Защо Исландия се отказа от Европейския съюз?

Точно, както се случи и с България, ЕС се опитваше да извива ръцете на Исландия и да ѝ диктува неизгодни условия от позицията на силния играч, който имитира преговори с малката страна. Исландия обаче не прие това…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Исландия оттегли кандидатурата си за членство в Европейския съюз. Външният министър Гунар Браги Свейнсон е уведоми за това решение Латвия, която е ротационен председател на ЕС и която е информирала Европейската комисия.

Това стана две години след идването на власт на евроскептично правителство, което обеща да прекъсне процеса на присъединяване към ЕС, започнал през 2009 г.

Над 60% от исландците са против членуването в Европейския съюз

Главната причина е политиката на Европейския съюз в рибния отрасъл, който е най-силният сектор на исландската икономика. Квотите, които Брюксел планираше да ѝ даде, биха унищожили отрасъла в Исландия.
Брюксел се опита да приложи към Исландия същото отношение, както към България със закриването на ядрените блокове и подобно на отношението на НАТО с унищожаването на най-боеспособните ни ракетни комплекси.

New Iceland

Рибната индустрия в Исландия е „морския гръбнак“ на нейната икономика. Близо 30% от БВП на страната идва от този сектор, а Европейския съюз диктуваше неизгодни условия, целящи печалбите от него да бъдат пренасочени в чужди компании от други държави-членки на съюза

 

Исландия подаде молбата за влизане в Европейския съюз през юли 2009 година на фона на безобразията на местни и чужди банкери и тежката световна финансова криза, особено силно ударила по страната. Външният дълг тогава надхвърли брутния вътрешен продукт 10 пъти, кроната поевтиня два пъти. Европейският съюз обаче подкрепи Рейкявик само с обичайните голи обещания, но от материални аванси Брюксел се въздържа.

След няколко години строги икономиии Исландия успя сама да поправи до голяма степен положението.
Колкото по-добър ставаше животът, толкова по-малко смисъл виждаха исландците от влизането в Европейския съюз.

През 2013, след идването на власт на евроскептиците, преговорите бяха замразени. Премиерът Гунлаугсон нарече нещата с техните имена:

„Условията спомагат за окончателен отказ от присъединяването“., заяви исландският премиер.

Сега Исландия се отървава от Европейския съюз и неговите неизгодни условия по въпросите с ядрената енергетика, военните сили на страната, а и страната ще избегне ограбването и унищожаването на риболовния отрасъл.

Вярно,че това са само някакви си 320 000 души на края на света, но този факт е много лош сигнал за посоката в която се се движи самият ЕС. Показва и друго – евросъюза не е изгоден за малки държави като Исландия или България. Той е създаден от и „за“ няколко големи държави като Франция, Великобритания и Германия. Всички други са „второстепенни“ държави-членки, които не печелят нищо и нямат никакво реално влияние в ЕС. За сметка на това губят целия си суверинитет. А още по-показателно е, че дори Великобритания се готви да напусне съюза…

Хората са по-важни от банките

gunnlaugsson

Сигмундур Давид Гунлаугсон

 

Правителството на Исландия предприе мерки, за да изпълни обещанието си да бъдат опростени по 24 000 евро от ипотечния кредит на всеки гражданин на страната. Исландския премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон е напълно решен да изпълни предизборното си обещание, въпреки протестите на институции като Международния валутен фонд.

Правителството увеличава и данъците на всички доставчици на финансови услуги, а програма от 900 млн.евро се финансира именно от увеличените данъци за банките и фондовете, които управляват финансови активи.
Преди две години в Давос исландския президент обяви:

„Успяхме, защото оставихме банките да фалират!“

В същото време в Европейския съюз налагаха политика на строги икономии, която засегна обикновенните хора само и само да бъдат спасени банките на всяка цена. Сега дори Международния валутен фонд призна, че тази политика е била грешна. Нещо повече – тя е дала „обратен ефект“, признаха от МВФ в последния си доклад по въпроса.

Исландските съдилища успяха да осъдят изпълните директори на трите големи банки в страната за ролята им във финансовата криза,като служители на Glitnir и Landsbank получиха присъди за измами и манипулиране на пазарите.

