Жените – истинската разделителна линия в Арабския свят

Коя е най-голямата причина за кървавите сблъсъци в Арабския свят? Политически различия? Противопоставянето между шиити и сунити? Според френския журналист и интелектуалец Тиери Мейсан причината е полигамията и правата на жените, макар и малцина да виждат тази разделителна линия…

11044513_929876157043574_7943242401851803863_n

Западът ръкопляска на Саудитска Арабия, докато тя бомбардира Йемен и срамежливо нарича „успех“ срещу Асад превземането на Идлиб от „Ал-Кайда“. Нима издънките на Осама Бин Ладен отново се превърнаха в „бойци за свобода“, каквито ги наричаха, когато ги използваха срещу Съветите в Афганистан?

Голата истина, за жалост, потвърждава това, което написах преди две седмици – убийствената ненормалност, която е обхванала Арабския свят няма нищо общо със социални класи, политически идеологии и различия, нито дори религиозни такива. През последните четири години мнозина сменяха позициите си. Малко по малко, ситуацията се изясни и се видя новата разделителна линия, на която малцина обрънаха внимание.

През 1950-те Арабския свят бе разделен между САЩ и Русия (СССР). През 1990-те той отново беше разделен, този път между про-Израелските държави и противниците му. Но всяка логика беше унищожена от Джордж У. Буш и Дик Чейни в името на печалбите на нефтените компании и военната индустрия. В момента вече пък сърбаме попарата на Барак Обама.

В момента сме свидетели на експлозията на насилие между привържениците на полигамията и тези, които защитават правата на жените. Арабските монархии и Мюсюлманското братство защитават едно несправедливо общество, в което жените нямат никакви права, а мъжете доминират и контролират всичко. В същото време държави като Иран и техните съюзници искат създаването на едно ново, модерно общество, в което и двата пола имат равни права.

Има две противоборстващи си визии за светът.

Какво общо имат мишените на Западните сили – Зинедин Бен Али (Тунис), Хосни Мубарак (Египет), Муамар Кадафи (Либия), Башар ал-Асад (Сирия), Нури ал-Малики (Ирак), Шейх Али Салман (Бахрейн) и Абдул Хути (Йемен)?

Нищо, освен това, че всичките са противници на полигамията и защитници на правата на жените. А какво е общото между всички съюзници на САЩ? Привърженици са на полигамията (изключваме Израел, говорейки за арабските народи в Близкия Изток).

Това е основната разделителна линия между арабските държави днес, с изключение на Ирак и Египет. В унищожения Ирак САЩ официално подкрепят Хайдер ал-Абади срещу „Ислямска Държава“, но иранските и иракски медии разкриват, че САЩ всъщност играят двойна игра като не „без да искат“, а съвсем умишлено доставят оръжия на „Ислямска Държава“, с които терористите воюват срещу иракската армия. Колкото до Египет, президента Сиси все още се колебае дали да застане зад личните си убеждения в полза на правата на жените, или да заеме позицията на Саудитска Арабия, без чиито пари нямаше да дойде на власт и без чиято продължаваща финансова помощ закъсалата страна няма как да се справи.

Годините на пропаганда доведоха до пълно невежество.

Ние мислим, погрешно, че одеждите в Иран са същите като в Саудитска Арабия. Трябва обаче да отбележим, че в Иран жените взеха контрол над собственото си плодородие още в първите години на Революцията – тоест много преди жените в европейските държави. Жените в Иран силно надчисляват мъжете в университети и по етажите на властта. От друга страна, в Саудитска Арабия, те дори нямат право да шофират.

Ние грешно мислим, че основното разделение в мюсюлманския свят е между шиити и сунити, които са се вкопчили в безмилостна и продължителна война. Но в Йемен хутите, които са мнозинство в национален план, не биха могли да превземат градове като Аден и Сана без помощта на шиити, тъй като те са

Thierry MeyssanТиери Мейсан е френски интелектуалец, основател на независимото издание „Voltaire Net“, автор на няколко книги и колумнист във френски, английски и руски ежедневници по въпроси свързани с геополитическите процеси.

