Играта свърши

Киев отчаяно проси пари и внимание от всеки и се мъчи да задържи Украйна в топ-новините, но истината е, че темата „Украйна“ приключи отдавна, остава да видим какво ще се договорят русите и янките

untitled

 

Не е ясно как точно Москва и Вашингтон ще си поделят Украйна, но едно е ясно: тайните преговори между Обама и Путин продължават и двете страни са съгласни, че безпорядъкът в Украйна трябва да бъде спрян. Американският лидер се увери, че Украйна не си струва усилията.

Че тя не бива да се превръща в причина за поредния сблъсък между САЩ и Русия при положение, че войната в Сирия, например, тече с пълна сила. Именно там са съсредоточени усилията и на русите и на американците, там е същественият сблъсък. От друга страна Щатите си имат една огромна заплаха в лицето на Китай и насочват все повече и повече ресурси срещу тях. Практически Китай и САЩ са във война: икономическа, военна (через сблъсъкът си в Югоизточна Азия и ядрената надпревара в регионът), кибер и информационна война.

На този фон Украйна вече изглежда като досаден придатък на гърбът на новите си евро-американски покровители. На всички стана ясно, че след като десетилетия наред Украйна беше издържана и подпомагана от Русия, то тя очакваше същото и от новите си тъй наречени „партньори“. Но,  нито Вашингтон, нито Брюксел има намерение да седнатдо леглото на болната Украйна и да я храня с лъжичката, както правеше Русия. Оказа се дори напротив – например миналата година, при все, че щяха да я „спасяват“, Украйна даде 11 млрд.долара на кредиторите наведнъж и получи обратно кредит от 9 млрд.долара. Тоест, даде повече, отколкото получи като кредити. Освен това все още никой не е дал обяснение накъде излетя златния резерв на страната от летище „Бориспол“. В 2:00 през нощта на 8 Март, 2014 четири автомобила „Фолксваген“ натовариха украинското злато и то най-вероятно отлетя към САЩ.

Разбира се европейските чиновници дадоха да се разбере, че членството на Украйна в Европейският съюз е невъзможно, макар че именно с това залъгваха украинците. Първата работа на новата еврокомисия беше да хлопне вратите и да затвори съюза за прием на нови държави минимум до 2020г. На изпроводяк Барозу заяви че

„Такава страна като Украйна няма място в ЕС“,

при все че той беше един от папагалите, които най-яростно обясняваха как само да бъде свален Янукович и хоп – Украйна я чакало „светло европейско бъдеще“ като член на съюзът. Изключително притеснително е, че все пак имаше невежи хора, които вярваха на подобни лъжи. Трябва да си дадем сметка, че в Украйна живеят около 50 млн. души и то бедни и презирани от „Европа“ източноевропейци, половината от които никак не са съгласни нито с инсталираното си ново правителство, нито с това Украйна да стане американски сателит, какъвто всъщност вече е. Трябва да сме наясно, че ЕС се движи на няколко скорости – от една страна имаме непокорниците от Южния клуб, в който влизат страни като Гърция, Италия, Испания и Португалия, от друга икономическия лидер, който диктува политиката – Германия и държави като Франция и Великобритания, които са сред малкото запазили своята национална идентичност и които се опитват да преследват собствените си интереси. При все че Великобритания ще проведе референдум дали да не напусне ЕС, тъй като дори тя счита, че е загубила своя суверенитет.

Колкото до асоциацията с Евросъюзът трябва да погледнем цифрите. Европа увеличи експорта за Украйна, но наложи куп мерки, които да блокират украинския износ към държавите-членки. Освен това Европа си има достатъчно бежанци, че да приема и икономическите емигранти от Украйна. Онзи ден в Лондон натовариха на бусове десетки украински гастербайтери и ги изгониха. Държавите от ЕС въвеждат мерки, които да възпрепядстват украинците да се настанят в тях. 

