Ердоган не би свалил руския Су-24 без предварителна договорка с американците

Едва ли Турция е взела решението да извърши провокацията със свалянето на руския Су-24 над Сирия без „зелена светлина“ от своите партньори във Вашингтон, а може би и други свои партньори от играчите в Сирия…

 

Икономически и геополитически интереси – това са причините за свалянето на руския Су 24 над Сирия от турски изстребител F-16. Самолетът бе свален в район, контролиран от джихадистите. Район, в който след консултации с американците, руснаците са получили потвърждение, че не се намират т.нар. „умерени“ опозиционни фракции, а именно терористи.

В същия този район в последно време Русия разузнаваше, установи и унищожи голям брой колони от камиони превозващи заграбен сирийски нефт към Турция. Както знаете  турски компании като Delta Rubis, Gulf Petrol, Star Pet, Bayegan Grup, FTZ, Power Trans и Kizil Grup и др. изкупуват нефта от терористите на изключително ниски цени от порядъка на 10-15$ за барел. В схемата е замесен и Израел, който осигурява фалшив произход на нефта, свидетелстващ произход от Египет. Държавите-членки на ЕС го купуват също на ниска цена и дружно се преструват, че не знаят откъде идва. Това е и една от причините Запада да не постигна особени успехи в „борбата“ си срещу ИДИЛ – те не спряха контрабандата на петрол, не удряха кладенците и колоните от камиони, контролирани от терористите. Освен това в този район, в който бе свален руския бомбардировач Су-24, от месеци насам е установена зона, в която се търгува само с турски лири. Терористите наказват със смърт всеки, който бива хванат да търгува със сирийската валута. Тук става за огромните икономически интереси на Турция и много от нейните съюзници и личните амбиции и геополитически цели на Ердоган в Сирия и Близкия Изток, които включват свалянето на Башар ал Асад на всяка цена.

Геополитическото измерение на тази провокация е свързано и с заформилата се коалиция между Франция и Русия срещу ИДИЛ. Французите смениха окончателно курсът си на политика спрямо Сирия. Те биха подкрепили кантонизацията на арабската страна, но вече приоритет не е свалянето на Башар ал Асад и въоръжаването на умерената опозиция. Дума трябва да се спомене и за тази т.нар. „умерена опозиция“ – показателно за нейната същност е, че огромен брой от бойците от фракциите, които американците и турците определят като „умерени“ отдавна се бият на страната на „Ан Нусра“ и ИДИЛ в Сирия. Американците и оглавяваната от тях коалиция можеха в рамките на тази година, в която имитираха, че воюват срещу джихадистите да ги попилеят – буквално, но не го правят, защото имат интерес от тях. Те са най-голямата и надеждна сила, която се бие срещу оказалата се доста жилава Сирийска Арабска Армия и Башар Асад, те контрабандират нефт и затягат газовата хватка над Кремъл, който разчита да попълва своят бюджет именно от износа на суровината. Въпреки медийното затъмнение, повече от година насам Турция се тресе от скандали. В Парламента чакат отговор какво е правил Билал Ердоган, синът на турския лидер Реджеп Ердоган, на срещи с представители на „Ал Кайда“, чака се опровержение на появилите се данни и доказателства, че Билал Ердоган, чрез свои фирми, участва в контрабандата на гориво от Сирия в съдружие с ИДИЛ, на това, че в частната болница на дъщерята на Ердоган – Сюмие, се лекуват стотици бойци от „Ислямска Държава“. Видно е и че Турция си сътрудничи и подпомага бойците на „Ислямска Държава“, които се разхождат необезпокоявана на сирийско-турската граница, подпомага ги финансово и с оръжия. Официално турците и американците тренират на турска територия наемници, които вкарват в Сирия. Именно в тези погранични райони бе свален руския Су-24. Свалянето на руския бомбардировач е провокация, ход, който турците не биха направили без „зелена светлина“ от американските си партньори. Това е ход срещу Русия и държавите, които наистина воюват срещу терористите в Сирия, но същевременно подкрепят официален Дамаск. Този удар идва само дни, след като Франция започна да нанася съвместни удари с руснаците и да обменя разузнавателна информация. Това решение на френското ръководство дойде след бруталните терористични атаки в Париж на 13 ноември 2015г.

