„New York Times“ през 94′ : Крим е Руски и винаги е бил такъв

Още през 1994г. жителите на Крим поискаха своята независимост от Украйна. За разлика от днес, тогава американските медии не видяха нищо необичайно. „Крим е руски и винаги е бил такъв“, пише „The New York Times“ в своя статия през 1994г.

krim

През 1994г. авторитетното американско издание „The New York Times“ публикува статия относно убедителната победа на Юри Мешков с 70% в президентската надпревара в Крим.

След като спечели изборите през януари, 1994г. Юри Мешков обеща да инициира референдум за кримската независимост през пролета на 1994г. Нещо повече – руският език бе приет като официален език, а рублата стана официалната валута на полуостровът. Мешков е първият и последен президент на Крим.

Мнозинството от жителите на Крим подкрепят напълно провеждането на референдумът през 1994г. Четейки днес американската медия, ние бихме „научили“, че Крим бил украински, че жителите му не искали да бъдат независими, че Русия ги е окупирала и че те всъщност нямат много общо с Русия. Ето какво се казва обаче в статията на „The New York Times“ от 1994г. :

„Нужна е промяна. Хрушчов даде Крим на Украйна като подарък през 1954г. Можеш да дадеш територия, както всяко друго физическо нещо, но не можеш да даваш хора, живи същества. Крим беше и е руски.“, пише в статията на „The New York Times“.

Американското издание разказва как правителството на Украйна, оглавявано тогава от Кравчук прави всичко възможно, за да попречи на жителите на Крим да изразят своето право на самоопределение и да проведат референдумът за независимост.

„В последствие, Мешков беше арестуван и изправен пред съд. Правителството в Киев направи всичко възможно, за да потопи в хаос полуостровът, беше изпратена армия, докато Мешков беше незаконно свален от неговия пост на президент.“, разказва „The New York Times“.

Статията на „The New York Times“ от 1994г. е доста различна и описва съвсем друга ситуация в Крим: безпристраста и обективна журналистика от времето, когато в САЩ все още можеше да се прави независима журналистика. Статията внушава идея, която днес би била еретична, а журналистът, който я е написал със сигурност ще бъде уволнен. Статията подчертава, че Крим е руски и че той попада в Украйна след като беше подарен от Никита Хрушчов през 1954г., а жителите на Крим имат право на самоопределение и ако желаят – да се завърнат в границите на Русия.

7 коментара to “„New York Times“ през 94′ : Крим е Руски и винаги е бил такъв”

 1. КОМЕНТАРЪТ ИЗЛИШЕН

  Какво каза Путин по време на посещение в Ялта, на „анексирания“ от Москва „украински“ полуостров Крим:

  „Що се отнася до членството на България в НАТО, това е свършен факт и не мога да кажа, че това ни безпокои. Не зная дали самата България се радва на това, но решението е взето. Това е суверенен избор „на българския народ“, ние се отнасяме с уважение към него и ще работим с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализирането на каквито и да е проекти, включително в областта на енергетиката, като например
  „Южен поток“, изхождайки от това, че реализацията на такъв проект е изгодна за България, за българската икономика, за българския народ. Ръководството на България „се отказа“ от този проект, но това не значи, че ние не смятаме да развиваме отношенията си с България. Обратното, СМЯТАМЕ ТАЗИ СТРАНА ЗА МНОГО БЛИЗКА – ДУХОВНО И ИСТОРИЧЕСКИ.“

 2. Не ми се вижда да е много обективна тази американска статия.
  Ето, наскоро в Анкара се проведе „Конгрес на кримските татари“, организиран от украински държавни служители. Те са изказали мнение, че „правата и свободите“ на кримските татари са нарушени и господин Порошенко е готов да предостави териториална автономия на татарски Крим, ако той се върнел на Украйна.
  Някакви си там татари от Крим пък протестирали пред турското посолство в Москва, че всичко е политическа манипулация, но авторитарният, простете – аворитетният турски президент Ердоган, известен със своята скромност и реални геополитически претенции обявил на конгреса, че Турция никога няма да признае настоящия статут на полуострова!
  Мисля, че след това изявление въпросът с Крим е решен!

  • Да въпросът е решен-Крим остава за винаги руски.А гютверяна Ердоган да се произнесе по въпроса за Кипър, беломорска тракия и други територии и да не си вре миризливия овчи гъз където не му е работа.

 3. Много готина статия от американския вестник. Сега нещастните хохлы ще си хапят задниците, така им се пада. Искат да станат 55 американски щат, може, на янките имв трябват моми за разплод, нещо да го закъсали.

 4. Тъп шизофреник !

 5. И какво от това? Надявам се този американски предател на САЩ, който е писал статията повече никога да не си е намерил работа! Krim is UKRAINIANS!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s