Не е само Париж: защо всички игнорират бруталната атака в Бейрут?

Журналистката Анна Милър от „Rolling Stone“ недоумява защо всички медии и световната общественост така избирателно изказва съпричастност и състрадателност. Бе взривен руски самолет с 224 души, в Кения бяха убити 147 невинни човеци, в брутална атака на ИДИЛ в столицата на Ливан – Бейрут бяха избити 47 души, но отзвука в медиите и респективно в световната общественост е съвсем различен…

1030141323

Докато светът страда за Париж, аз си задавам въпроса защо хората не са трогнати от същите трагедии, но в други точки на света.

Унищожителните атаки в Париж оставиха стотици мъртви и ранени, парализираха френската столица, за първи път тероризма на ИДИЛ се пренесе и в Западния свят.

В дните след атаката Франция получи подкрепа и съпричастност от всяко кътче на света. Емпайър Стейт Билдинг и операта в Сидни засветиха в цветовете на френския флаг. Фейсбук бързо пусна приложение, позволяващо да оцветим профилните си снимки с френския трикольор под наслов „подкрепа за Франция и гражданите на Париж“ и опцията „safety check“, посредством която жителите на Париж да уведомят приятелите си в социалната мрежа, че са в безопасност.

Президента Барак Обама заяви, че

„…това не е атака просто и само над Париж…не само срещу хората на Франция, но и срещу цялото човечество и общите ценности, които споделяме“

Но имаше и друга атака на ИДИЛ в края на миналата седмица, която беше не по-малко жестока. Тя се случи в Бейрут – градът, който много мои предци наричат „дом“ и в който днес аз работя като кореспондент. Атаката, обаче, беше слабо отразена в западните медии. Съобщения и постове в знак на солидарност с Париж заливат профила ми в социалната мрежа, приятелите ми изказват възмущението си и скръбта си от събитията във френската столица, но аз се питам: с какво французите са повече от избитите в Бейрут? Защо избирателно изказваме съпричастността си? По-малко ли страдат моите хора за ливанците, отколкото за парижаните?

В следобеда на 12 ноември, четвъртък, двама терористи от „Ислямска държава“, чиято самоличност все още не е разкрита, се самовзривиха на претъпкан пазар в Бейрут. 44 души бяха убити и още 239 невинни бяха ранени. Това беше една от най-жестоките терористични атаки от години насам в Бейрут.

Въпреки че терористичната организация, стояща зад атаките в Париж и Бейрут бе една и съща, западните медии ги отразиха под съвсем различни наративи. В Париж ИДИЛ атакува младите и свободни хора на Франция, изби дузина невинни, които бяха отишли на концерт, футболен мач и ресторант. Описвайки зверския атентат в Бейрут, извършен от ИДИЛ западните медии с пълно безразличие и хлад, дори и задоволство, описват, че джихадистите са ударили „крепостта на Хизбула“ в „северените предградия на Бейрут“. За разлика от парижани, там живеели предимно „бедни шиити“, отбелязва още западната преса – факт, който явно показва, че тези жертви са по-малоценни от парижани. Атаката беше описана и като „наказание“ затова, че Хизбула подкрепя Сирийската арабска армия, която се бие срещу „Ислямска Държава“ в Сирия.

Медиите пропуснаха да отбележат, че в тези „северни предградия на Бейрут“ има много бежански лагери за палестинци, живеят много ливанци, сирийци и други. Но за тях нямаше „safety check“ или трикольор в знак на солидарност в Facebook. Излишно е да споменавам, че над Емайър Стейт Билдинг и операта в Сидни не беше прожектирано кедрово дръвче – националния символ на Ливан.

Научно доказано е, а и емоционално разбираемо, че малка трагедия в собствения двор предизвиква повече мъка , отколкото глобална катастрофа от другата страна на света. Но в случаите в Париж и Бейрут е объркващо защо излиза, че едните са достойни за всеобщата мъка и солидарност, а другите не. Това не говори ли за лицемерие? И защо насилието в един град се отразява слабо, с безразличие, а в друг става повод за международна кампания?

Не става дума само за Париж и Бейрут. Става дума за всекидневните взривове и кланета в Сирия и Ирак, които не представляват особен интерес за медиите. Става дума за милионите иракчани и сирийци, които бягат от разрухата, която нашите държави им донесоха, създавайки благоприятна почва за възхода на „Ислямска държава“. Става дума за това, че в този болен свят паспортът определя колко „струва“ твоят живот…

 

 

Анна Милър

(превод: Alter Information)

7 коментара to “Не е само Париж: защо всички игнорират бруталната атака в Бейрут?”

  1. SundanceKid добре ,че живееш в цивилизования свят на любимците си САЩ , Западна Европа и прочие за да ти простим за неграмотното изписване на Сибир! Надявам се по някакъв начин да разбереш , че и в Сибир живеят хора а не ГМО-та като теб!

  2. да сте контра на цивилизования свят, например САЩ и Израел.

  3. Интересен коментар на SundanceKid, питам се само дали, ако беше роден/а в Бейрут или твой близък беше попаднал в самолета, който се разби,щеше ли да си на същото мнение?

  4. На г-жа Милър, като журналистка, би трябвало отдавна вече да ѝ е известно, че новите „общи ценности, които споделяме“, за които говори Барак Обама, нямат нищо общо с човечност и равноправие, а са „ценности“ на двойните стандарти. За това говори красноречиво и предходния коментар на фашизирания чифутин Сундансекид, който би изпратил всички спасили се от бомбите му гои в СЕбир!

  5. Много ясно. На никой не му пука за пияните рашки и резаците.
    Да се бомбардират. Повече.
    И само да ви питам вие къде бихте живели – в Бейрут или в Париж? Ето за това на всички им пука за Париж и на никой не му дреме за скапания Бейрут. Но вие в тоя сайт много обичате да говорите за „източното православие“, Русия, Палестина, Близкия Изток и да сте контра на цивилизования свят, например САЩ и Израел. Марш в Себир!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s