Върховният съд на Исландия потвърди присъдите за пазарни манипулации на четирима бивши директори на банка Kaupthing. Делото е знаково, тъй като демонстрира възможностите на прокуратурата успешно да съди банкери за измами.

Бившият изпълнителен директор Хрейдар Зигурдсон, бившият председател Зигурдур Ейнарсон, бившият изпълнителен директор на клона на банката в Люксембург Магнус Гудмондсон и вторият най-голям акционер Олафур Олафсор бяха осъдени на между четири и пет и половина години затвор.

9 коментара to “Защо Исландия се отказа от Европейския съюз?”

 1. Ядрена енергетика в Исландия! Нещо сте се объркали! Клети комунета!

 2. Евала им на исландците.Браво!Днес те,утре ние!

 3. Сори пичове, но Исландия макар и не „де юре“, „ди факто“ е член на Евросъюза, тъй като има търговски договор със всички предимства които има един член, както е и член на Шенген! Т.е. могат да търгуват и да пътуват свободно като всеки пълноправен член на Е.С. без да плаща членска вноска в Брюксел! Даже ние още не сме в Шенген, а те са, значи те са повече в Евросъюза отколкото ние!

 4. Хмм защо не се споменават в статията много важни неща, като това, че страната е в нато още от 50-те години, американската армия седи там до 2006 и те са в шенгенската зона с право на свободно движение и търговия в Евросъюза. Защо им е да членуват в него след като си имат всичко това? Само заради едните фондове? Ми не, не са голяма страна, не са закъсали чак толкова, не им трябва. Ще плащат по-голяма всноска от това което могат да вземат. Естествено, че ще откажат членство, което от тук на татък само ще им взима пари, но няма да им дава.
  Интересно е защо ни сравняват с тях? Бедна, пост-комунистическа държавица, съсипана и опоскана от безбожните планове на руския съюз, тогава СССР и без никакви изгледи на подобрение. Много ясно, че каквото кажат ще го направим иначе мита и визи до откат. Както и ако всичките правителства от 2007 до сега мислеха за нещо различно от собствените си банкови сметки, можеше да сме като Ирландия, а именно с хубава инфраструктура, добре развита агрикултура и производство на електроника, а ние имаме едно огромно предимство: туризма! Всичко това безвъзмездно финансирано с милиарди Евро. Тогава нямаше да имат значение нито затворени АЕЦи, нито руски потоци, нито цената на бензина, защото хората щяха да живеят добре и нямаше да се занимават с глупости 🙂 Но за банките са абсолютно прави! Трябва да се мачкат и само тогава обикновения човек ще може да подиша малко.

  Поздрави!

 5. ЗА ИСЛАНДИЯ Хората са по-важни от банките, НЕ КАКТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА СЕ НА ДУПАТ НА Европейския съюз

 6. Държавите, които биха били нетни платци, а не получатели на пари, като Швейцария, Норвегия и Исландия и които произвеждат продукти, които така или иначе са уникални и ще се купуват, няма защо да членуват в ЕС. Швейцария е неутрална зона, за която от СССР и САЩ е решено, че ще е такава. Малка държава, която има производства, които са световни марки за качество и традиция, освен това целия свят си укрива парите там. Норвегия е осмиат по големина производител на петрол и има дърводобивна индустрия. Исландия конкретно има само добив на риба и морски продукти. Ако влезе в ЕС за тях ще бъдат въведени квоти. Те се молиха на ЕС да ги спаси, като банкоматите им спряха да пускат пари и ЕС го направи, както направи и с Ирландия, но сега няма защо да влизат в ЕС – рибата е единственият им поминък, откакто се изнесоха американските военни и с или без ЕС тя ще се купува.

 7. ДЕМОКРАЗИАТА В ИСЛАНДИЯ ОЧЕВИДНО Е СИЛНО ЗАСТРАШЕНА А НА ВЛАСТ СА ПРО-РУСКИ АВТОРИТАРИСТИ , ЗАПАДА ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ ДОКОГА ЩЕ СПИМ??? ДА СЕ ДАДЕ УЛТИМАТУМ, ИЛИ ДА СЕ ПОЧВА ХУМАНИТАРНИ БОМБАРДИРОВКИ ЗА ДА БЪДЕ СВАЛЕНО ТОВА НЕДЕМОКРАТИЧНО ПРАВИТЕЛСТВО !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s