Светът става все по-негостоприемен към американския паразит

Американците прехвърлят части от огромния си външен дълг, който към днешна дата надхвърля $18 трлн.долара и така, възползвайки се от монополното положение на долара паразитират над глобалната икономика. Същевременно от десетилетия насам се наблюдава безконтролно печатане на американската валута и отказа от нейното златно обезпечение. И докато всички „оплакват“ руската икономика и особено след санкциите потриват ръце, твърдейки че всеки момент Руската Федерация ще фалира нещата изглежда стоят друго яче, ако сравним перспективите пред икономиките на американците и руснаците. Руския външен дълг е много нисък – едва 599 млрд.долара и докато американските трезори се изпразват, руснаците трупат все повече и повече злато. Именно златото е скритото оръжие на руснаците и китайците, които имат реалния шанс, макар и не в близко бъдеще, да торпилират щатския долар
maxresdefault
Само до 2000г. Русия е опростила дългове на други държави на стойност $140 млрд.долара. Същевременно руския външен дълг намаля рекордно през управлението на Владимир Путин – само през 2014г. той намаля с 32,7%, а този на ЦБ на Русия – с 34,2%.

При това тактиката на Путин е да увеличава златните резерви на страната. В пари, това означава, че само през 2014г. Путин е намалил държавния дълг с цели 129, 367 млрд.долара, снижавайки го до 599,497млрд.долара.
Дългът на САЩ пък вече надвишава $18трлн.долара, правейки страната сред най-задлъжнелите във света. Това е 110% от БВП на Щатите. Според мнозина анализатори единственото, което крепи САЩ от практическия фалит са фактори като постоянното увеличаване на държавния дълг, което е своенравно на паразитиране над световната икономика и машинациите за удържане на Долара като световна резервна валута и продължаването на продажбата и разплащането в петролната индустрия в долари. Последното става със благоволението на саудитските им партньори и останалите държави-членки на ОПЕК, но страни като Русия и Китай и останалите държави-членки на БРИКС вече търгуват нефт в държавните си валути именно, за да отслабят влиянието на т.нар. „петро-долар“.
Най-задлъжнели американците се оказаха към преките си конкуренти от БРИКС.  Русия– 131.6 млрд. долара,  Бразилия – 256.4 млрд. долара и Китай – най-големия кредитор на САЩ –  близо 2 трилиона долара. 
Въпреки че засега американската валута остава най-силната и държи добри позиции западните партньори вече гледат с недоверие: държави като Германия панически си искат златото, което се съхранява във ФЕД, но американците правят всичко възможно, за да отклонят исканията им. Никога в трезорите на Федералния резерв не е имало толкова малко злато.
Въпреки ясните данни, които показват, че американската икономика е в практически колапс долара държи добри позиции въпреки безконтролното печатане и липсата на златно обезпечение. За това беше жизненоважно Вашингтон да накара Европа (в разрез със собствените й интереси) да налага икономически санкции на Русия – за да отслаби икономиката и валутата й. Това обаче в дългосрочен план не решава проблемите на американците – зад руската рубла стоят огромни и нарастващи спорадично златни резерви, докато в трезорите на ФЕД остава все по-малко злато. Затова още преди много години американците се отказаха от златното обезпечение на долара – нещо, което бяха длъжни да гарантират срещу това, че световната икономика разчита на американския долар като на световна резервна валута. В дългосрочен план никой не печели от изкуственото понижаване цените на петрола – нито американците, нито ОПЕК, нито саудитите, нито монархиите от Залива. Но губят руснаците и засега, очевидно, това е единственото, което е важно за Вашингтон и съюзниците им. Особено в момент, когато Русия се опитва да върне позиции в Близкия Изток.
 
