Украинските варианти за Молдова: Гражданска война или доброволно подчиняване

Геополитическото и икономическо подчинение на Молдова от Запада не върви по план. Американците, чрез своето протеже Саакашвили, който бе назначен неслучайно за губернатор на Одеса, може да инициират конфликт в Приднестровието, който ще се разрастне в гражданска война, подобна на тази в Украйна…

OBAMA-pic4_zoom-1000x1000-9656

Молдова е важен компонент от преначертаването на Източна Европа, чийто главни архитекти са САЩ и Европейския съюз. След разпада на СССР САЩ и ЕС се опитват да разпрострат влиянието и контролът си над Молдова, поддържайки политически партии, движения и организации, както в останалите източноевропейски държави. Молдова има силни културни, политически и икономически връзки с Русия и Запада се опитва да ги развали, насърчавайки елитите на Молдова да вкарат страната в техните икономически и военни съюзи.

През 1992г. Приднестровието практически беше откъснато от Молдова и оттогава се администрира като независима територия. Важен фактор за запазването на стабилността на тези територии е руската мирна мисия, която е ситуирана там. До 2009г. Молдова се опитваше да лавира между Запада и Русия, за да извлече най-добрите условия за решаването на този казус в нейн интерес.

Случващото се в момента в Молдова започна през Април, 2009г., когато резултатите от парламентарните избори не се харесаха на САЩ. Изборите бяха спечелени от комунистическата партия и с добре познатите инструменти САЩ инициираха кървави бунтове в столицата на Молдова. Платени провокатори нападнаха и запалиха сградата на Парламента. В крайна сметка силите за сигурност успяха да овладеят ситуацията, но пък целта беше постигната – правителството беше дестабилизирано и не можа да излъчи свой президент. Подкупени от Запада олигарси се превърнаха в първи радетели на молдовската „евроинтеграция“. Обичаен метод на американците е да си купуват висши политици, които да контролират в Източна Европа. България не е изключение също.

В последвалите избори през Август, 2009г. комунистическата партия отново спечели изборите. Тук геополитичските-инженери от Вашингтон и Брюксел се намесиха и инструктираха трите по-малки про-западни партии да се обединят, за да вземат най-много кресла в парламентът. Те се обединиха в безпринципна коалиция, в която властта и дивидентите от нея бяха самоцел. От тогава до сега държавата е разделена на две: едни искат евроинтеграция, други виждат, че малки държави като Молдова просто биват погълнати икономически и подчинени геополитически в полза на САЩ и ЕС и  предпочитат страната да остане неутрална, следвайки извънблоковата линия на политика. В крайна сметка през 2013г. страната беше асоциирана с ЕС по условия близки до тези на Украйна – крайно неизгодни. На молдовския пазар бързо се настаниха западни компании, а същевременно европейските държави парираха вносът от Молдова, както се случи и с Украйна. 

От една от най-проспериращите държави в Съветския блок, днес Молдова е сред бедняците на Европа. Обезверяването в Молдова расте правопорпорционално на нарастването на про-западната асимилация на страната. Ако през 2007г. 70% от молдовците подкрепяха присъединяването към ЕС, днес вече подкрепата е 40% в контраст с 50% от молдовците, които предпочитат страната да се присъедини към Евразийския съюз. Нещо повече – на последните избори, проведени на 30 ноември, 2014г. най-много гласове и подкрепа получи евроскептичната партия на социалистите. Останалите три про-западни партии взети заедно получиха 45, 63%. Тогава отново се намесиха геополитическите инженери и противоконституционно партията с най-много гласове – „Патрия“, която е против присъединяването към ЕС, беше отстранена от изборите 70 часа по-рано. Комунистическата партия се нареди трета с 17,48% подкрепа. Въпросът беше решен като лидерът й Воронин бе притиснат от про-западните олигарси и получи право на избор – да бъде купен и да мине на тяхна страна или да понесе последствията си отказът си. Така олигарсите отново овладяха властта в Молдова.

