Несъществуващия „надигащ се анти-семитизъм“ в Европа

Наистина ли анти-семитизма се надига в Европа в контекста на последните събития, когато мюсюлмани атакуваха и убиха евреи в Париж и Копенхаген? Възможно ли е да има „арабски анти-семитизъм“, след като арабите са семити и наистина ли много европейци поддържат теории и идеологии ненавиждащи евреите?

w-bibihollande-11015

Анти-семитизмът се възражда. Той надига грозното си лице в цяла Европа. Евреите са в опасност навсякъде. Те трябва бързо да се върнат в Израел, преди да стане твърде късно.

Истина ли е това?

Всички обезпокоителни инциденти в Европа напоследък – особено в Париж и Копенхаген, в които бяха убити или атакувани евреи нямат нищо общо с анти-семитизъм.

Всички тези безчинства бяха извършени от мюсюлмани. И те са част от продължителната война между Израел и арабите, която не е свързана с анти-семитизъм.

Всъщност, „Арабски анти-семитизъм“ представлява оксиморон, тъй като самите араби са семити и то в много по-голяма степен, тъй като евреите са се смесвали с езичници в продължение на векове.

Но, разбира се, немския публицист Вилхелм Мар, който се счита за основоположник на термина Antisemitismus през 1772 г. никога не е виждал арабин през животът си. За него единствените семити са евреите и неговия поход е само срещу тях.

2014-07-26-MuftiandHitler

Адолф Хитлер, който приема нещата още по-фанатично обаче го прилага спрямо всички семити. Той е ненавиждал всички араби. Противно на легендата, той не е харесвал главния мюфтия на Йерусалим, ал-Хюсеини, който бяга в Германия през Втората световна. Той се среща с него само веднъж, за да им бъде направена обща снимка (горе) за целите на нацистката пропаганда при създаването на арабските части на Waffen-SS и след това отказва да се среща с него повече.

Защо обаче араби убиват евреи в Европа, както при убийството на карикатуристите на „Шарли Ебдо“ в Париж, които периодично публикуваха карикатури с пророка Мухамед?

Според експертите те таят много по-дълбока омраза към държавите, в които са се приютили, отколкото към самите евреи, защото в тях те се чувстват презирани, унижени и дискриминирани. В държави като Франция, Белкия, Дания и много други гневът им се нуждае от отдушник.

Но защо жертвите им са евреи?

Има две основни причини:

Първата е местна. Повечето френски мюсюлмани са имигранти от Северна Африка. По време на отчаяната борба на алжирците за независимост, почти всички алжирски евреи заемат страната на колониалния режим. Когато много евреи и араби емигрират от Алжир във Франция те пренасят своят конфикт със себе си. И след като там живеят един до друг в препълнените гета около Париж и навсякъде другаде, тяхната взаима ненавист често се изразява в насилие.

Втората причина е глобална – продължаващия арабско-ционистки кофликт, който започна след създаването на Израел през 1948 г. на територията на палестинската държава. Практически, след създаването на израелската държава в Близкия Изток всички араби, повечето от които са мюсюлмани, са емоционално свързани с този конфликт.

 

Но какво общо имат с това евреите във Франция? Много.

Когато израелския премиер не пропуска възможност да декларира, че представлява всички евреи по света той прави всички евреи, извън Израел, съпричастни с политиките на официален Тел’авив и неговите действия.

Когато еврейските институции във Франция, САЩ и навсякъде другаде съвсем безкритично се идентифицират с политиките и действията на Израел, както последната кървава кампания на Израел в Газа, те превръщат себе си в потенциални жертви на отмъстителни акции. Водещите еврейски организации във Франция направиха същото.

Говорим за отговор на политиката на Израел, а не за анти-семитизъм. Защото не може да наричаме всички критици на израелската политика или ционистката идеология „расисти“ или „анти-семити“, а властите на Израел всъщност правят точно така: те заговарят за „анти-семитизъм“ винаги, когато някой ги разкритикува. Така например Бенямин Нетаняху изсипа огромна доза обвинения в анти-семитство спрямо Организацията на обединените нации (ООН), когато тя го призова да прекрати кървавите удари в Газа миналата година.

