„Освободените от Русия народи ще се обърнат срещу нея и ще се подмазват на Европа“

Преди цели 137 години Фьодор Достоевски предрича, че освободените от Русия народи от Турско робство ще се обърнат срещу нея. Ще търсят „закрила“ от Европа и Запада и ще им се „подмазват“

dostoevskiy

Днес България отново членува в един съюз – НАТО – създаден и съществуващ с единствената цел да е срещу Русия. Това, което пише Достоевски преди 137 години, през 1877 г., за това, че освободените от Русия народи ще се превърнат във васали на Запада звучи като сбъднато предсказание, като настояща реалност.

Но оставям на вас да си направите сами паралелите. Да сравните доколко това, което пише Достоевски година преди края на Руско-Турската освободителна отговаря с политиката, която България води днес. Като член на НАТО и ЕС, като про-американски сателит…

Написаното от Достоевски по-долу са извадки от неговия известен „Дневник“, писани в периода от месец септември до месец декември 1877г.

Фьодор Достоевски за освободените от Русия народи.

 

из „Дневник“* (1877г.)

Те ще започнат новия си живот след освобождението, повтарям, именно с това, че ще си изпросят от Европа – например от Англия и Германия, закрила и покровителство за тяхната свобода. И макар Русия да е също европейска държава, ще го направят именно, за да се защитават против Русия.

И непременно ще започнат с това, че вътрешно, ако ли не даже и на глас, ще заявят сами на себе си и ще убедят самите себе си, че въобще не дължат на Русия никаква благодарност, а напротив: че едва са се спасили от властолюбието на Русия след сключването на мира чрез намесата на европейския концерт – а пък ако не се била намесила Европа, Русия веднага би ги погълнала, «с цел да разшири границите и територията на великата Всеславянска империя, та алчното, хитро и варварско великоруско племе да пороби славяните».

Може би цял век след това, или повече, те непрестанно ще треперят за своята свобода и ще се страхуват от властолюбието на Русия; ще се подмазват на европейските държави, ще клеветят Русия, ще сплетничат и интригантстват против нея. О, аз не говоря за отделните хора: ще има и такива, които ще разберат какво винаги е означавала, означава и ще означава Русия за тях. Но тези хора, особено в началото, ще са толкова малко, че ще бъдат подложени на подигравки, омраза и дори политическо преследване.

А най-приятно за освободените славяни ще бъде да тръбят по цял свят, че те са племена образовани, способни на най-висша европейска култура, докато Русия – това е варварска страна, мрачен северен колос, дори не с чисто славянска кръв, гонител и враг на европейската цивилизация.

Разбира се, те още от самото начало ще си направят конституционно управление, ще имат парламенти, министри, оратори, речи. И всичко това извънредно много ще ги утешава и възхищава.

Те ще се опияняват от възторг, като четат за себе си телеграми, съобщаващи на цял свят в парижките и лондонски вестници, че след продължителна парламентарна буря най-сетне е паднало правителството на (…впишете тук страна по ваш избор) и се е съставило ново, вече с либерално мнозинство и, че (… фамилия по избор) най-после се е съгласил да стане министър-председател.

Русия трябва сериозно да се подготви за обстоятелството, че всички тези освободени славяни с опиянение ще се втурнат към Европа, до загубване на собствената си личност ще се заразят с европейските форми – политически и социални, и ще смятат, че така трябва да изживеят цял един дълъг период на европеизъм, преди да постигнат нещо значително като славяни и в своето особено славянско призвание пред човечеството.

А тези земички вечно ще се карат помежду си, вечно ще си завиждат и ще интригантстват едни против други.

Разбира се, ако се появи някаква сериозна беда, всички непременно ще потърсят Русия за помощ. Колкото и да ни мразят, колкото и сплетничат и да ни клеветят пред Европа, умилквайки се около нея и уверявайки я в своята любов, те винаги инстинктивно ще чувстват (разбира се, само в минути на опасност, не и преди това), че Европа е естествен враг на тяхното единство, винаги е била и винаги ще си остане такъв техен враг; и, че ако въобще ги има на света, то е само, защото съществува огромният магнит Русия, която непреодолимо ги притегля към себе си, като по този начин  запазва тяхната цялост и единство.

 

„Дневник на писателя“ е периодичен сборник от произведения на Фьодор Достоевски, излизали под това заглавие в годините 1873-1881.В „Дневник на писателя“ излизат редица по-малко известни произведения на Достоевски, сред които разкази, очерци и спомени. В своя дневник великият руски писател експериментира със свой стил философски и психологически повести и художествени мемоари с цивилизационни разисквания и обобщения.

