В Сирия става все по-горещо…

За разпределението на силите в Сирия и движението на „Ислямска държава“, за появата на един нов играч на бойното поле, евентуалните контакти на Асад с джихадистите и пробойните в коалицията между Русия и Иран в Сирия

2200

Терористичната организация ИД разполага с 80 000 бойци. Около 30 000 са в Ирак, а останалите – в Сирия. Това съобщава първият заместник-председател на ФСБ генерал Евгений Сысоев, цитиран от близкоизточни източници. Около 30 000 са чужденците, от които 7 000 са от постсъветското пространство, но има също така и граждани на Западна Европа, Северна Америка и Австралия.

В настоящия момент руското разузнаване счита, че терористите от ИД контролират 40% от територията на Ирак и около 50% от територията на съседна Сирия. Тези констатации идват в светлината на отправените преди два дни заплахи от страна на ИД към Русия, че ще бъдат осъществени нападения „много скоро“.

Въпреки нанасяните удари от двете коалиции терористичната организация показва силни способности за съпротива. Според сайта „Ракка се унищожава тихо”, създаден от жители на този окупиран сирийски град, настроени анти-ИД, преди два дни терористичната организация за пръв път е използвала ракети със среден обсег на действие – 50 км. Тя е изстреляла четири ракети от позиция в село Хиша, намиращо се на 50 км от завзетия от кюрдските бойци стратегически град Тел Абияд в Източна Сирия. Терористите са обстрелвали тренировъчен лагер на кюрдски бойци, които са в рамките на новосформираната Сирийска демократична армия (СДА). Както беше отбелязано, последната е съставена предимно от бойци на „Частите за народна защита”, военното крило на Партията демократичен съюз, оглавена от Салих Муслим. Турция я възприема като крило на ПКК.

Според последните военни сводки СДА е завзела около 250 кв. км в провинция Хасаке от ИД. По първоначални планове това формирование, което наброява около 50 000 души трябваше да се насочи към сирийската столица на ИД – Ракка. Плановете обаче се промениха, насочвайки се към Хасаке. Плановиците на СДА считат, че ако започнат атаките срещу Ракка, терористите ще се оттеглят в райони, които са погранични с Турция. Това ще затрудни контактите и продоволствието на бунтовническите милиции, чийто тил е Анкара.

Идеята на стратезите (най-вече САЩ, които въоръжават СДА и Турция) е бойците на ИД да се насочат към централните части на страната, а не към северните части на Сирия. Така сблъсъкът с коалицията, водена от Русия ще се засили, а този с бунтовниците – ще намалее.

Проправителственият турски вестник Йени Шафак, цитиран от опозиционния сирийски сайт „Ад дурар аш шамия” отбелязва интересна, но непотвърдена, информация на турското разузнаване. В нея се говори, че през май 2015 г. в Дамаск са се срещнали представители на сирийското разузнаване, ПКК и ИД. Срещата е била четиридневна и е проведена в дамаския хотел „Шам палас”. Темата е била планиране на атентати в Турция след изборите на 7 юни 2015 г. с цел дестабилизиране на страна. Подобни разкрития не са прецедент. Миналия месец лично премиерът Давутоглу заяви пред турски медии, че неговото разузнаване има записи на проведена среща между представители на сирийското правителство, ПКК и ИД в град Хасаке. Срещата се е провела на 28 май 2015 г. Целта е била да се разпредели контрола върху турско-сирийската граница и респективно да се засили натиска върху бунтовниците, подкрепяни от Анкара. 
Вчерашните атентати в южното предградие на Бейрут също имат своето логично обяснение. Те са израз на отмъщение на ИД за освободеното ключово военно летище Куирис, около Халеб от съвместни военни части на сирийската армия, ирански паздарани и Хизбула, под руски военен чадър. То беше под обсада повече от две години. През 2013 г. летището беше обсадено от Сирийската свободна армия, но впоследствие тя беше изтласкана от терористите от ИД. Последните заеха тяхното место. Вчера проправителствени сирийски медии отбелязаха, че лидерът на Хизбула Хасан Насрала е празнувал за нанесеното на ИД поражение в тази стратегическа позиция.
През последните дни военните действия се интензифицираха поради засиления руски ангажимент. Според изтекла, но непотвърдена информация, в Кремъл са дали времева рамка на своята военна интервенция в Сирия – 6 януари 2016 г. Тогава в Русия се празнува Коледа. Поради тази причина Москва натиска за политическо решение на конфликта, което внася и все по-сериозни разногласия между партньорите в нейната коалиция. Москва е тази, която контактува със Запада, арабските страни и сирийската опозиция за разлика от Техеран и Дамаск. Така се получават разногласия по основни политически въпроси. Става въпрос най-вече за съдбата на сирийския президент Башар Асад.

Вчера иранският министър на разузнаването Махмуд Алауи отправи най-силните критики към руската политика в Сирия. Той я нарече „директна заплаха за иранската национална сигурност”. Ръководителят на иранските паздарани Мохамед Али Джаафари пък обвини Русия, че „се е ангажирала в Сирия, за да защити собствените си интереси”. Подобни настроения в Техеран обясняват и евентуалното отсъствие на външния министър на Иран Джауад Зариф на следващата среща за разрешаването на сирийската криза, която ще се проведе във Виена.

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s