Журналист от „Дойче Веле“ размазва Петро Порошенко (видео)

Журналиста Тим Себастиан от „Дойче Веле“ зададе редица неудобни въпроси на украинският президент, на които той се затрудни да отговори адекватно

Без име

В предаването „Конфликтна зона“ на „Дойче Веле“ журналиста Тим Себастиан проведе интервю с президента на Украйна пан Петро Порошенко.

Петро Порошенко, който бе свикнал на комфорт в западните медии в месеците непосредствено след свалянето на Янукович и в разгара на украинския конфликт, когато медийната война между Запада и Русия гореше с пълни сили този път се оказа неподготвен и изненадан от неудобните и прями въпроси, които Себастиан му задаваше настоятелно. Темата на предаването бе „Нарушава ли Украйна договореностите за прекратяване на огъня?“

Журналистът от „Дойче Веле“ попита Порошенко как смята да върне Крим, който беше даден на Украйна през 1954г. и остана в нейните рамки след 1991г., след като няма нужните ресурси за това. Очевидно е, констатира интервюиращият, че Русия няма намерение да връща Крим на Украйна и Запада, макар негласно, го е приел. „Това би било самоубийство за Путин, наясно ли сте с това?“ – попита Тим Себастиан.

В още по-неловко положение изпадна пан Петро Порошенко, когато водещият му припомни думите на немския външен министър, Валтер Щайнмайер, който миналия ноември заяви категорично:

„Виждам партньорство с Украйна в рамките на НАТО. Не членство“

Тим Себастиан попита Порошенко дали вече е осъзнал, че Украйна никога няма да бъде член нито на НАТО, нито на ЕС, не заради друго, а защото Русия и Запада са се договорили и са се съгласили, че това би било недопустимо. На практика, Тим Себастиан, установява, че за Запада не си струва да обтяга отношенията си с Русия допълнително заради Украйна и е отстъпил, отмятайки се от обещанията за членство във военният алианс и евросъюзът. Тъй като нямаше какво да отговори, Порошенко започна да борави с кухата реторика за „европейските ценности“ и „солидарност“  – похват, с който си служат мнозина президенти на слаби и малки държави, когато нямат какво да кажат, а силно им се иска да се харесат на западните политици.

Според него парите изобщо не били важни, а именно тези общи „ценности“ в рамките на евросъюзът. Журналистът обаче не остана трогнат и му даде пример с бежанците – една от темите, по която в целия ЕС се наблюдава пълен разнобой. Точно, както и по украинския въпрос – заби последния пирон опитният журналист.

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s