Правителството в Кишинев и олигарсите, оглавявани от молдовския първи-вицепрезидент на Демократичната партия на Молдова – Владимир Плахотник разпродават държавата и нейните ресурси, маскирайки действията си с либерална реторика и приказки за „евроинтеграция“ на Молдова. Резултатът е на лице – молдовската икономика рязко се срина през последните няколко години. Страхувайки се от нарастващото недоволство, властите в Кишинев установиха контрол над масовите медии и смазват всеки малък опит за опозиция или граждански протести. Ситуацията на политически смут е благоприятна за ширещата се корупция и разпродаването на Молдова, а всеки, който е против действията на правителстово бива смазан и очернен, като всичко се оправдава с „борбата срещу дългата ръка на Москва“. У нас, в България, това ни е до болка познато. Собствените си провали и срива на молдовската икономика също се оправдават с „Русия“. Очевиден пример са действията на бившия премиер Юрие Леанка. Неговото правителство даде около 1 млрд. долара под формата на кредит на 3 банки: Banca de Economii, Banca Sociala и UNIBANK за три месеца. По-голямата част от този кредит дойде под формата на публичен заем от ЕС. Разбира се, кредититът не беше върнат. Схемата беше проста: Леанка помогна на олигарсите Илан Шор и Владимир Плахотник да откраднат тези пари от Националната банка през тези три банки. Така Молдова се превръща във феодална държава, в която 50% от мъжете са гастербайтери и евтина работна ръка в чуждбина, а техните семейства са нещо като заложници в западащата след поемането на курса към „капитализъм и демокрация“ Молдова. Пак виждаме общото с България и въобще всички източноевропейски държави, които вече са или са на път да станат американски геополитически сателити.

На 24 юни граждански активисти, поведени от почетния член на Парламентарната асамблея на съвета на Европа – Григори Петренко, направиха палатков лагер пред дома на Владимир Плахотник, за да протестират срещу решението на правителството да увеличи таксите за електричество с 37% и таксите за гас с 15% от националния регулатор на Молдова. Това решение беше взето буквално „на тъмно“ – в 1 ч. през нощта, за да се избегне избухването на спонтанни протести на недоволство. Решението беше взето, защото олигарсите около Плахотник и правителството на Молдова имат сериозни интереси в енергийния сектор – отново прилики с България. На 31 юли въоръжени до зъби полицаи и охранители от частната компания на Плахотник разгониха протестиращите пред домът му. Десетки бяха бити брутално и ранени, включително и жени. Много от протестиращите бяха арестувани. Влад Филат, председател на Демократичната партия и част от правителствената коалиция, оправда варварската употреба на сила срещу мирните протестиращи, обвинявайки недоволните от шоковото повишение на цените на токът и газта като врагове на „евроинтеграцията“. Въпреки всичко, протестите продължиха въпреки репресиите в Кишинев. На 1 август, Съюзът на ветераните и  Съвета на пенсионерите проведоха протест в град Чадър-Лунга, призовавайки за масови протести, насрочени за 8 август. Хиляди излязоха на протест и на 3 август във Вулкънещ. Правителството бе притиснато да направи крачка назад. На 5 август беше инициирано започването на ревизия на таксите за природен газ. Но това се оказа опит на корумпираното правителство да спечели време, докато реши как да смаже протестиращите по улиците. Лидерите на протестите бяха репресирани, но хората останаха по улиците. Григори Петренко остана непоколебим, заявявайки че протестите няма да спрат и те ще продължават и ще увеличават мащабите си.

