Саудитска Арабия започна война с Иран в Йемен

Кошмарът на Рияд е как Техеран слага ръка на Баб ел Мандеб – пътя на танкерите…

army-airforce-national-379108-o

Най-просто казано Саудитска Арабия е във война с Иран. Засега на територията на Йемен. Кървавото противоборство между сунити и шиити, което през последните години наблюдавахме в Сирия, Ирак, Ливан, от вчера има нов горещ плацдарм.

Саудитите и водената от тях арабска коалиция бомбардираха шиитските бунтовници хути, които преди това завзеха по-големите градове на Йемен и накараха президента Абд Рабу Мансур Хади да се спасява с бягство.

Хутите в Йемен са подкрепяни от Иран. Това се случва отдавна и никога не е било кой знае каква тайна.

През 2004 г., когато за първи път стъпих в Йемен, тъкмо бяха започнали размириците в северните територии на страната, където хутите водеха партизански бойни действия срещу армията, пратена от дългогодишния президент Али Абдула Салех. Спомням си, че тогава на летището в столицата Сана се разминах с един българин, който се занимаваше с оръжеен бизнес. Беше дошъл да сключи сделка с правителството, чиито войници на север отчаяно се нуждаеха от каски и прибори за нощно виждане. Хутите по едно време имаха сериозно предимство, защото се криеха по родните си чукари, познаваха доста добре терена и атакуваха изненадващо през нощта. Българската оптика и някои допълнителни прибори тогава помогнаха на правителствените части да вземат надмощие.

Но ако преди 10 години хутите се бореха главно за автономия на северната провинция Саада, то събитията от т.нар. Арабска пролет и свалянето на Али Абдула Салех напомпаха амбициите им да поискат столицата, а после и цялата страна. За това си имаше и обяснение. Хутите бяха основната военна сила, допринесла за свалянето на президента Салех. И второ, защото на тях в един момент се гледаше като на сериозен опонент на “Ал Кайда” и салафитските бойни групи, намерили убежище в различни части на страната и спонсорирани от саудитски и заливни фондации. Въоръжени и спонсорирани от иранците и потупани по рамото от някои западни дипломации, хутите си повярваха и пристъпиха предварителните договорки с президента Хади, решавайки да поискат всичко. Бляновете за възстановяване на теократичната им монархия, съществувала до 1962 г., обаче не биха били възможни без посочената подкрепа отвън.

Да остави цял Йемен на хутите, тоест на иранците, за Саудитска Арабия би било непростима грешка. По най-различни причини – политически, икономически, стратегически… Още повече след пораженията, които кралството претърпя от Иран (макар и индиректно) на сирийския и иракския фронт. Цялата първоначална концепция на саудитите за Сирия и премахването на режима на Башар Асад се провали. След това Иран обра отново козовете, като официално стана ключов играч в борбата срещу “Ислямска държава” в Ирак. Саудитските карти в Ливан пък бяха цакани напразно. И като капак в навечерието на дългоочакваното споразумение на Иран със САЩ – хутите превземат Йемен.

Yemen23032015

Ирански контрол върху Йемен е не просто контрол върху една дива страна, разкъсвана от племенни междуособици, а контрол над пролива Баб ел Мандеб – връзката между Червено и Арабско море. Преди да се насочи към Суецкия канал и оттам към Европа и САЩ, целият петролен и търговски трафик минава през Баб ел Мандеб. Това е и пътят на значителна част от саудитския петролен износ. Това може да бъде едно възможно обяснение за светкавично сформираната коалиция срещу хутите, в която участват Египет Йордания, Мароко, Судан и четири заливни монархии – Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Бахрейн. Най-голямата изненада в тази компания е Пакистан. Още повече, че страната е готова да участва и в сухопътна офанзива в Йемен. Включването на Пакистан – единствената ядрена сила в тази група, дава не само сериозна легитимност на офанзивата, но и би трябвало да се тълкува като сериозен знак към Иран, който по същото време преговаря за параметрите на своята собствена атомна програма с американците в Женева.

Всяка от страните в коалицията има причини да е там. За част от участниците Саудитска Арабия е сериозен спонсор и не биха могли да откажат. Някои от заливните монархии в коалицията пък имат проблеми с шиитски малцинства на собствените си територии.

 Особено Бахрейн, където шиитите са даже доминиращата част от населението.

Какъв ще бъде отговорът на иранците? Най-вероятно официален Техеран ще се ограничи до използването на дипломатически средства. Осъждане на операцията като агресия над суверенна държава, последвано от предложения за преговори и търсене на мирно решение. В тези усилия е възможно султанатът Оман да изиграе ключова роля.

В същото време обаче Иран няма да спре да оказва подкрепа на хутите по всички възможни линии и начини. Дори и да се намери временно решение за Йемен, нестихващата конфронтация между сунити и шиити ще бъде чудесна хранителна среда за всевъзможни изстъпления, конфликти и нестабилност още дълго време.

Големият проблем за всички ще дойде в деня, в който Иран реши да влезе в истинска, пряка война със Саудитска Арабия…

Автор: Георги Милков

3 коментара to “Саудитска Арабия започна война с Иран в Йемен”

  1. В Аденския залив замириса на скункс……….

  2. В този Аденски залив само насилие и тероризъм!
    Какво толкова не могат да си поделят няколко племена??

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s