24 ноември: ген. Чочоолу премазва циганското гето в Пловдив с танкове

Преди 37г. – през лятото на 1978г. група цигани нападат млада двойка влюбени съпрузи с цел да ги ограбят. Младият мъж оказва съпротива, за да защити бременната си съпруга и по време на неравностойната схватка е прободен фатално с нож, отговорът на българските власти е безкомпромисен…

7_744

Историята е ужасяваща и наподобява американски екшън. Лятото на 1978 г. е. Млада семейна двойка се разхожда в квартал „Изгрев“, непосредствено до копторите в „Столипиново”. Тълпа цигани се юрва срещу семейството, за да плячкосва.

Мъжът оказва съпротива и е заклан заедно със съпругата си, която е бременна в третия месец. Милицията така и не залавя убийците.

Закланият младеж е племенник на ген. Стою Неделчев – Чочоолу, който по това време командва армейските части в Старозагорски окръг. Той пристига в Карлово, където е дислоцирана една от най-големите за соцлагера въобще танкова бригада. Нарежда два батальона да се отправят към Пловдив и повежда колоната. Хората му обграждат „Столипино“, където като мишки се се скрили 50 000 цигани.

Събарят една къща, а генералът довежда до знанието на обитателите на квартала, че ако до сутринта не му предадат убийците, ще започнат да събарят и другите. 
Понеже се стъмва, той издава заповед никой да не се показва навън, преди да се разсъмне, защото ще стрелят на месо. Идват тежко въоръжени милиционери и започват да претърсват домовете. Група мъже на млада  и средна възраст, въоръжени с брадви и ножове, оказват съпротива, но направо са пометени от милиционерите, които прибягват и до брутални действия, пише „Десант“.

Всеки, у когото е намерен нож, брадва или нещо друго, което може да се използва като оръжие, е арестуван и затворен в мазетата на пловдивската община. Там попадат и жени, които отправят клетви към блюстителите на реда и военните. 
При акцията са открити крадени вещи, пари, за които тези, у които са намерени, не могат да дадат обяснение за техния произход.

„Столипино“ изтръпва в панически страх. След няколко дни някой „пропява“ на милицията кои са убийците и те са заловени. Ген. Чочоолу иска да му ги предадат и лично да ги разстреля, но милицията успява да ги опази и ги предава на прокуратурата. Оказва се, че това са 9 мъже на възраст от 23 до 36 г. Съдът осъжда 4 от тях на смърт, а останалите получават от 17 до 25 г. лишаване от свобода.

Случилото се така наплашва обитателите на „Столипино“, че до 1992 г. никой от тях не си позволява да извърши дори най-дребното престъпление. За самоволно проведената от Чочоолу акция му е наредено да излезе в неплатен отпуск, а на следващата година (1979 г.) генералът е отстранен от всички длъжности.

Стою Иванов Неделчев – Чочоолу е роден през 1908 г. През 1934 г. е заловен и влиза в затвора с 8-годишна присъда. Там се запознава с комунистически деятели и възприема техните идеи. Амнистиран е от деветнадесетомайците, които го включват в градските бойни отряди на партията.

Когато възниква партизанското движение, той създава и оглавява отряда „Христо Ботев“, а освен това е и командир на Старозагорската въстаническа оперативна зона. Два пъти е осъждан на смърт по Закона за защита на държавата, но е неуловим. Тогава се сдобива с прозвището Пантерата. Тази му дейност е пресъздадена във филма „Осмият“, в който главната роля се изпълнява от артиста Георги Георгиев – Гец.

 

18 коментара to “24 ноември: ген. Чочоолу премазва циганското гето в Пловдив с танкове”

 1. Циганите вън от България.На камилата трън.На магарето х…й.Циганите от дума не разбират.

 2. Ако трябва да сме точни, събитието се случи в началото на лятото на 1980 година. Семейството не са се разхождали из Столипиново, а са се прибирали късно вечерта в централната част на града, когато са нападнати и бременната жена е убита. Тогава наложиха вечерен час на всички цигани в града. Някои от тях, които е трябвало да ходят 1-ва смяна на работа, или да се прибират вечер късно от работа, ги тресеше голям страх. Много спешно събраха една група от около 25-30 млади образовани хора от тяхната общност на курс в партийната школа, която се помещаваше в бившата печатница на вестник „Отечествен глас“- сградата срещу входа на техническия университет. Между тях имаше и един висшист, завършил право. Преподаваха им, обучаваха ги, култивираха ги, за да може като се завърнат в своите среди, да повдигнат нивото на етноса. Малко часове за лекции, защото не бяха научени да издържат и поемат информация, Бяха им организирано посещения на филми, театрални постановки, екскурзии из града и близките околности. Не знам какъв беше резултата от заниманията с образованият им елит на онзи етап. Но дълго време помнеха този случай. И ако в държавата ни днес се спазват и прилагат законите, няма да се случват трагедиите, на които ставаме свидетели.

