Сръбски журналист опровергава лъжите на Запада относно Крим

Сръбкия журналист Славица Павлович разказва за впечатленията си от визитата си в Крим, които силно се различават от тиражираните в западните медии публикации относно живота на полуостровът…GTY_ukraine_ml_140318_3x2_1600

Миналата седмица прекарах няколко дни в Крим, където посетих втората международна конференция за млади журналисти под наслов „Крим – поглед от друг ъгъл“. Над 70 журналисти от 20 държави от Азия и Европа, под 37-годишна възраст, присъстваха на срещата.

Идеята бе журналистите да се запознаят с положението в Крим на място, за да се уверят верни ли са твърденията, които се тиражират от месеци насам, в западната преса. Например, някои френски вестници напоследък публикуваха статии, описващи катаклизъм и катастрофа на полуостровът – празни супермаркети, глад, повишение на цените, докато заплатите останали същите. Други западни издания публикуват материали под същият наратив.

Това са всеизвестни лъжи и аз имах възможността да се уверя с очите си. Други журналисти също. Журналисти от Сърбия, Босна и Херцеговина, с които се сприятелихме, също и колеги от Гърция, Белгия, Киргизстан и други държави.

Мнозина биха помислили, че мероприятието е било руска или кримска пропаганда, но това изобщо не е така, тъй като организаторите, сред които имаше и много сериозни журналисти от Съюза на журналистите в Крим, само ни призоваха да бъдем обективни в репортажите си за видяното в Крим. Особено ми допадна частта от речта на секретаря на съюза, който заяви:

„Господа, вие сте в Крим. Пишете само истината за това, което сами сте видяли тук.“

Разбира се, аз бях добре запознат с Крим още преди пътуването си – с нейната история, хората, с икономическата ситуация. Черпих информация както от западни, така и от източноевропейски медии. Крим е бил част от Русия до 1954г. Една от най-големите забележителности в Крим е замъкът на Романови, където царското семейство е прекарвало своите лета, както и къщата на един от най-великите писатели – Антин Павлович Чехов.

1_-_1_2_-31-ef718-5a98c

Славица Павлович

Никита Хрушчов, който е украинец и първия съветски лидер след Сталин, дава Крим на Украйна през 1954г. Бил ли е опортюнист, предвиждащ бъдещия крах на СССР, или просто е анексирал Крим към Украйна с цел по-лесна организация и управление (тъй като Киев е по-близо)? Днес можем само да гадаем. Но едно нещо е ясно: в Крим мнозинството жители са етнически руснаци, по численост след тях се нареждат самоопределящите се като украинци, има и голям брой други етнически малцинства като германци, гърци, татари и арменци. Разговарях с представители на техните общности и всички ми казаха едно – Русия даде надежда на всички жители на Крим, не зависимо от техния етнически произход.

Крим е известен морски курорт, който осъществява огромни печалби от туризъм. Преди парите бяха изсмуквани от Киев. Малка част от печалбите на Крим оставаха на полуострова. Доказателство за това е град Симферопол, където всичко изглежда като замръзнало в 1990-те. Въпреки че градът има летище, впечатляващ театър, инфраструктура – нищо не е пипнато от разпада на СССР до днес, което сочи, че Украйна, чрез централизираната система на управление, само се е възползвала от Крим и не е инвестирала нищо. Затова на кримчани им е дошло до гуша от поведението на Киев.

С изключение на Ялта и Севастопол, които са крайбрежни градове, ситуацията е напълно различна, от описваната в западните медии. Вярно е, че цените са леко повишени сравнение с тези от градовете във вътрешността на страната, но става дума за курортни селища, където е нормално цените да са по-високи. Но ако сравним цените с тези в Белград – някои стоки като храни и облекло са в пъти по-евтини. Откакто Крим бе присъединен отново към Русия цените са се повишили с 2.5% – нещо, което отбелязват западните медии, но пропускат да отбележат, че заплатите също се повишиха – с 3%, което говори за икономически ръст.

Магазините са пълни, транспортът е добре организиран макар че няма много автобуси, което отдавна е така, защото тук почти всички имат автомобили. Цените на горивото са много по-ниски, сравнение с тези в Сърбия.

Имах възможността да беседвам и с някои украинци. Украинците в Крим определят управляващите в Киев като фашисти и макар да се самоопределят като украинци ни най-малко имат желание да влизат с пререкания с руснаците, особено пък заради правителството в Киев. Останалите малцинства също са обнадеждени, защото след присъединяването на Крим към Русия икономическото им положение се е подобрило, докато от колапса на СССР до този момент на полуострова са свикнали да затягат коланите все повече и повече. Навсякъде по стените виждах графити с Путин и патриотични надписи. 

През последните дни на срещата, правителството в Киев и украинските журналисти разпространиха съобщение, в което описват мен и останалите участници като „банда журналисти-престъпници“, както и осведомление, че нямаме право да посещаваме Украйна и сме заплашени от до 5 години затвор за „нарушение на териториялната цялост на Украйна“.

И тъй като никой друг досега не ме е наричал „бандит“, считам техните думи за комплимент, защото абсолютно същите определения са използвали и фашистите относно Съпротивата през Втората световна война.

 

– От полуостров Крим: Славица Павлович,

превод: Alter Information

 

 

3 коментара to “Сръбски журналист опровергава лъжите на Запада относно Крим”

  1. Mrazia Rosia , mrazia Krim, mrazia VSI4KI VIIII GLOPATZI!!! SAMO USA!!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s