мнозинство в тези градове. И във Сирия, Сирийската Арабска Армия е съставена над 70% от сунити, които се бият срещу сунитски радикали и такфиристи с помощта на Иран.

Разбираемо е да бъдем шокирани, когато установим, че първото действие на т.нар. „революция“ в Тунис беше да бъде възстановена…полигамията.

Шокираме се и когато членове на Баас напускат партията и се обръщат срещу собствената си държава, или когато йеменски комунисти напускат партията и се присъединяват към „Ал-Кайда“. Но е нужно само да проучим техния произход и семейства, за да разберем защо те стават предатели.

А какво можем да кажем за либийските „революционери“, които „освободиха“ Либия. Те в момента налагат шериата…

Подобни, на пръв поглед изненадващи, примери са чести, но лутанията между про и анти-Западните лагери са още по-многобройни.

Както винаги, колониалните сили са се съюзили с местни сили, които не биха могли да победят без тяхната подкрепа. Разбира се, Съединените щати не дават пет пари за последствията от техните избори. Американските стратези мислят единствено за краткосрочните империалистически интереси. Днес те сърфират по вълната на насилие, което отприщиха.

Никой не може да потуши пожарът, който поглъща Арабския свят и никой не може да избягва повече въпросът за правата на жените.

Западът започна индустриалното производство на контрацептиви още в 1844 г., но едва след епидемията от СПИН век и половина не ги направиха достъпни. Диафрагмата беше изобретена още през 1880 г., а спиралите започнаха да бъдат използвани масово през 1930-те. Контрацептивните хапчета се появиха чак през 1950-те.

Плодородния контрол коренно измени животът на хетеросексуалните двойки. Уредените бракове – норма на Запада до Първата световна война, отстъпи на свободния брак между влюбените след Втората световна. Един от резултатите от това е, че обществото прие хомосексуалноста.

След израждането на обществото в крайно-консуматорско днес почти няма мъж или жена без развод зад гърбът си. Двата пола се разглеждат като продукти за бърза консумация, които лесно биват захвърляни и заменяни. За първи път в човешката история, полигамията се превърна в обществен факт. Ние можем да имаме колкото си поискаме съпрузи или съпруги и в това няма нищо ненормално.

Трудностите, които изпита Запада за период от два века се стовариха само върху една генерация от арабския свят…

През 19-ти век Християнската църква яростно заклеймява контрацептивите. През 1958 г. Папа Пий XII осъжда използването им, докато през 2015 г. Папа Франциск подкрепи „отговорните родители“ и дори осъди християните, които се „множат като зайци“.

Вероятно следва, да преразгледам историята и гледната си точка относно това, което се случва в Арабския свят. Със същата изненада ще прочетем, че по време на Втората световна война Съюзниците (Обединеното Кралство, Свободна Франция, Съветския съюз и САЩ) бяха разтресени от феминистките движения и се грижат за жените, чиито съпрузи са починали във войната, гарантирайки им право и осигурявайки им работа. Същевременно държавите от Оста (Германия, Италия, Окупирана Франция и Япония) не дават никакви права на жените и гледат на тях само като на средство за възпроизвеждане.

 

 

 

Автор: Тиери Мейсан

 

3 коментара to “Жените – истинската разделителна линия в Арабския свят”

  1. Доколкото разбирам, тезата на автора е, че привържениците на официалната полигамия воюват с привържениците на неофициалната полигамия И полиандрия.

    Истината е, че населението на Земята е твърде многобройно на доста места. Намалението е много лесно да стане, когато жените получават права да блъскат по цял ден за жълти стотинки и за почивка да започнат втория работен ден – вкъщи, отговаряйки и за отглеждането на децата, докато бившият съпруг обжалва издръжката, гонейки следващата женска. При това положение жената ражда само толкова деца, колкото може да издържа самата тя, т.е едно или нула. Разширяването на правата на жените дано скоро доведе до намаление на народонаселението и в Индия, Иран, Китай и др., както доведе в България и други европейски страни.

  2. Приятели,
    Заличаването на коментара ми го приемам като знак на разкаяние и не ви се сърдя, но недейте повече да допускате глупости!

  3. Гениална идея!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s