Службите ще ни следят още повече в интернет под предлог, че борят тероризма

Възползвайки се от удобния момент, българските власти решиха да засилят още повече контрола и следенето в интернет над обикновенните граждани

facebook-browsing-625x326

МВР залита към ограничаване на права на гражданите, вместо да затегне контрола по границите.

ДАНС, МВР и разузнаванията ще се фокусират върху „следене на терористи в интернет“. Това става ясно от правителствената стратегия за борба с радикализацията на тероризма, към която е прикачен план със задачи за отделните служби. Така атентатите в Париж реално ще бъдат използвани не за затягане на граничния контрол заради преминаващите бойци на „Ислямска държава“, нито за разкриване на корумпираните служители, които участват в трафика на нелегални чужденци, а за повече контрол в интернет.

Новите мерки със сигурност ще засегнат повече права на гражданите, отколкото на екстремистите, тъй като още след атаката в редакцията на „Шарли Ебдо“ през януари се разбра, че радикалните елементи ползват криптирани връзки, до които подслушващите нямат достъп. Въпреки това МВР смята интернет пространството като приоритетно за службите, като няма и дума как ще се осъществява контрол дали не се злоупотребява със следенето.

От малкото конкретика в плана се разбира, че трябва да се създаде работна група за законодателни промени, чрез които да се спрат изказвания и послания в интернет и в медиите, чрез които се подбужда към омраза. Записано е, че трябва да се разработи методика, с която да се установят сайтове за „екстремистка пропаганда и открити призиви за насилствени действия“. Като друга мярка се посочва, че службите трябва да повишат възможностите си да идентифицират и пресичат „възможностите за комуникация чрез интернет на лица, подозирани в съпричастност към терористична дейност“. Предвижда се да се изградят системи за уведомяване на военната полиция и НСО при евентуален терористичен акт.

За водеща институция при голяма част от мерките е определена ДАНС с нейния контратерористичен център, който бе създаден от предишното правителство. В графата със законовите промени обаче водещо е МВР, като е предвидено то да търси съдействие от интернет доставчиците. МВР и сега има възможност за пряк достъп до трафичните данни, така че цялото мероприятие може да се окачестви като отчитане на дейност и търсене на повод за ограничаване на граждани и медии.

Основните рискове от тероризъм у нас идват от „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“, се посочва в стратегията.

„Наличието на голям брой чуждестранни бойци от европейски държави в състава на различни екстремистки и терористични формирования в конфликтните зони увеличава риска и заплахата срещу България. Завръщащите се в страните на произход джихадисти, силно радикализирани и с богат боен опит, генерират сериозни рискове и заплахи за сигурността не само на съответните държави, но и за региона като цяло, включително за България“, пише в документа. Участието на страната ни в антитерористичната коалиция и българските контингенти по света също увеличава риска от нападение. Като сериозен риск са посочени хилядите имигранти, които преминават през страната. „

Не може да се изключи вероятността завръщащите се у нас след обучение лица да се ангажират в пропаганда на радикални идеи и опити за реализацията им в страната“, се отбелязва в стратегията.

Само преди ден стана ясно, че близо 27 хил. нелегално влезли в страната мигранти са избягали от бежанските центрове тази година и очевидно са заминали на Запад, без ДАНС и МВР да противодействат на това. Вътрешният министър Румяна Бъчварова пък призна, че полицията не покрива плътно границата и в резултат стотици чужденци биват залавяни чак във вътрешността на страната. По този въпрос обаче в антитерористичната стратегия няма нито дума.

ШПИОНИРАНЕ

Американският министър на отбраната Аштън Картър предлага социалните мрежи да бъдат наблюдавани и дори шпионирани с цел противодействие срещу пропагандата на „Ислямска държава“. „Нужно е да бъде намерен способ, който да не противоречи на свободния и открит интернет – от една страна, а от друга – да ни позволи да защитим хората“, заяви шефът на Пентагона на форум, организиран от в. „Уолстрийт Джърнъл“. По-малко от 24 часа след предупреждението си към ИД хакерската група „Анонимните“ започна да публикува личните данни на предполагаеми екстремисти. Активистите са съставили списък на потребителски акаунти в „Туитър“ и сайтове на ислямисти в опит те да бъдат свалени от мрежата. Поне едно от публикуваните досиета включва адреса по местоживеене на лице, за което се предполага, че набира хора за ИД в Европа. „Анонимните“ твърдят, че вече успешно са ударили над 5500 профила и страници.

СПОКОЙСТВИЕ

Въпреки че стратегията на МВР сочи като потенциално гнездо на екстремизъм чуждите религиозни училища в България, които се намират в ромски гета, засега там няма извънредни мерки за сигурност. В ромската махала на Пазарджик, където миналата година ДАНС арестува 13 души за проповядване на радикален ислям, не са изпращани допълнителни сили, обясниха от МВР. В квартала имало полицейски участък с криминална и охранителна полиция и засега не били постъпвали сигнали за нередности там. Акциите на ДАНС през последните 7 години оставиха впечатление, че тези гета са средище на ислямисти.

 

2 коментара to “Службите ще ни следят още повече в интернет под предлог, че борят тероризма”

  1. Нека следят, но и да знаят, че „допуснат ли“ атентат на територията на ТЕРИТОРИЯТА, то ще си платят с лихвите.

  2. Целенасоченият контрол по принцип е нещо положително, лошото е, че световната мафия, която създаде и продължава да поддържа тероризма го прави за осъществяване на собсвени цели. Заедно с всичко останало тя сътвори 11-ти септември и оттогава в целия свят се осъществява шпиониране на населението като предпоставка за цялостно налагане на една световна диктатура !

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s