Подобно сваляне на чужд боен самолет става само по заповед на ниво министър, главнокомандващ армията. Тоест „най-отгоре“. Самия турски премиер призна, че лично е наредил свалянето на руския самолет. Президента Ердоган веднага поиска спешно съвещание на държавите-членки от НАТО. Целта бе да бъде задействан член 5 от устава на организацията, според който алианса отвръща съвместно, веднага щом държава-членка е била подложена на нападение или военна агресия. Това обаче не мина и извънредната среща беше по член 4 – спешно съвещание. Започна шикалкавенето: Турция твърди, че била предупредила руския самолет 10 пъти преди да го свали със своя изстребител F-16. Публично твърдеше, че руския самолет категорично е навлязал в турското въздушно пространство и е летял в продължение на минути, нарушавайки го. После се оказа, от писмото на Турция до ООН и дадените данни пред партньорите от НАТО, че самолетът е навлязал в турското въздушно пространство в рамките на 17 секунди. Става доста съмнително как за 17 секунди турците са дали 10 радио-предупреждения на руските пилоти. Но дори и да е така – те са свалени над сирийска територия и в крайна сметка самата Турция е нарушила международното право, сваляйки руския самолет над територията на Сирия, чиито официални власти са дали разрешение на руските си партньори да извършват бойни полети срещу терористите на нейна територия. Очевидно е и че най-вероятно става дума за грешка на пилотите, ако изобщо са навлизали в рамките на 17 секунди в турското въздушно пространство.

Опитвайки се да си спечели ролята на влиятелна сила в Близкия Изток Турция повече от година дейно подкрепя всякакви формирования в Сирия – в това число и терористични. Но сега, сваляйки руския Су 24, който бомбардира позиции на джихадистите точно в този район Ердоган окончателно свали маската и показа, че ги подкрепя. 

Районът, над който Су-24 бе свален се контролира от туркменски групировки и е неслучайно избран. Бойци, които обаче се оказаха не туркмени, предварително бяха разположени в готовност да посрещнат с куршуми руските пилоти. Бяха разположени и камери, както и друга бойна група, която в последствие свали единия от руските вертолети, които бяха пуснати в спасителна операция за издирването на руските щурмани.

Убийството на руския летец, който се спускаше с парашут в планинската местност в северна Сирия е било ръководено от Алпаслан Челик. Голямата медийна лъжа е, че убийците на руския пилот са туркмени от района, защото така е по-изгодно. Алпаслан Челик е турчин от град Кебан, провинция Елязъг и е син на бившия кмет на този град. Преди години заминава за Ирак, а сега се бие в Сирия. Оказа се, че той и убийците на руския пилот не са никакви туркмени, а членове на ултра-дясната националистическа групировка „Сивите вълци“. Те нямат проблем да действат в терен контролиран от туркмените, защото турското ръководство подпомага самите тях. 

Редица западни медии като „Ройтерс“, „Си Ен Ен“ и тн. побързаха да вземат интервю с този представян като „тюркмен“ етнически турчин, който е инструктиран да говори пред медиите, че е „тюркмен“.

Преките извършители обаче не са най-съществената подробност. Прави впечатление мълчанието на държави като Германия и Франция, Великобритания и тн. Единствено американците заявиха, че свалянето на руския Су-24 „може би е оправдано“. Френския лидер Франсоа Оланд направи няколко посещения и срещи с ключови партньори – Великобритания, САЩ, Италия, Германия, но не получи никаква значителна подкрепа и окончателно скрепи участието на Франция съвместно с руснаците срещу терористите в Сирия, след като накрая се срещна с руския президент Владимир Путин. Трябва да напомним, че подобни обиколки правеха и миналата зима, заедно с немския канцлер и накрая отидоха в Кремъл, последваха споразуменията от Минск, а украинския конфликт утихна. И тогава и сега американците едва ли са очаровани от самостоятелните действия на опитващите се да се еманципират европейски лидери. Защото европейските лидери отдавна виждат, че американците водят политика, която не е в техен интерес и повече не искат сляпо да се подчиняват. Конкретно за Близкия Изток се видя и недалновидността на американците, които стовариха огромен парен чук над целия регион. Арабската пролет се оказа Арабска зима…

Лицемерие?

