САЩ са признали в документ Донбас за независим още през 1959г.

 През 1959г. в САЩ е приет т.нар. The Captive Nations Week Resolution – резолюция одобрена и от Сената и от Долната камара, която признава териториите, на които днес се появиха самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики (земите, населявани от казаци в днешна Запорожка област, обобщени като Казакия) за бъдещата независима Запорожка Република

42575

Казакия е американски геополитически термин, описващ регионите, където са живеели казаците в пределите на бившия СССР и Русия. Приетата през далечната 1959г. е все още в сила и бива препотвърждавана ежегодно, включително и през годините на двата мандата на настоящия президент Барак Обама.

Документът акцентира над опитите на Русия да подчини Полша, Латвия, Унгария, Украйна и земите на Казакия. Тоест, в приетата през 1959г. резолюция САЩ съвсем коректно описват Донбас и Запорожието като две отделни от Украйна републики.

Screen-Shot-2015-08-08-at-13.14.28

В края на Юли американския президент Барак Обама потвърди ангажимента си към тази резолюция, последващото законодателство и по този начин провъзгласяването на Донбас и обясни защо го е правил през всичките си години откакто заема президентския пост и не е нарушил препотвърждаването й от 1959г. насам:

 

„Принудени сме да осъзнаем ангажиментите, които нашата нация е поела като фар на свободите по целият свят – защото ние вярваме, че правото на самоопределение е универсална, а не само Западна ценност. Препотвърждавам резолюцията [Captive Nations Week], защото ние сме солидарни с онези, които все още копнеят за независимост и свобода.“

От 1959г. насам, след приемането на тази резолюция, всяка трета седмица на месец Юли в САЩ е обявена за седмица на борещите се за независимост нации.

Разбира се, в момента американската външна политика удобно забравя истината, която сама е признала, а именно, че Донбас никога не е бил украински, както и Запорожието, което е било населявано от казаците.

 

4 коментара to “САЩ са признали в документ Донбас за независим още през 1959г.”

  1. Вече ви бях отписал,и днес изненада. Браво.

  2. И аз присъединявам възторга си, приятели! Не очаквах да се завърнете, но от сърце – НА ДОБЪР ЧАС !
    Това пожелание отправям на първо място в интерес на ИСТИНАТА, след това на България и тогава на всичко останало, което не противоречи на тези два приоритета !

  3. Най-накрая ,от кога чакам! 🙂

  4. урааа Алтер се завърна!!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s