Меркел иска да накаже Източна Европа заради бежанците – „Шпигел“

Това е сделката: Меркел дава 3 млрд.евро на Турция, ако тя ограничи бежанския поток, но сметката ще бъде платена от източноевропейците, коментира немското издание 

dc582c4095dce5eab97cc00f860e4465

В немското издание „Шпигел“ се появи статия, озаглавена „Меркел иска да даде урок на източноевропейците“. 

Малко преди провеждането на насрочената среща ЕС-Турция по въпроса с бежанците в рамките на евросъюза тече огромна борба за пари. Пари, които да платят „сметката“ за добрата воля на Турция да намали броя на бежанците, заливащи Европа от нейна територия. Немския анализатор от „Шпигел“ Питър Мюлер коментира, че Меркел и Ердоган са сключили „мръсна сделка“, която двете страни ще завършат окончателно в неделя: освен визовите облекчения и отстъпки, които ЕС ще предостави на всички турски граждани, Турция ще получи и 3 млрд.евро за подобряване условията в бежанските лагери на своя територия. Те, обаче, коментира немското издание, ще бъдат платени от държавите от Източна Европа.

По всичко личи, че опитите на Ердоган, който съвсем умишлено контролира огромния наплив на навлизащи през България и Гърция т.нар. „бежанци“ да извлече дивиденти за Турция чрез тях ще се овенчаят с успех. Позицията на България все още е неясна: въпреки, че българския премиер Бойко Борисов заяви, че не е съгласен на наша територия да се изгражда т.нар. „транзитна зона“ за бежанци, Ангела Меркел обяви от наше име и от името на гърците, че сме се били съгласили. Официално – правителството ни подкрепяло визовите облекчения за турските граждани и щяло да настоява за „квалифицирани бежанци за българския бизнес“. 

Дни преди завършването на преговорите германците умишлено протакват. Води се яростна кампания откъде да бъдат предназначените за Турция за периода 2016-2017 3 млрд. евро. Сумата е ясна, но съвсем не е ясно откъде ще дойде тя. Според „Шпигел“ – от джоба на източноевропейските държави. Еврокомисията е твърдо решена да отдели не повече от 500 млн.евро от евробюджета.

Изданието коментира, че немския канцлер Ангела Меркел бил изключително раздразнен от поведението на новоприетите източноевропейски държави в евросъюза. Те протестирали и обявявали, че не искат повече бежанци и нелегални имигранти и намаляването на субсидиите и плащането на лъвския пай от сделката с Турция щяло да бъде, според изданието, добър урок за Източна Европа. Така те щели също да бъдат солидарни в решаването на бежанския проблем.

Меркел не е доволна от желанието на източноевропейските държави достъпът на бежанците да бъде тотално спрян, което е в разрез с политиката на квоти, които инициират немците. Според плана на Ангела Меркел десетки хиляди бежанци и нелегални имигранти трябва да бъдат преселени или върнати в държавите от Източна Европа, сред които и България. 

3 коментара to “Меркел иска да накаже Източна Европа заради бежанците – „Шпигел“”

  1. На тази и клопат яко дъските. Тя покани имигрантите в ЕС, без да се допита до останалите страни членки, после започна да им налага квоти и сега вместо да затвори с тези пари външните граници на съюза, ще ги дава на Реджеп. После ще му дава още и още и още, докато свят светува и ние ще ги плащаме.
    С три милиарда евра може да се построят гранични съоръжения като непревзимаеми крепости и да не зависим от анадолския тиранин, който в момента издевателства като направлява тези потоци.

  2. super…i bez tova BG Se obesludi!

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s