През юни 2012г. турския лидер Реджеп Таип Ердоган заяви, че

„Краткотрайно нарушаване на турското въздушно пространство не е основателна причина за свалянето на самолета-нарушител“

Какво остава, ако това е руски самолет, навлязал за 17 секунди и оттеглил се веднага, след като е коригирал курса си? Освен това турците представиха един единствен запис, на който се чува „You are approaching…“ – което на български означава „Вие наближавате…“ – турското военновъздушно пространство. Тоест, руския самолет, в този момент, не се е намирал в турското небе. Къде са останалите 9 записа? И в крайна сметка с какво право Турция навлиза във въздушното пространство на Сирия, за да сваля самолет на трета държава? 

Освен това – на 26 ноември 2015 военно-въздушните сили на Турция, на три пъти са нарушили въздушното пространство на Гърция. Като цяло, от януари до август 2015 г. са регистрирани 1306 нарушения на въздушното пространство на Гърция от 101 военни самолети на Турция. В 28 от случаите турските самолети са прелетели над територията на Гърция, съобщава генералният щаб на ВВС на Гърция. Как ще реагира Турция, ако, с основание, гърците свалят техен самолет? 

Руския отговор

Според някои анализатори руснаците нямат друг ход освен от своя страна също да свалят турски самолет. Засега обаче: Путин отказва да разговоря с Реджеп Ердоган и ако в близко бъдеще двамата не проведат среща, за да изяснят случая, това означава, че наистина е твърде възможно руснаците да отговорят напълно пропорционално на свалянето на техния Су-24. Ердоган отказва да се извини и продължава да шикалкави, плетейки версията, че Турция едва ли не е била нападната или поне подложена на военна агресия. На другия ден турските самолети останаха по военните бази по заповед на Ердоган – светкавично Русия блокира със радари и ракети турското въздушно пространство и турските изстребители дори не можеха да изпълняват дежурните си полети по охрана на въздушното пространство. Освен това – Русия немедлено премести крайцер „Москва“ по крайбрежието на Латакия в близост до своята база в сирийската провинция. Доставени бяха и мощните комплекси С-400, които, както обяви руското военно командване, ще свалят всяка цел, която сметнат за заплаха в сирийското небе.

Русия веднага наложи икономически санкции, ето накратко кой-какво губи от тях:

1. Туризъм
– Морските курорти на Турция губят. Руснаците са най-многобройните туристи в страната след германците. Москва чрез изявление на външния министър Лавров вече призова гражданите си да не пътуват в Турция заради опасност от терористични атаки, както в Египет, а има и искане на руската Дума да се спрат всякакви граждански полети между двете страни.
– Руската държавна агенция по туризъм също препоръча да се преустанови продажбата на туристически пакети до Турция. Някои големи компании вече реагираха и смъкнаха офертите си.
– Загубата е 4.4 млн. руски туристи (2014) – относително платежоспособни. Оценки за харчлъка няма, но се предполага, че става дума за около 4 млрд. долара. Италия и Гърция реагираха веднага и възползвайки се от удобния момент облекчиха визовия режим за руските туристи през сезон 2016. 
2. Хранителни стоки
– До момента руската забрана за внос на хранителни продукти от Европа не важеше за Турция. Данните за 2014 г. показват, че 4% от износа на Турция – основно хранителни стоки и текстил са за руския пазар. Става дума за доставки на стойност 6 млрд. долара, които в близко време ще умрат напълно. За тази година до края на септември, откакто започна конфликтът на Русия с Ердоган покрай Башар Асад, турският износ е бил ограничен на 2.7 млрд. и надали ще мине 3 млрд. За догодина не прогнозирам повече от 0.7 млрд.
3. Транспорт
– и турските стоки за Русия, а и много от руския износ за Турция и региона е в ръцете на турски превозвачи. Ситуацията след намесата в Сирия драматично се променя и в скоро време приходите ще се сведат почти до нула
4. Енергетика – всички губят.
– Турция е най-големият купувач на руски природен газ след Германия. Москва е основният доставчик на синьо гориво за Турция. Годишно Анкара се нуждае от 50 млрд.куб.м. газ, като 28-30 млрд. от тях идват от Русия. Русия доставя и нефт и нефтени продукти за Турция. По данни на руското посолство в Турция Москва е четвъртият по големина доставчик на петрол за Анкара за 2013 г. Цените за Турция са преференциални. Турция няма как да прекрати изцяло този внос – особено на газ за районите около Истанбул. От намаляването на обемите губи и Русия.
– Замисленият газов Турски поток умря засега или поне е в клинична смърт за няколко години напред.
– Проблемно става изпълнението на контракта с „Росатом“ за строителството на АЕЦ с 4 реактора за 20 млрд. долара.
5. Суровини
– Заедно с Египет Турция е най-големият купувач на руска пшеница. За предходната пазарна година, която приключи на 30 юни, данните сочат, че Анкара е платила за 4.1 милиона тона жито от Русия. (към 0,6 млрд. долара)
– Турция е сериозен пазар и за руските полуготови изделия от стомана на стойност от около 0.5 до 1 млрд. в различни години.
Това е първи и най-бегъл преглед. Възможно е например Анкара да увеличи процедурните усложнения за преминаване през Босфора. възможни са най-различни сценарии.