 3. Моля ви, следете и запомнете всички, които сеобявят за толерантност и лоялност! отбележете, кой пръв ще заговпори за европейски ценности и справедливост! ОТ ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ!

  • Моля ви, следете и запомнете всички, които се обявят за толерантност и лоялност! Отбележете, кой пръв ще заговори за европейски ценности и справедливост! ОТ ТЯХ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПОЧНЕ!

 4. Толерантните политици, които си мислят, че с търпимостта си пазят етническия мир не разбират ли , че точно тяхната неадекватност ще принуди силово организирани групи да вземат нещата за „раздаване на справедливост“ в свои ръце? Всъщност, тридестгодишното им безхаберие е на ръба да разпали конфликт с непредвидими последици.

 5. Абе стига циганин. Ром. Вмирисана сган

 6. НЯМА ЛИ НАЙ-СЕТНЕ ДА СЕ СПРЕ С ТИРАЖИРАНЕТО НА ТАЗИ ЕЛЕМЕНТАРНА ЛЪЖА! НИКОГА ЧОЧОУЛУ НЕ Е ВКАРВАЛ ТАНКОВЕ И ПОДОБНИ ИДОТЩИНИ, ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПРЕЗ 1978 ГОДИНА КОГАТО ТОЙ ОТДАВНА Е ПЕНСИОНИРАН И БОЛНАВ СТАРЕЦ. и СЛУЧАЯТ НЕ Е ПРЕЗ 1978 ГОДИНА, А ПРЕЗ 1981 ГОДИНА И ИМАШЕ ШЕСТ МЕСЕЦА ВЕЧЕРЕН ЧАС1 АМАН ОТ ПРОСТОТИИ!

 7. Добре си спомням тоя случай.По това време бях войник и ме бяха пуснали в отоуск.Приятели не преувеличавам,но в Пловдив по главната един циганин не можеше да се види,толкова време им държа влага,че те самите започнаха да се култивизират.Да,а беше по времето на соца,но имаше хора ,които спазваха законите(и,които действаха на своя глава)Нали и Бойко е генерал,що тогава им лиже гъзовете на циганите…това гадно отвратително племе.В целия свят никой не ги обича.Жалко ,че Хитлер си отиде…той беше почнал да произвежда сапун,но с този сапун се къпеха животните …

 8. Значи, главнокомандващият 1978-ма е бил 70 годишен.

 9. Подкрепям напълно направеното от генерала и считам ,че и днес не трябва да има компромис. Циганите трябва да знаят ,че се намират в правова БЪЛГАРСКА държава и трябва да спазват установения ред в страната в противен случай никаква милост към онези цигани ,които опетняват с престъпленията си МИЛОТО НИ ОТЕЧЕСТВО.

 10. Да не пропускаме факта ,че се случи с негов племенник !

 11. Ние тука в Америка направо стреляме по негрите.

 12. До Георги Димов – Думата „циганин“ е непозната в езика им. Навсякъде по света може да си ги наричат както си искат, но те се самоназовават Рома /мн. ч./ Те и италианците са наричани „влохи“ от поляците, ама нали не ги смяташ за власи? Мога да продължа с примерите, но няма смисъл, защото ТИ си уверен в това, че циганите никъде не ги наричат “роми“, което е побългарената версия.

  • Къде другаде как ги наричат-не знам, но в Италия са zingari- ,дзингари, което в речника е цигани. А колкото до валохи, може и да ги наричат, защото по гарите и на всички многолюдни места крадат румънски цигани, които не е тайна са най- много в Европа.истинска напаст. И нашенските цигани са в кюпа. Няма разбита банда в Италия, в която да не се появи и някой циганин, на който в паспорта му пише българин

 13. Ако не се вземат адекватни мерки срещу циганите(не ромите,защото никъде по света циганите не са наричани роми),и продължават политическите заигравки с използването на техните гласове за политически цели от господа управляващите – те ще се радикализират и ще си имаме Българска Ислямска Държава,която си отгледахме сами чрез безхаберието на държавата ни и безнаказаната корупция на отговорните фактори…Това за съжаление е публична тайна…Не мога да повярвам,че толкова години „Демокрация“…не можа да се намери един сърцат БЪГАРИН,който да постави всичко на мястото си!…Не току-така е казал поета: „Българио за тебе Те умряха….“ Георги Димов – Русе

 14. Помня събитието.Имаше голямо народно одобрение.За съжаление в Българи вече няма такива хора.Принципите и смелоста се замениха с безхаберие и пари.n

 15. Дали е Чочолу или Дочолу……..свалям шапка на такива принципни хора…………………

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s