Вносна сланина – 

няма майтап. Ситуацията след „Майдана“ и започнатата от Киев война срещу Югоизтока и икономическото подчиняване на Украйна е толкова плачевна, че тя внася дори любимата си сланина. „Сала, произход: Германия“…макар и да изглежда дребнотемие това е повече от показателно.

Канадски, американски и европейски фирми (последните едвам се докопват до парче от баницата, заради американците и канадците) получават концесии с престъпни условия, рушвети и откровенни лъжи. В момента Киев разпродава държавните ресурси на Украйна, провеждайки приватизация, след която всичко попада в ръцете на американците. Последно американците получиха 1300 заводи и фабрики за 771 млн.долара като се има предвид, че през миналата година същите тези фабрики и заводи бяха оценени на 29 млрд.долара. 

Илюзиите и еуфорията от „Евромайдан“ отдавна се изпариха. Таня живее в Лвов, работи на две места и общите й доходи са „цели“ 85$-месечно. Предлага ми брак. Представяте ли си?! Такъв „брак“ сключи Украйна със Запада, че остана съвсем гола, използвана и чудеща се как да се сгрее през зимата.

Няколко случая от тези дни. Украйна, тоест официален Киев, се държи като евтина проститутка, която никой не ще да погледне, но тя се натиска ли натиска. Всичко това става в рамките на два-три дни! Говоря за следното. 

Първо Европа даде да се разбере, че не й пука дали Украйна има пари, за да се запаси с газ за есенно-зимния период. Отказаха й кредит от раз. Пък и кой луд ще дава пари на Киев?! Парите ще отидат в джоба на разни панове, приближени до Порошенко и приятелчетата му. Нека не забравяме, че американците описваха пан Порошенко в докладите си като „засрамения олигарх“. Всички много добре знаят какво представлява той. Включително и че крупния олигарх-президент обича да пие още от сутринта. Ясен е на всички. След като не получи пари от Европа Украйна започна да се моли и да преговаря с „Газпром“ да й осигури газ, който тя да изплаща на по-късен етап. Какво?! Молите се на държавата, която според вас воюва с вас повече от една година, струпвала и вкарвала войски и срещу която предприемате какви ли не безумни мерки да ви дава газ? Отново? „Газпром“ и украинската „Нафтогаз“ постигнаха споразумение. Поне през есента и началото на зимата оставената да фалира Украйна ще има с какво да се отоплява. Въпреки че най-вероятно отново ще има ограничения. Миналата зима хората в Киев намалиха къпането…

После Киев получи добри вести – кредиторите склониха да им опростят 20% от дългът. Само че това, което им взеха надхвърля стократно тези двадесет процента, но както и да е. Пак е нещо. Вдъхновени, на следния ден украинците помолиха и Русия да им била опростила част от дългът. Москва им се изсмя. После се роди „гениалната“ схема откъде да вземат пари като обявиха тържествено, че Монголия е отговорна, че през 13-ти век монголците избивали украинци. Поискаха компенсация и то голяма. Монголския премиер беше лаконичен:

„През 13-ти век светът не е чувал за такова нещо като Украйна“, 

заяви той и даде да се разбере, че няма да даде и стотинка на хиените в Киев.

Ако трябва да си правим равносметка, то Украйна загуби много от „Евромайданът“ насам. Загуби Крим, който никой не си правеше илюзиите, че Русия няма да си вземе обратно, загуби Донбас, който макар и да заема 5% от територията на Украйна генерираше над 20% от целия БВП на страната и беше нейното индустриално и промишлено „сърце“, изгуби евтиният руски газ, златния резерв и най-вече илюзиите, че скъсвайки с Русия ще си намери нови партньори в лицето на американците и европейците, които за разлика от Русия нямат никакво намерение да я хранят и да пълнят гушите на олигарсите с кредити, които народът на Украйна да връща след това. Няма и военна помощ, ако сте забелязали. Е, Великобритания например изпрати двайсет-трийсет военни джипчета на по 40 години, които Киев се оплака, че вече се разпаднали, а САЩ изпрати бинтове и марли, но толкова. 60% от смъртните случаи в украинската армия са причинени не от опълченците и „руския агресор“ (от който просим газ), а от водката и наркотиците. И това го призна командването. Хайде сега да си представим, че САЩ или някой друг достави на украинската армия натовско оръжие. В ръцете на пияните украински войници то няма да бъде особено полезно, това са си разходи на вятърът. Съвсем скоро Украйна ще обяви и официален дефолт. 