 

12 коментара to “„Освободените от Русия народи ще се обърнат срещу нея и ще се подмазват на Европа“”

 1. о неразумни Българи щто се срамувате да се нар4ете БЪЛГАРИ

 2. Русия затова е велика, защото излиза с чест от всички сплетни срещу нея. Но Достоевски е бил пророк, той е виждал как Англия, Франция и Германия са защитавали през цялото време Османската империя и никой от запада не е искал нашето освобождение. Ако не беше Русия ние нямаше да имаме държава, кюрдите са 40 милиона а все още нямат държава. Така че ние имаме такава само благодарение на Русия!

 3. Как не ви е срам,всички,които подържат рашка,която политиката й,е единствено срещу древна и стара България,те никога,никога няма да признаят българският принос за тях,НИКОГА,това е имперска политика,както хамериканците ни пият кръвта ,така в БГ е пълно и с хора обожаващи русия,повече от България,не ви е срам!!! Когато България е била велика империя,рашка е тънела в блата и мучала,както се изрази по горе,един достоен човек!!! Съвземете се,само и единствено България е важна и нейният интерес,никой друг,никой!!! ’44г.края,рашка нагло краде целият Български архив+царският-2,5 влакови композиции+тонове злато,после с нейно нареждане,се прави срамният ‘народен съд’ и е избит целият ни цвят на интелект,култура и военен гении!!! Помислете си добре!!! Злото има имена и те са ционизъм и болшевизъм,2 те страни на една монета!!!

 4. като чете човек българската историческа мисъл, разбира, че ние българите сме дали език, писменост, религия и култура на руснака. Защото до нас руснака е живеел в гората по клоните на дърветата, мучал е не членоразделна реч и о чудо – ние се появяваме и го циливилизоваме. Каква свещена простота, а? Комплекса на малкия народ да краде чужда история. Ей за това никой не ни уважава. Щото сме най-великите . . . идиоти!

 5. Затова Достевски е гений!

 6. М/у Запада и Русия избора е на по-малкото зло. Колко „самостоятелна“ и „независима“ политика може да провежда една малка държава, на стратегическо място – кръстопът на много интереси?

 7. Ех скъпи сънародници, Българи може би?Да попитаме бедните финланци,латвийци,поляци,украинци,защо,ли не,искат,да чуят за добрите дела на добрата Русия. Или може би някои от над стоте националности в империятя наречена Русия да са цъфнали с права и просперитет.А за тролчетата, над компютрите вие сте по големи предатели и от предателите на Левски и Бенковски!

 8. Според мен не трябва да забравяме какво е направила и ненаправила Русия за нас И да гледаме по сериозно на себе си като народ а не да въртим опашки на ляво и на дясно да търсим Българския интерес. Това е но първо трябва да се избесят предателите!

 9. Поклон пред Достоевски! А сега за кой кого оставил.Не е ли ясно,че чрез „тайните ложи“ успяха да овладеят бившият СССР,да го източат,омагьосат и употребят.Като резултат от тава му „внушиха“ идеите за конвергенцията… и че държавите като България са им един ненужен баласт в идните години.Това доведе до „икономическото и политическо загърбване“,от страна на Русия,,а от друга, слугите на Луцифер си издействаха своето и приобщиха страната ни към т.н.евросъюз.
  Русия се усети късно и затова,като наказателна мярка ни продава скъпо газ,нефт…,като на предатели,а евросъюза унищожиха индустрията и живота ни,защото,не може в една България да има 90% частна
  недвижима собственност /къщи,вили,апартаменти/,а в целият останал „цивилизован сват“ да има едва 20-25% такава собственност.
  Ето защо и двете „велики сили“ се стремят да съсипят живота в България.Може много да се каже още по въпроса,но за умните хора и това е достатъчно.

 10. Вижте, аз съм краен русофил, но нека не забравяме как Горбачов ни запрати в Ада като снежна топка, как Березовски създаде най- алчната от всички „българска“ олигархия, как над 50000 руски фирми у нас не плащат нито лев данък върху печалбата си, как В.В. Путин ни продаде на Турция за без пари. И това са все скорошни събития, неща, които никой не може да отрече. И въпреки това, аз продължавам да подкрепям Русия, защото нейните врагове са ми отвратителни…

 11. Достоевски?????Светило от голяма величина.За мое лично съжаление прав,защото съм българка.Русия велика и необятна,Велика защото народа и се обединява пред всяка заплаха,а самата тя е необятна.

 12. Абсолютно вярно…

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s