Оръжието, използвано при атентатите в Париж е доставено от САЩ

Оръжието, използвано в терористичния акт в Париж е било внесено във Франция от САЩ. Серийните номера на оръжието, произведено от „Застава“, отговарят на карабини изнесени за САЩ за частна фирма Century Arms – Florida – печално известна оръжейна компания, която неведнъж е продавала нелегално оръжия, чрез „кухи“ посредници на екстремистки групировки. Въпросът е: как оръжието от САЩ е попаднало в ръцете на терористите от ИД, прекосило е океана и е внесено във Франция?

maxresdefault

 Серийният номер на полу-автоматичния пистолет М92, използван при смъртоносните атаки, за които отговорност пое ИДИЛ, в Париж на 13 ноември, 2015 сочи, че е бил доставен от оръжейната фабрика „Застава“ на компанията  Century International Arms през май 2013 година

 

Собственика на  Century Arms във Флорида „изчезна“, след като информацията започна да циркулира в медиите. ТВ-репортери и журналисти се опитват безуспешно да се свържат с него, но той не вдига телефона си. Същевременно магазинът на компанията е бил затворен. Century Arms купува и препродава оръжия от военен клас. Компанията купува оръжията отвън и ги препродава на дилъри в страната. Century Arms е една от най-големите американски компании, които се занимават с продажбата на оръжия.

Компанията има държавни лицензи в Джорджия, Вермонт, които ѝ позволяват да внася и сглобява оръжия, разрушителни устройства и едрокалибрени оръжия, както и бронебойни амуниции.

Century Arms е замесена в десетки скандали. През 2011 година изтекоха документи в WikiLeaks, сочещи че компанията търгува оръжия с „неоторизирани доставчици“. Други разкрития сочат, че компанията е поръчала стотици автомати WASR-10 от Румъния, които е препродала на мексикански нарко-картели. Оръжия на Century Arms са използвани и при извършването на политически покушения и черни операции на тайни служби. 

През 1987г. комисия към Сената разследва и доказа, че Century Arms е доставяла незаконно оръжие на подкрепяните от САЩ бунтовници в Никарагуа като част от скандалът „Ирангейт“ от времето на втория мандат на Рейгън. Тогава ЦРУ, чрез Century Arms е продало оръжие и на намиращият се под оръжейно ембарго Иран. 

One Comment to “Оръжието, използвано при атентатите в Париж е доставено от САЩ”

  1. Някакъв източник? Или няма значение?

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s