Редица ключови институции и министерства в новото правителство на Украйна бяха оглавени от граждани на чужди държави (повечето от САЩ и Канада) по предложение на фонда за набиране на професионални кадри на Джордж Сорос „Renaissance Foundation“. Голяма част от организаторите на „Евромайдан“-а са възпитаници на същия фонд на известния милиардер. Такъв е и новият министър на икономическото развитие и търговията на Украйна Айварас Абромавичус, впрочем – чужденец, който заяви с усмивка и пълно спокойствие неотдавна, че Украйна е в „практически фалит“. Не че това бе новина за някой.

И все пак Европа малко или много, в лицето на Франция и Германия, се противопостави на поредната американска авантюра, тъй като този път тя се оказа в задният двор на Европа. Стигна се до споразуменията от Минск, а американците и руснаците в момента провеждат преговори как да си поделят Украйна тъй че да остане някаква буферна зона между НАТО и Русия. Нека не забравяме, че след като Русия се съгласи Германия да се обедини и да влезе в алиансът то американците следваше да спрат да трупат войски по границите на Русия и да разширяват алиансът, приемайки нови източноевропейски държави. Договореност, която не спазиха, както виждаме днес. Затова и Вашингтон ограничи действията си само дотам да създаде една малка бригада с команден център Полша от смесен тип – поляци, украинци и латвийци. Всъщност тази бригада беше идея на…Янукович, когато пан Порошенко беше назначен от него за външен министър. Аха! Не бяхте чули, че олигархът-преизидент трябва да е много благодарен на злия Янукович за политическото си развитие, нали? Така е в Украйна. Истерията свърши, украинците разбраха, че са били излъгани, че положението само се влоши и тепърва ще се влошава, осъзнаха какво изгубиха и как вече не са топ-тема в новинарския поток. Защото омръзнаха. Защото Европа иска Киев да спазва споразуменията „Минск“, да престане да бомбардира собствените си граждани, да приеме фактът, макар дежурните „възмущения“, че Русия ще си вземе черноморската база и Крим, че членството в ЕС и НАТО е неприемливо и че пари няма да има. Пари, които разни панове да пъхнат в джобчетата си, както правеха с парите от руския газ и разпродажбата на украинската армия, докарвайки я до такова отчаяно състояние, че да не могат да се справят с разни селяни и младежи-бунтовници на югоизтока. Както виждате и пропагандата между Москва и Вашингтон стихна. В момента Обама и Путин водят активни преговори и Украйна трябва да се готви за най-лошото – моментът, в който „големите“ ще се договорят и тя ще си сърба попарата от кашите, които надроби и от влошените отношения с Кремъл. Вече никой не иска да говори и за сваленият малайзийски „Боинг“ над Украйна. Най-вероятно свален от украинците, а ако бяха виновни сепаратистите или русите, то доказателствата отдавна щяха да бъдат представени. 

Войната в Сирия е много по-важна. Украйна вече не е на дневен ред. Само за тази година Обама се подписа под 65 млрд.долара, които да бъдат дадени на наемниците в Сирия. Заедно с Турция пиратстват из сирийското небе, а Путин и Иран предприемат ответни ходове. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 коментара to “Играта свърши”

  1. Малоумен идиот си Putin Huilo. Бега да връткаш свирки на маймуняка Обонго или на лапаш сбръчкания на унграрския евреин кръвопиец Шорое

  2. Да, за жалост Путин спечели в Украйна. Обама е един страхливец, трябваше да вземе цяла Украйна, да сложи атомни бомби в Украйна и да ги насоич срещу съседна РАША.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s