 

Турция не би свалила руския самолет без това предварително да е обмислено и съгласувано със Вашингтон. Те просто не биха го направили на своя глава. Тези, които повече от година имитираха, че воюват срещу ИДИЛ, докато всъщност имат изгода от тях, използваха своите безплодни удари, които никога не бяха насочени по крепостите на джихадистите или по километричните колони от тирове, превозващи заграбения петрол към Турция, като параван. Когато Русия се намеси играчите, които искат да свалят Башар Асад на всяка цена и да си поделят Сирия (САЩ, Турция, Израел и кралствата от Залива) се изнервиха, защото тя започна да помита техните „прокси бойци“ в Сирия, а сирийската армия започна да напредва значително. С намесата си с военни удари в Сирия Владимир Путин обърка всички планове. Повечето опоненти на руския президент не очакваха, че той би действал толкова непоколебимо и смело, започвайки своя кампания срещу джихадистката паплач.  Но нека не забравяме, че тя бе започната, след като дълго време Путин предлагаше на американските партньори да нанасят съвместни удари. Те обаче предпочетоха да си действат в рамките само на своята собствена коалиция. Видно е, че руската и американската коалиции срещу ИДИЛ преследват различни цели. Това е висш пилотаж в геополитиката: двата противоборстващи си лагера се противопоставят по такъв прикрит, впрочем вече недотам, начин. И двете коалиции официално се бият срещу джихадистите, но на практика – едната страна е готова да ги подкрепя и използва срещу режима в Дамаск, а другата наистина да ги унищожи. Първо – защото подкрепят легитимната власт в Сирия и второ – защото утре тези джихадисти ще са пред портите на Руската Федерация. Колкото до Европа – те вече са тук…

7 коментара to “Ердоган не би свалил руския Су-24 без предварителна договорка с американците”

  1. Що му обръщате внимание на това лайненце ИВО бе хора. Не виждате ли, че „Ко ми давате минуси лелелелелелелел изнервям се!!!“ мисълта му е като една 18 годишна пикла която се изнервя,че не може да си намери iphona в модерната си торба. От това което е съчинил стигам до извода, че е инфантилен пубер които и войник не е ходил и нищо повече. Пикльо!

  2. Мисля, че след изложеното в статията фактическо състояние на нещата, едва ли вече трябва да си задаваме въпроса и кои са главните играчи в атентата срещу руския пътнически самолет, свален над Египет !

  3. Ха ха ха. Аз съм руски агент. Сега ще те проследя по IP от къде пишеш и ще ти изпратя двама майстори сюнетчии, за да ти помогнат по-лесно да се приобщиш към турското общество и НАТО.

  4. Ко ми давате минуси лелелелелелелел изнервям се!!! Този анализ е писан от човек на руското разузнаване личи си поосведоменоста, терминологията и ВСИЧКО!!!

  5. Спрете да пишете срещу Турция. Вие българи ли сте?! Турция е наш партньор в НАТО, а България е членка на НАТО! Ясно? Ако толкова ви е мило за Русия признайте си че сте руски агенди.

    • „Иво“? Точно защото сме българи, ние „обичаме“ Турция. А знаеш ли защо влязохме в НАТО и в Европейския съюз ? Ти чул ли си, че в който съюз влезем, дните му са вече преброени ? Е, та точно затова влязохме, защото повече от 80% сме руски агенДи и това беше тайната ни мисия. Нали вече сам виждаш накъде отиват нещата …

    • Иво,ти си един огромен ГЛУПЕНДЕР !!!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s