Анти-семитизмът, обаче, е интегрална част от европейската култура и история.

hug

Предпочитаната от мен теория е за религиозните подбуди. Из цяла Европа, а сега и в Америките, християнските деца в най-ранна възраст учат Новия завет, в който се разказва как евреите са предали Исус Христос. Истината е, че единственото специално нещо в убийството на Исус Христос е самия той. Из цялата Римска империя римляните са разпъвали неподчиняващите се на тяхната власт хора. В Новия завет се акцентира над предателството на евреите, но не и над извършителите на убийството – римляните. Това е лесно обяснимо – Римската църква.

Освен това, ранните християни са малка и преследвана еврейска секта в Йерусалим. И до днес ционистките власти в Тел’авив дискриминират ортодоксалните евреи.

За разлика от властващата версия на римокатолическата църква при арабите няма нищо подобно. Те не подклаждат историята за това как евреите са предали Исус.

Въпреки че Пророка е водил някои незначителни войни със съседните еврейски племена в Корана има стриктни правила как арабите да комуникират с евреите и християните. Според Корана към тях трябва да има честно отношение. Също така те са били освободени от военна служба срещу данък. Може да се каже, че през историята евреите в Европа са били третирани добре.

Ако това не беше така никога нямаше да станем свидетели на мюсюлманско-еврейската „Златна ера“ на симбиозата между евреи и мюсюлмани през Средновековието. В мюсюлманската Османска империя властта приема и поглъща стотици хиляди еврейски бежанци от Испания, които са изгонени не от кой да е, а от римокатолическите владетели – Фердинанд и Изабела. Гонения срещу евреите е имало и в много други католически християнски държави, както и в източноправославна Русия. Но в Османската империя те биват приети. Моше Маймонидис никога не би станал личен лекар и съветник на мюсюлманския султан Саладин, ако не беше така.

Съвременния конфлит между арабите и евреите е сблъсък на две движения – еврейския ционизъм и светския арабски национализъм и няма почти никакви религиозни краски. Както аз и мои приятели сме алармирали многократно той обаче вече се изражда в религиозен конфликт – бедствие, което ще доведе до много тежки последствия.

И това пак няма нищо общо с анти-семитизъм.

Така че защо израелската пропагандна машина, включваща всички израелски медии, продължава да настоява, че в Европа имало катастрофален възход на анти-семитизма? Една от основните причини е демографската криза в Израел, която властите искат да преборят като накарат колкото се може повече евреи да заживеят в Израел.

За всеки поддръжник на ционистката доктрина всеки, завърнал се в Израел евреин означава идеологическа победа. Няма значение, че през годините много завърнали се евреи в Израел са били дискриминирани, най-вече тези от държави като Украйна и Етиопия.

В контекста на последните събития в Париж и Копенхаген Бенямин Нетаняху публично призова френските и датски евреи да си съберат багажа и да заживеят в Израел като мярка за тяхната сигурност. Премиерите и на двете държави публично протестираха срещу тези призиви, отхвърляйки обвиненията на Израел, че не може да гарантират сигурноста на своите граждани. Едва ли има политик, който би приел някой чужд лидер да призовава гражданите на страната му да я напуснат.

Призива на Израел е гротескен и ироничен: няма друго място по света освен Израел, където живота на евреите не е постоянно застрашен като се имат предвид войните, които избухват през няколко години и инцидентите, предизвикани от борещите се за независима Палестина. Евреите са наясно с това, а и предпочитат по-добрия живот и перспектива в Европа.

Евреите имат много причини да се върнат в Израел: мекия климат, родният език, живота сред сънародниците и какво ли още не. Но не и „анти-семитизма“, който според Тел’авив се бил надигнал в Европа.

 

Автор: Юри Авнери

 

 

Юри Авнери е израелски писател и мирен активист.

 

 

 

 

 

5 коментара to “Несъществуващия „надигащ се анти-семитизъм“ в Европа”

 1. Евреите трябва да бъдат жалени, а не мразени. Заради десетина свръхбогаташа играещи си с целия свят, светът ги ненавижда, а те нямат никаква вина. Това за разрастващия се антисемитизъм ми се струва израелска операция, да принудят западноевропейските евреи да заминат за Израел, а арабите фанатици са просто изпълнители, както в Сирия и ИД.

  • Приятелю!

