Децата на Донбас – жертвите, за които на никой не му пука…

Eдна статия за най-свидните жертви на братоубийствената война в Украйна – децата на Донбас. Цялото цивилно население от началото на войната беше умишлено бомбардирано, мишени бяха болници, училища, жилищни сгради. И нито една българска медия не показа тези военни престъпления…

1016187210

Това е резултатът от зверските бомбардировки на спонсорирания от САЩ режим в Киев срещу цивилни сгради, инфраструктура и невинните жители на Донбас.Цивилните бяха умишлено бомбардирани. Тези военни престъпления бяха пренебрегнати от ООН, както и от българските и западни медии.

В нарушение с международния закон децата на Донбас бяха лишени от правото си на живот и образование…

Нека си спомним грозните думи и обещания на украинския президент Петро Порошенко от края на 2014-та, изречени в Одеса:

„Нашите деца ще продължат да ходят на училище и детска градина, докато техните ще продължат да живеят в мазетата“

До момента украинските власти правят всичко възможно, за да спазят това обещание.

Имах възможността да бъда в Перевалск – в непосредствена близост до фронтовата линия. Украинската армия обстрелваше кварталите и жилищните сгради до денят, в който опълченците завзеха Дебалцево и обкръжиха украинската армия в капан. Поехме по шосето, което познавам много добре. Карахме през града, където виждах последствията от безразборния обстрел с артилерията на украинската армия. Стигнахме до поредното училище, унищожено от украинските сили. Футболното игрище отпред беше разбито, а посредата имаше огромен кратер от бомба. До самото училище имаше още един огромен кратер от ракета „Ураган“.

1

2

После се оказа, че трети снаряд също е ударил училището…

3

В училищната сграда попаднахме на голям фрагмент от снаряд „Ураган“, който приличаше на смачкана алуминиева кофа.

5

Нито един прозорец не беше останал от страната, гледаща към Дебалцево. Очевидно, това не е било произволен обстрел, защото всички удари по училището са директни. Училището е било мишена…

Обиколихме из училището – фасадата му, която гледаше към териториите, контролирани от опълченците беше почти непокътната. Това училище беше едно от най-красивите и приветливи в целия Перевалски регион: само преди две години спечели конкурс за обновление и беше напълно ремонтирано и освежено.

10

Сега гравираният надпис „Мир за целия свят“ прави цялата гледка още по-тъжна.

11

Отвътре беше още по-тъжно. Всички мебели и обзавеждане бяха разпръснати на парчета, стърчаха изкъртените рамки на прозорците, които бяха изпочупени, срутена мазилка по подът, парчета от дърво и тухли навсякъде, всичко беше разбито.

В полу-разрушения училищен коридор имаше снимки на герои, загинали във Великата отечествена война – отново убити от украински куршуми, от онези, които подкрепяли нацистката окупация.

„Никой не е забравен.

Нищо не е простено.“

16

Бих искала да отбележа, че уважавам и ценя стойността на историческата памет, на която винаги е наблягала нашата образователна система. В зората на украинския конфликт, един от основните елементи на анти-руската пропаганда беше фалшифицирането и подмяната на историята, която се преподава в училищата. Съветски и руски герои бяха изместени в учебниците от бандеровци и нацистки колаборационисти. Но хората в Донбас помнят и пазят своята история. И ние я научихме не само от училище, а от разказите на нашите баби и дядовци, които са я видяли със собствените си очи и ни разказваха отново и отново, за да я помним винаги.

18

Чух детско гласче отвън – малко момиче идваше насам, заедно с няколко възрастни. То посочи към най-разрушената част от училището и каза:

„Моят клас беше там“.

Седем-годишната Вика беше много тъжна; почти всичките ѝ приятелчета бяха напуснали градът и сега най-вероятно и тя и нейните родители щяха да направят същото.

