Икономиката на САЩ потъва: Средната класа е намаляла с 50%

Пропастта между свръхбогатите и бедните не само се увеличава с огромни темпове – стига се дотам, че т.нар. „средна класа“ е на път изобщо да изчезне 

- - Homeless man John Wayne and others wait in a parking lot near LP Field after Metro police had them move their possessions from under the Shelby Street Bridge. Wayne said police have been nice about giving them time to move. A recent count by a national organization found 1,542 homeless people living in Nashville in January 2005. - -.JOHN PARTIPILO/THE TENNESSEAN

За първи път за последните 40 години болшинството хора в САЩ вече не са представители на средната класа, свидетелстват данни, публикувани в Pew Research Center.

За 2015 година 120.8 милиона възрастни граждани в САЩ са били регистрирани като семейства със среден доход. 121.3 млн жители на Щатите се отнасят към нисшата и висшата класа, т.е. техният доход е значително над или под средния. Над 2 млн. американци живеят с $2 или по-малко на ден.  Близо 60 млн.души (по официална статистика) живеят под прага на бедността. 

Pew Research Center е анализирал данните от правителството от 1971 до 2015 година.

Направени са изводи на база следните доходи: годишен доход в размер от 42 хиляди долара до 126 хиляди долара за семейство от трима човека.

За периода от 1971 до 2015 година процентът на свръхбогатите и бедните семейства е нараснал, докато средната класа е намаляла.

Средната класа в САЩ е получила 4 % по-малко доходи през 2014 година в сравнение с 2000-та.

Интересното е, че от 1970 година икономиката на САЩ расте, от което би трябвало населението да става по-богато. Но това не се е случило, защото работните честа в последните години са занижени като количество за средната класа по-бързо, отколкото за останалите прослойки на американското общество. В момента не достигат около 900 хиляди работни места, за да може средната класа да достигне нивото си преди кризата.

Това принуждава хората все по-често да се разочароват от “американската мечта”.

В сравнение с 1986 г. младите американци три пъти по-често мислят, че “американската мечта” e мъртва и погребана. Според данни от допитването WaPo, младите работници са по-песимистично настроени към перспективите за успех в САЩ, отколкото връстниците им преди 20 години.

Заради жилищната криза и Великата рецесия от 2007 до 2009 година, средното ниво на благосъстоянието на средната класа е занижено с 28 % през 2013 година в сравнение с 2001 година.

Средният доход на богатите в САЩ от 1970 г. е нараснал с 47 %  — до 174.6 хиляди долара за 2014 година.

Средната класа е увеличила дохода си само с 34 % — до 73.4 хиляди долара.

Класата на богатите в САЩ контролира 49 % от съвкупния национален доход в сравнение с 29 % през 1970 година.

Богатите стават по-богати, а бедните – по-бедни по време на кризата.

В периода 2001г.-2015г. САЩ успя да се превърне в една от най-задлъжнелите държави във света. От държава на излишъците, САЩ тръгна по спиралата на долу от времето на Клинтън до днешния президент – Барак Обама. Днес дългът на САЩ надхвърля 18 трлн.долара, което е над 110% от целия брутен продукт на страната (БВП). 

 

4 коментара to “Икономиката на САЩ потъва: Средната класа е намаляла с 50%”

  1. Да, но в ЩАтите всички имат пикап и си поръчват всяка вечер пица! А ние тук имаме ли пикап, колко често си проъчваме пица, а? Одговорете си на този въпрос пък нека да имат 40 трилиона далг!

    • Г-н евроамериканец, богатството не се измерва в пикапи и пици! И следващия път не пиши на кирилица, че е срамно да си българин (ако изобщо си такъв), а пък така долно да лягаш в краката на тези, които точат брадва на страната ти.

  2. Този дълг от 18 трилиона е само външния израз на дълга. В публикации на водещи западни икономисти става въпрос за дълг от порядъка на 56 – 57 трилиона!?

Писането на кирилица е задължително

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s