   Когато си решил да хвърлиш една словесна бомба с единствената цел да предизвикаш невероятен фойерверк, ако не дадеш обяснение за стряскащото си изказване, ти се превръщаш в един долнопробен комедиант!
   Ще ти дам пример, макар че ще се постарая да потърся логика в един още по-фрапантен фойерверк:„Демоните не трябва да бъдат мразени, а жалени, тъй като те са паднали АНГЕЛИ!“
   Вече изяснихме, че не евреите трябва да бъдат мразени, а делата им. Но ще кажеш:„Тогава мрази делата на „десетината“, а не и на бедните!“ Първо трябва да ти кажа, че след даденото от теб число има доста голям брой нули – всеки според ранга си, а и не съм чул в наше време да има бедни такива, които трябва да съжалявам.
   Ако възразиш, че трябва да ги съжалявам заради нещо друго, признавам, че трудно би ми се удало поради лошите спомени, които имам с много от тях. Ако отново ме упрекнеш, че това е субективно, ще ти отговоря, че е перверзно да се съжалява народ, който се възпитава в самочувствието на господар на Земята, а всички останали народи съществуват, за да бъдат негови роби.
   Колкото до „арабите изпълнители“, не казваш нищо ново, тъй като преди 2000 години и римляните са изпълнявали същата роля.
   Що се отнася до събирането на евреите в Израел, предполагам, че поне това знаеш:„Такава е Божията воля!“

 2. Не, че статията съобщава нещо ново.Световния ционизъм във всичките му разновидности,не може да се надява на друго отношение.Трябва да подчертаем дебело,че евреите като цяло не са нещо достойно за мразене,но някои действия на определени прослойки от тази нация свързани с глобални интереси/банки,природни ресурси/ действително заслужават омраза и не само това,ами и нещо повече.Разбира се тези кръгове много добре се крият зад „антисиметизма“ като щит.На апологетите на „антисиметизма“ мога само да кажа едно- ако ме наругае евреин може да очаква плесница,но това няма да е антисиметизам както веднага ще се опитат да го изкарат,а лично отношение,при това много лично.Ако еврейските банкери ми бръкнат в джоба това също ще е лично.Та за това да оставят за малко на страна атисиметизма и да се огледат в огледалото на собствения си морал,ако го имат.Тогава може би ще разберат защо Барух/Бенедикт/ Синоза е станал християнин.

  • ПОСЛЕДНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА. ЕВРЕИНЪТ СПИНОЗА (А НЕ СИНОЗА) НЕ Е СТАНАЛ ХРСТИЯНИН, А Е БИЛ ФИЛОСОФ РАЦИОНАЛИСТ АТЕИСТ.

 3. Статията е отвратителна мешавица от неистини и безпочвени заключения. Но никак не е лесно да се изясни всичко в рамките на един коментар от няколко реда.
  Като начало – заглавието е фалшиво: надигащ се антисемитизъм действително съществува, но той не е породен от някаква свръхестествена омраза към самите евреи като нация, а от гнусните им дела във всяка област на съвременното общество, които целят пълното морално и материално разложение на човечеството като предпоставка за установяване на тяхната абсолютна световна хегемония!
  Като мотив за тези техни претенции те изтъкват някаква „неоспорима“ богоизбраност. Тук навлизаме в религиозна тематика и се налага да изясним някои неща. С течение на времето евреите започват все повече да се отклоняват от наставленията на техния Бог, многократно са наказвани за това, но стигат до там да изискат от римляните кръстната смърт на Божия Син (а не както е изнесено в статията, че тази истина била някаква „римокатолическа версия“). При това дело те най-отговорно заявяват:„Кръвта Му нека бъде върху нас и върху чадата ни“.
  След време следва въздаянието. Ерусалим е разрушен до основи, а евреите са разгонени из целия свят. Дали досега се забелязва някакво разкаяние за всичко това? Точно обратното: Бог и преди им е казвал „Не можете да служите и на Бога и на Мамона(бога на парите), но ето,че те и до ден днешен вършат точно обратното. Оттук произлиза и големия парадокс: те не се отказват от претенцията си да са „Божий народ“, а в действителност вършат точно обратното на това, което Бог изисква от тях – сребролюбие и мерзости!
  В такъв контекст съвсем не е странно, че те всячески поддържат главорезите от ИД в техните изстъпления срещу християните – делата им не са дела на „богопомазани“, а на БОГОПРОТИВНИЦИ !
  Евреите имат право на собствена държава и Божията воля е те всички да се съберат там. Но конфликтът, който произтича от това не може да се реши по човешки.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s