Друг важен елемент в асимилацията и геополитическото подчинение на Молдова е Румъния – член на НАТО и ЕС, която тайно се надява да задоволи териториалните си амбиции и претенции спрямо Молдова. Съюзът с Молдова се превърна във фикс-идея за някои румънски политици, най-вече за
бившия президент Траян Бъсеску. Повечето допитвания сред молдовците обаче показват, че те не желаят съюзи с priРумъния. Има малцинство, което подкрепя съюз с опитващата се да погълне териториално Молдова Румъния, които се надяват на финансови изгоди, които ще получат от Букурещ. Задълбочаващата се социална и икономическа криза в Молдова е ключов елемент, от който ще се възползва Румъния, за да постигне своите цели. 

Евроскептичните и левите партии в Молдова се радват на нарастваща подкрепа след провала на правителството на Габуричи и по време на настоящия профанизиран дебат за „евроинтеграция“, който демократичната партия използва, за да замазва очите на хората докато разпродава Молдова и пълни гушите на олигарсите-про-европейци. В крайна сметка се оказва, че разграбвайки и разпродавайки на безценица, тези политици, които се пишат „проевропейци“ всъщност отдалечиха Молдова от ЕС и членството на страната във съюза изглежда като далечна химера.  Правителството и прилежащите олигарси не спират да се жалват пред Брюксел за тежката ситуация в страната и да просят пари, идващи от европейските данъкоплатци, които да отидат в банковите им сметки. И Европейския съюз не им ги отказва, за да държи правителството послушно, страхувайки се, че страната ще се отдалечи още повече от орбитата на съюза и САЩ. Губещи все повече подкрепа, западните фракции се опитват да инициират въоръжен конфликт в Приднестровието. Последните индикации за това са назначаването на американския послушник Михаил Саакашвили за губернатор на Одеса, което пряко показва, че правителството на Украйна е готово да помогне за инициирането на въоръжен конфликт в Приднестровието. Въпреки всичко, ако насилието се разпространи в Приднестровието, то едва ли ще бъде капсулирано само там, а по-скоро ще се разпространи в цяла Молдова, вкарвайки страната в нещо подобно на украинската гражданска война. Тогава левите и анти-американски партии ще бъдат забранени, радикализма и неонационализма ще вземат връх, ще бъде инсталирано ново правителство, ще бъде премахнат извънблоковия статус на Молдова и страната ще потъне в хаос. Точно както се случи с  Украйна.

4 коментара to “Украинските варианти за Молдова: Гражданска война или доброволно подчиняване”

  1. Не обръщайте внимание на идиотски чифутски коментари – те друго и не могат да измислят!
    Какво става след неотдавнашните смутове в Македония? Ясно е, че и там действаха същите кукловоди …

    • Моля администраторите на този уважаван от мен блог да вземат мерки срещу това долно неофашистко изчадие! А по темата: Молдова трябва да бъде откъсната от Русия, както стана с Украйна. Така лека полека диктаторчето в Кремъл и цяла Русия ще бъдат отслабени и обградени от силите на демократичния запад.

      • Йосифе, името ти е хубаво, но вие и него сте осквернили! А доколкото този блог „е уважаван“ от теб, личи от възгледите, които застъпваш !
        Позволи ми да ти цитирам нещо от една „неофашистка“ книга, която все пак казва истината:
        „… понеже и вие претърпяхте същото от своите сънародници, както и те от ЮДЕИТЕ, КОИТО и Господа Исуса, и пророците убиха, и нас прогониха, на Бога не угаждат и на всичките човеци са противни, като ни забраняват да говорим на езичниците, за да се спасят.“ 1.Солунци 2:14-16

        И така – разкаяние е необходимо, а не сребролюбие! Добре, че са останали още някои между вас, които се броят на пръсти като Ноам Чомски да ви умият лицето !

  2. МРЪСНИ ПУТИНИСТИ!!! ПРОПАГАНДАТА ВИ Е НАВИСОКО НИВО ЩЕ ИЗМИСЛИМ НОВ ВАРИАНТ КАК ДА НАПАДНЕМ МУЛДОВА! ГЛОПАЦИ!!!111

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s