Заедно влязохме в класната стая, където Вика и другите първокласници са се учели. Отново, същата сцена: натрошени стъкла навсякъде, разбити прозорци, размазани чинове, дупки по стените…

19

Някой беше написал на дъската „Смърт на фашисткия окупатор“.

20

21

Деца от Донбас, не ходете на училище…

 

 

Автор: Олга Лозанова,

Украйна

16 коментара to “Децата на Донбас – жертвите, за които на никой не му пука…”

 1. Нито едните нито другите са стока,

 2. И ,,демократичния“ Европейски съюз си затваря очите пред зверските кланета извършвани от украинската армия.

 3. Медийте в България са тотално цензурирани и зависими.Говорят и пишат това което им се диктува от американското посолство.Българина е приспан и очите му са затворени за истината.Оставка за правителството на ГЕРБ,проводника на цензурата!

 4. Украйна? Цялостна? Такава държава не съществува. Вижте им олигарсите, политиците, Радата и ще ви светне, че това вече е съвсем различна страна, страна в която да си славянин е равностойно на мобилизация, първа бойна линия и крематориум, а след това да те обявят за дезертьор за да не обезщетят семейството ти, тъпанари с тъпари прости и загубени!

 5. Г-н Времето е наше!
  Твърде агресивен си – рзбрахме за твоите предпочитания – меко казано. Но не си мисли, че истината ти я притежаваш. Затова ето ти един цитат, защото завършил с пълно отличие:
  „Ти какъв си, българин, чифутин или циганин ?“

 6. Алооо, администрацията. Защо толерирате платени руски тролове, функция на петата колона на мУсква ???

  • Времето БЕШЕ ваше, но вие се провалихте и сте малцинство. Вече времето не е ваше, но не го осъзнавате,но и това ще стане скоро. Осъзнаването за глупаци като вас червено-сините соросоиди, винаги е съпроводено с болка.

 7. „Собственико на времето“,именно за такива като теб,Алеко(не калеко Алеко,а Алеко Константинов!Всъщност,знаеш ли кой е бил този вторият?)е казал „ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА !!!

 8. Трябва да бъдат бомбардирани а….

  Май теб ще те превъзпитават, но дано бъде по твоя начин (трудния)!

  Ти си поредният фашист убиец на майки и деца.

 9. ще кажа на изказалите мнения от рода на: Тези терористи сами си избраха войната. Ако това е цената да се запази цялостта на Украйна, ние не трябва да виним войниците и президента, че искат да спасят държавата си. И се опитват да я възстановят след управлението на онзи про-руски мазник и страхливец.
  или :Защо казвам това ли? Защото тези деца трябва да бъдат бомбардирани заедно с промитите им мозъци-родители, за да се научат по трудния начин.
  та кавжете ВИЕ двамата кои сте аз ще дойда и ще науча ВАС и ВАШИТЕ ДЕЦА ПО ТРУДНИЯ за ВАС НАЧИН ЧЕ НЕ Е ДОБРЕ ДА СИ ТРИПОЛОВ ФАШАГА И ТАКИВА КАТО ВАС ГИ БЕСИМ

 10. И за това, че са с промити мозъци трябва да бъдат бомбардирани ли? На това ли те научи „цивилизования свят“ в който си учел, а куче?

  • Не съм казал, че ми харесва – казах, че нямам нищо против. Тези терористи сами си избраха войната. Ако това е цената да се запази цялостта на Украйна, ние не трябва да виним войниците и президента, че искат да спасят държавата си. И се опитват да я възстановят след управлението на онзи про-руски мазник и страхливец.

 11. Странно, в цивилизования свят си учил, а си си останал пълен идиот…

 12. Когато аз не се учех добре баща ми ме пошляпваше и станах човек, завърших с пълно отличие, след това получих стипендия и шанс да уча навън, в чужбина, в цивилизования свят, не в Раша или Българистан.

  Защо казвам това ли? Защото тези деца трябва да бъдат бомбардирани заедно с промитите им мозъци-родители, за да се научат по трудния начин.

  #PutlerHandsOffUkraine !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s