Wall Street се срива заради ниските цени на нефта

Американските акции бяха подложени на засилени разпродажби в четвъртък

trader460x276

Инвеститорите реагираха на новите исторически дъна при петрола. Те бяха нервни и заради неизвестните около паричната политика на Федералния резерв на САЩ на фона на новите макроикономически данни и отслабващия глобален икономически растеж, отбелязва CNBC, цитиран от „Investor“.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 356,70 пункта, или с 2,06%, до 16 992,03 пункта. Процентният срив е най-големият от февруари 2014 г. насам, а спадът в пунктове – най-големият от ноември 2011 г., посочва MarketWatch. Индексът затваря под 17 хил. пункта за пръв път от октомври 2014 г. насам. Поскъпващи сред 30-те компонента на Dow нямаше.

Широкият индекс Standard & Poor’s 500 се смъкна с 2,11% до 2 035,73 пункта, след като бе повлечен от енергийния сектор. Бенчмакрът слезе под ключово ниво между 2 039 и 2 045 пункта, което редица анализатори наблюдават. Същевременно индикаторът изтри всичко спечелено през годината. Сред 500-те компонента на индекса акциите на само 16 дружества поскъпнаха, а на останалите 484 – поевтиняха.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite отбеляза спад от 2,82% до 4 877,49 пункта след масови разпродажби на акции на технологични и биотехнологични дружества. Nasdaq отбеляза най-големия си спад от април 2014 г. насам.

Икономическите данни от деня показват, че през миналата седмица броят на първоначалните молби за помощи при безработица възлизат на 277 хил. Те остават в съзвучие с подобряващия се пазар на труда – тенденция, която подкрепя евентуалното решение на Фед да вдигне лихвите още тази година.

Индексът за бизнес активността на Фед във Филаделфия възлиза на 8,3 пункта през август, докато водещите икономически индикатори бележат понижение от 0,2% през юли. Освен това продажбите на съществуващи жилища нарастват до 8-годишен връх.

Протоколът от последното заседание на Фед остави инвеститорите да гадаят кога и с колко централната банка смята да вдигне лихвите. От декември 2008 г. основният лихвен процент в САЩ е на исторически ниско равнище близо до нулата, до което бе понижен в разгара на световната финансова криза.

На фона на 7-годишния минимум на безработицата в страната от 5,3 процента някои икономически анализатори очакват, че Фед ще повиши лихвите още на следващото си заседание по паричната политика, което ще се проведе на 16 и 17 септември. Техни колеги обаче коментираха, че протоколът не разкрива какви са намеренията на американската централна банка.

„Смятам, че петролът и геополитическите проблеми са истинските проблеми за пазара, защото виждаме по-слабия глобален икономически растеж, а по-бавният растеж в глобален план ще се отрази и на САЩ“, коментира главният пазарен стратег в Rockwell Global Capital Питър Кардийо.

„Мисля, че като цяло хората са разтревожени от Фед, като според мен това е първопричината“, заявява главният пазарен стратег на Boston Private Wealth Робърт Павлик. Той очаква едно покачване на лихвите в САЩ до края на годината и коментира, че сега инвеститорите излизат от по-рисковите експозиции.

На корпоративния фронт акциите на Apple поевтиняха с 2,05% до 112,65 долара на фона на разпродажбите в технологичния и биотехнологичния сектор, където загубите за компаниите бяха по-сериозни. Цената на акциите на Apple е най-ниската от януари насам, като технологичният гигант претърпя най-дълбоката си корекция от две години насам, добавя MarketWatch.

Facebook изпревари Google по трафик към новини. Книжата на социалната мрежа изгубиха 4,95% от стойността си до 90,59 долара.

Акциите на Twitter се сринаха с цели 5,83% и затвориха при цена от 26 долара, която е по-ниска от първичното публично предлагане на компанията насам.

The Walt Disney Company и Merck поведоха губещите в състава на Dow Jones. Книжата им поевтиняха с 6% и 4,6%, съответно.

Analog Devices, Netflix, Micron Technology и SanDisk Corp. се оказаха в дъното на индекса S&P 500. Акциите на всички се сринаха с по 7%.

Все пак имаше и отличаващи се. Пазарната капитализация на Nortek за момент скочи с 20%, след като се появи информация, че United Technologies ще придобие производителя на вентилационни системи. В крайна сметка акциите на Nortek затвориха със 17% ръст в цената до 86,78 долара.

След края на търговията своите междинни отчети ще публикуват Hewlett Packard, Gap, Salesforce.com и други.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи до 2,09%, а тази по 2-годишните ДЦК доближи 0,67%.

На пазара на суровини цената на контрактите върху суровия петрол с доставка през септември срина с 1,07% до 40,83 долара за барел, като не успява да се задържи над 41 долара. Цената на фючърсите върху петрола сорт Брент днес е надолу с 2,06% до 46,19 долара.

От своя страна на фона на разпродажбите на акции цената на фючърсите върху златото отбеляза ръст от 2,24% до 1 152,30 долара за тройунция.

Доларът поевтинява спрямо валутите на водещите търговски партньори на САЩ, а еврото се изкачва над курс от 1,12 долара.

3 коментара to “Wall Street се срива заради ниските цени на нефта”

  1. А статии няма-а-а-а… Нито „алтер“, нито „конвенционалтер“! Световните медии срамежливо цитират опасенията на Потрошенко, че Русия е струпала 50 000-на армия на границата с Украйна и се готви да нахлуе в югоизтока. Те разбира се не информират за изявленията му, че се е възползвал от половингодишната пауза на Минското „примирие“, за да увеличи по всякакъв начин боеспособността на украинската армия, че това не бил никакъв братоубийствен конфликт и вече без всякакви компромиси, като един възроден Наполеон ще отвоюва териториите си от „терористите“! А на Путин се полага само сконфузено да се свива и да повтаря колко нежелано е за него силовото уреждане на конфликта. Е, дал там някакви шест „МИГ 31“ на сирийците, но по отношение на Украйна му е позволено да бъде само безучастен наблюдател!

  2. Жалко че няма всеки ден новини ако това се промени мисля че посещаемоста на сайта рязко ще нарастне! Това е сериозен проблем който снижава интереса на много хора защото е разочаровашто да проверяваш за новини и да неоткриваш нищо след което отново повтарящото се разочарование уморява! Моля пускайте повече статии!

  3. Хамерика умира! УРА! УРА! УРА! Мисля че до 3 месеца ще има големи новини в световен мащаб!
    Хамериканската ПОЛИЦИЯ е купила един милярд патрона! Хамерика е постройла затвори за 50 милиона човека…!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s