Талибаните вилнеят – актуална информация от Афганистан в разгара на лятото

След като НАТО и САЩ се оттеглиха тихомълком от Афганистан, практически оставяйки го в ръцете на талибаните, с които не можаха да се справят за повече от десетилетие без особено медийно покритие на поредната провалена кампания на Запада хаосът и разрухата изглеждат непоправими в азиатската държава, която под окупацията се превърна и в световен производител и износител на хероин

55c90ecdf4217

Политическата обстановка тази година в Централна Азия беше благоприятна за преговори между Кабул и талибаните. 

Афганистанското и пакистанското правителство водят обща битка срещу бунтовниците. Облягайки се на общите си интереси, те увеличават сътрудничеството помежду си. Пакистан се превърна в медиатор в мирния процес в Афганистан.

След смъртта на лидера на талибаните – Муллах Мохамед Омар през 2013г. се заформиха битки за лидерството в движението. Новия лидер на талибаните – Муллах Мансур няма пълна подкрепа. Преговорите бяха замразени. Нещо повече, талибаните бяха раздвоени още от самото начало дали въобще да преговарят с Кабул.

На 10 Август талибаните нападнаха района Нахри Сарай в провинция Хелманд. В края на Юли, талибаните успяха да превземат големи територии в тази провинция. Районът на Ноу Зад е изцяло под контролът на талибаните.

Въпреки известните противоречия помежду им, талибаните не са отслабнали и не са станали по-малко опасни изобщо. Афганистанското правителство изглежда безпомощно.

На 7 Август три коли-бомби бяха взривени в Кабул в жилищни площи – в пряка близост до базата на Афганистанската национална армия, пред входа на полицейската академия и пред входа на американската база за специални операции. Талибаните атакуваха американската база и избухнаха престрелки, последваха още няколко експлозии. Поне 44 души бяха убити и други 265 ранени по време на атаките.

На 8 Август кола-бомба изби 29 и рани 15 про-правителствени бойци в Хан Абад.

На 10 Август кола-бомба беше взривена на контролно-пропусквателен пункт по пътя за международното летище в Кабул. Поне 5 души бяха убити, а други 16 тежко ранени.

untitled

Тези атаки са доказателство, че голяма част от лидерите на талибаните въобще не подкрепят какви и да е мирни преговори с афганистанското правителство. Неслучайно през 2014 пакистанското правителство стартира операция „Зарб-е-Азб“ в Северен Вазиристан и Кхибер по протежение на Пакистанско-Афганистанската граница, която беше своеобразно подновяване на военните действия на Пакистан срещу ислямистките милиции. Пакистанския натиск спрямо отделни такива групи като Техрик-и-Талибан, Ислямското Движение на Узбекистан, Източното Туркменистанско Ислямско Движение, Лашкар Жхангви, Ал Кайда, Юндалах и Мрежата Хакани предизвика сериозен поток от екстремисти към Пакистанско-Афганистанската граница. 

През това лято се наблюдава силно подновяване на активността на талибаните и увеличение на техните сили от Северен Вазиристан, където те бяха прочистени от пакистанските сили на 90%.На

12 Август избухнаха интензивни сблъсъци между талибаните и про-правителствените сили на Афганистан в Хелманд, Кандахар, Фарах, Забул, Нангархар, Багхлан, Кундуз и Бадакхстан. Всеки ден талибаните атакуват над 30 пъти различни точки в държавата.

На 13 Август талибаните стартираха нова пълно-мащабна офанзива в Кундуз и завладяха по-голямата част от област Кханабад, включително и 60 селища. Град Кундуз ще бъде следващата мишена на терористите. От пролета насам талибаните поставиха големи части от афганската територия под свой контрол отново. Правителството на Афганистан стартира военна операция в опит да възвърне контролът си над тези територии, но той не се увенча с успех. 

На 14 Август талибаните избиха 15 афганистански полицаи на контролно-пропусквателен пункт в областта на Муса Калах в провинция Хелманд.

През август президентът Ашраф Гани започна да критикува остро Пакистан относно нейната политика в Северен Вазиристан, определяйки действията на пакистанците като заплаха за Афганистан. Гани смята, че несъстоятелността афганистанската армия да се справи с контролът на афганско-пакистанската граница е проблем само на Пакистан и пакистанските власти трябва незабавно да прекратят военната си операция там.

Обяснението на ситуацията може би е следното. Афганистанските действия са свързани с опит да се охладят отношенията във външната политика на Пакистан и САЩ. Талибаните се считат за враг на САЩ и „Ислямска Държава“ в регионът, докато афганистанското правителство е техен съюзник. Нещо повече, експанзията на ИДИЛ на север е в унисон с целите на Белия Дом да дестабилизира руските и китайските граници. Неслучайно САЩ се опитва да разпали огнище между Кабул и Исламабад, за да провали мирните преговори между правителството на Афганистан и талибаните. Няма никакъв шанс за мирни преговори без подкрепата на Исламабад. Това би обяснило и липсата на влияние на „Ислямска Държава“ в този регион. Вероятно,  „Ислямска Държава“ са упражнявали някои неоткрити организационни , военни и други препарации за увеличаване на влиянието си в Афганистан.

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s