България тъне в мрак, но изнасяме ток като за световно – ЕРП-тата продължават грабежът…

Почти двойно сме увеличили износът на ток, докато половин България потъна в мрак. Странно е как нито един далекопровод, по който чуждите компании у нас изнасят ток не пострада, но пък цели 36, през които внасяме пострадаха от бедствията. За награда ЕРП-тата ни готвят поредно значително увеличение на цената на тока…

f1155b5eafac24a69afb4e738cf636c4

Миналата седмица беше бедствена за много области от територията на страната, а някои от тях все още се намират в критично положение и още дълго ще заличават следите от пораженията.

В резултат на природните бедствия десетки общини и десетки хиляди български граждани, останаха без електрозахранване в продължение на дни. Някои, може би, все още очакват подключване?
Какво се случва на другия фронт – износа на електроенергия за съседните страни? Фронта на правоимащите? Нека видим!

Сега ще видите извадки от четири т.нар. Оперативни справки за енергийния баланс на страната, публикувани ежеседмично от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Постоянен ръст в износа на тока от близо 29% до над 38%,  през последните 5 седмици, като този скок в рекордните му височини съвпада с бедствието, връхлетяло страната ни.  Обезточването на родните общини, градове и села се обяснява от „експерти и политици“ с повреди в електропреносната мрежа и далекопроводите (36 бр. далекопроводи). По всичко изглежда, че тези „повреди“ по никакъв начин не са засегнали далекопроводите към съседните ни страни. Особено към Турция и Гърция…

А още по-интересното е, че нито един квтч от тази електроенергия не е изнесена от НЕК, а само от частни и чужди фирми. Но и това не е всичко. 2014-та година беше и все още е най-рекордната в историята на България по износ на електроенергия.

По актуалните справки на ЕСО, по всичко личи, че настоящата 2015-та година ще подобри рекорда на предходната година и даже силно ще го задмине! Ето как изглежда картинката до 2014-та г. (включително), плюс прогнозата за 2015-та г., при допускане, че средно-годишния ръст на износа ще остане на нива от 30%, по сравнение с предната година:

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s