднага да финансират поне още 1 000 000 соросоидни НПОта,явно сегашните 2 000 – 3 000 са крайно недостатъчни да ни промият мозъците

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s