Освен срещу руската рубла американците са длъжни да играят и срещу европейското Евро и британския Паунд. По време и след кризата, курсът на еврото към долара падна с 25%, а този на британския паунд – с почти 30%. Не само Русия, но и BRICS, като цяло, постоянно изразяват недоволство от ориентираните към долара глобални монетарни конвенции, включително Бретънуудските институции – МВФ и Световната банка. Ето защо неотдавна те пристъпиха към формирането на собствени паралелни институции и подписаха няколко двустранни споразумения за взаимни плащания с техните собствени валути, както и с търговски партньори извън BRICS, с цел да намалат зависимостта си от долара. Но макар че тези инициативи тласкат БРИКС и, съответно, глобалната икономика, като цяло, към отказ от долара, самият процес върви бавно и, ако не станем свидетели на международна монетарна криза, вероятно ще отнеме години.
Златната рубла
Ако днес Русия реши да въведе пълно златно покритие на рублата, това би било много по-адекватна политическа стъпка, отколкото през 1989 и 1998, когато руското правителство е много по-нестабилно и непопулярно, а икономиката на страната е далеч по-слабо интегрирана с тази на Китай, Германия и други водещи държави и се зароди тази идея.
Нещо повече, през последните години Русия натрупа огромни златни резерви, които – с оглед на сегашните пазарни цени, биха покрили гигантските 27% от цялата парична маса в рубли. Това е много високо ниво, което далеч надхвърля първоначално установения от Федералния резерв на САЩ минимум за златното покритие. Освен това, независимо от санкциите, Русия продължава да е голям нетен износител, затова руските златни резерви, по дефиниция, най-вероятно ще продължат да нарастват, а не да намаляват. Русия съумя да увеличи дотолкова златния си резерв, че той може да покрие значителните 27% от руската валута в злато, докато едва 2-3% от американския долар е обезпечен със злато. 
На фона на тези постижения на Путин като лидер, не може да не се отнасяме към него сериозно и следва да обърнем по-голямо внимание на твърденията му, че иска да сложи край на „диктатурата на долара“. Тоест, напълно възможно е той наистина да разиграе „златната карта“, която крие в ръкава си, като така ще се опита да убие с един куршум два заека: от една страна ще укрепи рублата и руската икономика, а от друга – ще свали долара от трона му. В резултат от това можем да станем свидетели на известен период на международен монетарен и съпътстващ го икономически хаос, но тъй като Русия и без това е подложена на сериозни санкции, тя няма кой знае какво да губи. Възможно е Путин да стигне до извода, че именно сега е моментът за подобна решителна стъпка. Дори ако приемем, че той вече си е извоювал собствено място в руската история, помислете само как ще го възприемат в световната история ако действително стартира процес, който в крайна сметка да се увенчае с връщането, под една или друга форма, към световния златен стандарт!
Но какво ще се случи, когато американския долар изгуби своята световна доминация? Руската икономика не може да подсигури избутването на рублата като световна резервна валута. Китайския Юан също няма този капацитет. Очаква се валутните войни да продължат и след това като най-вероятно големите „играчи“ ще започнат да се надпреварват помежду си, за да спечелят по-добри позиции за своите валути. Това обаче ще е за сметка на собственото им отслабване. И това е сигурно. Сигурно е, че долара няма как да запази сегашните си монополни позиции на световна резервна валута. Данните сочат, че т.нар. „западен свят“ се намира във фалит, докато китайците не могат да бъдат спрени. Всички западни държави живеят на кредит и поддържат стандарта си паразитирайки над гостоприемници – други държави. Той обаче повече няма накъде да се разширява, както му се отдаде възможност след разпада на СССР. Всичко, което можеше да се „колонизира“ и подчини икономически беше колонизирано и подчинено. Ръстът на БВП в ЕС и САЩ е силно отрицателен.  Особено притеснително е заключението на изследването, според което западните държави са изгубили потенциала си за икономическо разрастване. Според анализаторите, единственото, което е останало като опция за САЩ и ЕС е трупането на огромни дългове, което няма как да продължи до безкрай. Запада е във фактически фалит.

 

 

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s